Europese beurzen kleuren groen

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 12:19

Beleggers wachten op Amerikaans banenrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa kleuren vrijdag groen. Rond lunchtijd noteerde de Stoxx Europe 600 index 0,6 procent hoger op 394,01 punten. Op weekbasis lag de pan-Europese index op koers voor een stijging van meer dan een half procent.

De Duitse DAX steeg 1,3 procent tot 12.834,75 punten, de Franse CAC 40 won 0,9 procent op een stand op 5.364,35 punten en de Britse FTSE 100 dikte 0,3 procent aan op 7.563,07 punten.

De Europese beurzen volgen vrijdag het spoor van Wall Street, waar donderdag nieuw records op de borden kwamen. Analist Michael Hewson van CMC Markets wees op het recente thema van een verbeterd economisch sentiment, wat ondersteund wordt door sterke macro-economische publicaties. 

Volgens Hans-Jörg Naumer, hoofd capital markets bij Allianz Global Investors, was het de eerste vijf maanden van het jaar erg rustig op de aandelenmarkten, maar zal de volatiliteit wel toenemen, onder meer omdat de politieke risico's niet zijn verdwenen.

Veel aandacht gaat vrijdag uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Gemiddeld rekent de markt op een groei van de werkgelegenheid met 185.000 banen in mei en een stabiele werkloosheid van 4,4 procent. 

Vanochtend werd bekend dat het Japanse consumentenvertrouwen in mei is verbeterd. Verder stegen de producentenprijzen in de eurozone in april harder op jaarbasis dan in maart. Ook op maandbasis was sprake van een verbetering.

Olie noteerde vrijdag flink lager. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 2,8 procent lager op 46,99 dollar, terwijl een augustus-future Brent ook 2,8 procent daalde naar 49,21 dollar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1222. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1216 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Het Britse pond, dat in afwachting van de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, onder druk staat, stabiliseerde vrijdag ten opzichte van de dollar en verloor licht ten opzichte van de euro.

Stijgers en dalers

Bankaandelen waren vrijdag in trek. Credit Agricole steeg 2,6 procent, Deutsche Bank won 1,1 procent en Barclays dikte ook 1,1 procent aan. ING Groep won in Amsterdam 1,7 procent.

Banco Popular Espanol wist vrijdag een klein deel van de verloren beurswaarde terug te winnen, met een stijging van 2,4 procent. Donderdag daalde het aandeel met 18 procent vanwege mediaberichten dat een Europese toezichthouder de Spaanse bank heeft gewaarschuwd dat sluiting dreigt wanneer geen koper wordt gevonden. 

Het Deense Vestas Wind Systems verloor 2,7 procent nadat donderdagavond bekend werd dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs stapt. 

Linde steeg 1,6 procent. Donderdag werd bekend dat de Duitse producent van industriële gassen na goedkeuring van zijn bestuur een fusieovereenkomst heeft ondertekend met de Amerikaanse sectorgenoot Praxair. De twee bedrijven worden ondergebracht in een nieuwe holding die de naam Linde krijgt en de hoofdzetel in Ierland. De deal is nog onderhevig aan goedkeuring van aandeelhouders en mededingingsautoriteiten.

Het aandeel Volkswagen steeg 2,0 procent. Vrijdag meldde de Duitse krant Handelsblatt op basis van uitspraken van de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt, dat onderdeel Audi zich ook schuldig heeft gemaakt aan het gebruiken van sjoemelsoftware.  

Sectorgenoten zaten ook in de lift. BMW steeg 1,7 procent en Renault won 1,2 procent. Fiat Chrysler dikte in Milaan 1,2 procent aan. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een hogere opening voor Wall Street. De futures op de S&P 500 index stegen rond het middaguur 0,2 procent. 

Slotstanden

Bij de slotbel noteerde de S&P 500 index 0,8 procent in de plus op een stand van 2.430,06 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 21.144,18 punten en de Nasdaq won 0,8 procent op een slotstand van 6.246,83 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nederlandse huishoudens spenderen meer

Consumptie met 2,2 procent omhoog in juni.

9 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse investeringen nemen af

Daling 0,3 procent in juni.

11 minuten geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

30 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

31 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10