Damrak start overtuigend hoger in aanloop naar banenrapport

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 08:14

Wall Street sloot op records.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet in aanloop naar de vrijgave van het Amerikaanse banenrapport. Wall Street sloot donderdag op de hoogste stand ooit.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak al 0,6 procent hoger naar 527,03 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten kleurden donderdag groen na twee dagen van lichte verliezen. De aandacht ging vooral uit naar het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP in aanloop naar het officiële banenrapport van vandaag. In mei kwamen er volgens ADP in de private sector in Amerika 253.000 banen bij en dat waren er ruimschoots meer dan de 180.000 banen die de markt voorzag.

"Indien het rapport vandaag wordt bevestigd door het officiële banenrapport, zal dit een renteverhoging bij de Fed vergadering op 14 juni niet meer kunnen afwenden", aldus marktanalist Ron van der Does van IG. Vanmiddag publiceert de Amerikaans overheid banencijfers over mei. Er wordt gerekend op een banengroei van 184.000 en een stabiele werkloosheid van 4,4 procent. De publicatie is voor de Federal Reserve een belangrijke indicator bij het bepalen van het rentebeleid. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1217, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese markten. De olieprijs wist daarnaast donderdag nipt te herstellen na een scherpe daling een dag eerder. De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,08 dollar hoger op 48,36 dollar. In de Aziatische handel vanochtend stond de future evenwel met circa 0,7 procent onder druk. Woensdag daalde de olieprijs nog 2,7 procent.

De stabilisatie van de olieprijzen werd ondersteund door een positief voorradenrapport uit de Verenigde Staten. Vorige week daalden de olievoorraden in Amerika met circa 6,4 miljoen vaten en dat was veel meer dan de afname met 2,5 miljoen vaten die de markt had ingecalculeerd. Volgens marktkenners moet hierbij wel rekening gehouden worden met het feit dat het zomerseizoen traditiegetrouw zorgt voor een hoger verbruik.

Aziatische beleggers trokken zich op aan  het positieve slot op Wall Street en verwerkten het nieuws dat Amerika zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs. In Parijs werd eind 2015 afgesproken om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden Celcius te houden. Meer dan 190 landen, waaronder de Verenigde Staten, spraken destijds af om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Ondertussen herhalen andere landen hun steun voor het akkoord. China liet donderdag al weten zich aan het klimaatakkoord te zullen houden.

Met name Japanse beleggers waren vanochtend erg enthousiast en de Nikkei index klom zelfs bijna twee procent. Een zwakkere Japanse yen hielp de exportfondsen en dat was volgens Ron van der Does goed terug te zien bij de Japanse automerken. De Australische beurs won daarnaast krap een procent, terwijl de Shanghai Composite een dissonant was met een verlies van enkele tienden van een procent. 

Bedrijfsnieuws

ING België zal slechts een vijftigtal kantoren van dochter Record Bank integreren in haar eigen netwerk. Dit schreef De Tijd vrijdag op basis van bronnen. Record Bank zal ruim 480 kantoren afstoten of samenvoegen met andere vestigingen van de bank.

Het mondiale passagiersvervoer is in april op jaarbasis flink gestegen. Dit meldde de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag. Het aantal gevlogen kilometers door betalende passagiers steeg met 10,7 procent ten opzichte van april 2016, wat het snelste groeitempo betekende in zes jaar.

Begeleiders van de beursgang van bouwer VolkerWessels hebben de overtoewijzingsoptie deels uitgeoefend. Naar nu bleek maakten de begeleidende partijen deels gebruik van een overtoewijzingsoptie, waarmee nog eens krap 3,2 miljoen aandelen op de markt kwamen. Hierdoor stegen de bruto-opbrengsten uit de beursgang met 73 miljoen euro naar 648 miljoen euro. 

Advies- en ingenieursconcern Arcadis kreeg van waterschappen drie opdrachten voor dijkbeoordelingen, klimaatmaatregelen en de invoering van een nieuwe wet.  Met de opdrachten is een omzet van circa 1 miljoen euro gemoeid.

De raad van commissarissen van KPN draagt Edzard Overbeek voor ter benoeming tot onafhankelijk lid van de Raad van Commissarissen. Overbeek is CEO van HERE Technologies en heeft bijna 30 jaar ervaring in de ICT-industrie.

Vastgoedfonds NSI zal Alianne de Jong voordragen als nieuwe financieel directeur. De Jong is afkomstig van Schiphol Group, waar ze sinds 2005 lid is geweest van het managementteam van Schiphol Real Estate. 

ICT Group nam High Tech Solutions over. Het Nederlandse HTS ontwikkelt zogeheten embedded software en kent een winstgevende omzet van 2,5 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

Bij de slotbel noteerde de S&P 500 index donderdag 0,8 procent in de plus op een stand van 2.430,06 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 21.144,18 punten en de Nasdaq won 0,8 procent op een slotstand van 6.246,83 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Europese beurzen krabbelen op

Risicobereidheid terug.

26 minuten geleden - Lees verder

Weer sterk kwartaal Toll Brothers

Outlook weer aangescherpt.

33 minuten geleden - Lees verder

Duitse ZEW index daalt

Afname sterker dan verwacht.

1 uur geleden - Lees verder

Beursupdate: Damrak schrijft groene cijfers

Markt maakt zich op voor publicatie ZEW-index.

1 uur geleden - Lees verder

Ford zoekt samenwerking met Chinese fabrikant elektrische auto's

Doel is om joint venture op te richten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76