Europese beurzen openen hoger

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 07:37

Focus op officieel banenrapport VS.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet op basis van de winst op Wall Street en de goed ontvangen macrocijfers.

IG Markets voorziet een openingswinst van 74 punten voor de Duitse DAX, een winst van 35 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 47 punten voor de Britse FTSE 100.

De meeste aandacht gaat vandaag uit naar het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, nadat cijfers over de private sector donderdag al een sterke groei lieten zien over de maand mei.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger gesloten. Naast een reeks macro-economische publicaties ging de aandacht opnieuw uit naar het Verenigd Koninkrijk, in aanloop naar de parlementsverkiezingen op 8 juni, nadat uit de meest recente opiniepeiling van YouGov bleek dat de Tories nog slechts een 3 procent voorsprong hebben op de Labour Party. Dit markeert een significante verschuiving ten opzichte van de 20 procent voorsprong van de conservatieven in april, toen de verkiezing werd aangekondigd.

"Het Britse pond blijft onder druk staan vanwege de aanhoudende onzekerheden rond de verkiezingen", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in mei in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 56,7 in april naar 57,0 in mei, het hoogste niveau in circa zes jaar.

"De aantrekkende beweging in de eurozone wint aan momentum, omdat fabrieken profiteren van een lente groeispurt", zei econoom Chris Williamson van IHS Markets. "Het feit dat de dit gepaard gaat met een sterke groei in banen, geeft het signaal af dat meer bedrijven weg bewegen van kostenbesparingen naar investeringen in uitbreiding", voegde hij toe.

De indexen van de individuele lidstaten lieten echter een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid in de Britse industrie groeide in mei in een lager tempo, evenals in Frankrijk, Italië en Nederland. De activiteit in de Duitse industrie groeide echter in een hoger tempo. Ook in Spanje trok de activiteit in een sneller tempo aan.

Tevens werd bekend dat de Italiaanse economie in het eerste kwartaal van 2017 licht is gegroeid. Op kwartaal- en jaarbasis was sprake van een groei van respectievelijk 0,4 en 1,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Grote Britse multinationals profiteerden donderdag van de voortdurende verzwakking van het Britse pond. Rolls-Royce steeg 1,7 procent, farmaceut AstraZeneca won 1,7 procent en drankenfabrikant Diageo dikte 1,0 procent aan.

Lloyds Banking Group verloor 0,5 procent, nadat het concern meldde de overname van creditcardmaatschappij MBNA afgerond te hebben.

AkzoNobel steeg 0,7 procent, nadat het Amerikaanse verf- en coatingsconcern PPG Industries meldde af te zien van een openbaar bod op zijn Nederlandse sectorgenoot.

Johnson Matthey daalde 1,6 procent, hoewel het chemiebedrijf een stijging van de winst voor belasting rapporteerde over zijn volledige boekjaar. De outlook van het huidige fiscale boekjaar kwam echter iets lager uit dan verwacht.

Banco Popular Espanol daalde 17,9 procent, nadat Reuters berichtte dat een Europese toezichthouder de Spaanse bank heeft gewaarschuwd dat de instelling opgedoekt zal worden, tenzij er een koper voor de bank wordt gevonden. Hierdoor kwam de Madrileense beursindex ook onder druk te staan in verhouding tot de Europese beurzen elders.

Euro STOXX 50          3.567,02 (+0,4%)

STOXX Europe 600         391,66 (+0,4%)

DAX                   12.664,92 (+0,4%)

CAC 40                 5.318,67 (+0,7%)

FTSE 100               7.543,77 (+0,3%)

SMI                    9.024,92 (+0,1%)

AEX                      527,03 (+0,6%)

BEL 20                 3.897,29 (+0,2%)

FTSE MIB              20.936,07 (+1,0%)

IBEX 35               10.881,00 (vlak)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een hogere opening voor Wall Street.

De Amerikaanse aandelenmarkten kleurden donderdag groen na twee dagen van verliezen. Voor alle grote indexen kwamen er nieuwe records op de borden.

Kort voor het sluiten van de aandelenmarkten in Amerika kondigde president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord te stappen dat in 2015 in Parijs werd gesloten. Amerika wil opnieuw toetreden tot het akkoord op basis van betere voorwaarden of een hele nieuwe deal uitonderhandelen, aldus Trump. Voor de aandelenmarkten deed het nieuws overigens weinig. Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK toont het terugtrekken uit het klimaatakkoord vooral dat Donald Trump zijn verkiezingsbelofte nakomt. Voor beleggers betekent het dat ze weer meer naar fossiele brandstoffen zullen kijken, zoals steenkool. Aandelen van bedrijven die windturbines of zonnepanelen ontwikkelen worden mogelijk minder populair, aldus Aslam.

De aandacht ging donderdag vooral uit naar het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. In mei kwamen er in de private sector in Amerika 253.000 banen bij en dat waren er ruimschoots meer dan de 180.000 banen die de markt voorzag.

"Als graadmeter voor het officiële banenrapport, kan met het rapport een renteverhoging in juni wel worden afgevinkt", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Het belangrijkste vraagstuk voor veel mensen is de zwakke loongroei, gezien het aantal banen dat er bij komt", aldus de marktvorser.

Vrijdag publiceert de Amerikaans overheid banencijfers over mei. Er wordt gerekend op een banengroei van 184.000 en een stabiele werkloosheid van 4,4 procent. De publicatie is voor de Federal Reserve een belangrijke indicator bij het bepalen van het rentebeleid. De volgende verhoging van de federal funds rate wordt waarschijnlijk nog deze maand aangekondigd. Het Beige Book dat de Amerikaanse centrale bank bevestigde woensdag die verwachting, volgens marktkenners.

"De signalen in het Beige Book waren niet sterk genoeg om de Fed ervan te weerhouden de rente in juni te verhogen, maar het vervolg in de rest van het jaar is onzeker", aldus marktanalist Ron van der Does van IG.

Verder bleek donderdag dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in Amerika vorige week met 13.000 stuks zijn gestegen tot 248.000 aanvragen. Geraadpleegde economen rekenden op een aantal van 238.000.

Inkoopmanagersindices lieten een gemengd beeld zien over de Amerikaanse industrie. De index zoals Markit die meet, toonde een lager groeitempo in mei, terwijl ISM juist een licht sneller groeitempo voor de Amerikaanse industrie waarnam.

De olieprijs wist donderdag wat te herstellen na een scherpe daling een dag eerder. De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,08 dollar, of 0,04 procent, hoger op 48,36 dollar. Woensdag daalde de olieprijs nog 2,7 procent.

Het herstel werd ondersteund door een positief voorradenrapport uit de Verenigde Staten. Vorige week daalden de olievoorraden in Amerika met circa 6,4 miljoen vaten en dat was veel meer dan de afname met 2,5 miljoen vaten die de markt had ingecalculeerd. Volgens marktkenners moet hierbij wel rekening gehouden worden met het feit dat het zomerseizoen traditiegetrouw zorgt voor een hoger verbruik.

Bedrijfsnieuws

Autoproducenten zaten in de lift, hoewel de maandelijkse verkopen in Amerika een gemengd beeld lieten zien. General Motors en Fiat Chrysler zagen de verkopen in mei dalen, maar hun aandelen stegen achtereenvolgens 1,4 en zelfs 5,4 procent. Ford verkocht afgelopen maand wel meer voertuigen dan een jaar eerder. Het aandeel steeg 2,5 procent. Kijkend naar de eerste vijf maanden van dit jaar zijn de autoverkopen in de Verenigde Staten gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2016 en dus lijkt de kans klein dat er het derde jaar op rij voor een record aan auto's zal worden verkocht in Amerika.

Aandelen Tesla daalden 0,2 procent, waarmee beleggers nauwelijks reageerden op het besluit van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Een van de dochterondernemingen van Tesla is maker van zonnepanelen SolarCity.

Deere & Company maakte bekend het Duitse Wirtgen Group te hebben overgenomen voor 4,6 miljard euro. Het aandeel van de fabrikant van landbouwmachines steeg 1,9 procent.

Praxair tekende een fusieovereenkomst met het Duitse Linde, dat hiervoor groen licht kreeg van zijn bestuur. De twee producenten van industriële gassen hopen de deal volgend jaar af te ronden, als goedkeuring is verkregen van aandeelhouders en mededingingsautoriteiten. Praxair steeg in New York 1,4 procent.

Hewlett Packard Enterprise verloor 6,9 procent. Het techconcern kwam woensdagavond met zwakke tweede kwartaalcijfers. In de periode werd verlies geboekt onder de streep en de aangepaste winst kwam onder de verwachting van de markt uit. Ook de omzet daalde, waar een stijging was verwacht.

S&P 500                    2.430,06 (+0,8%)

Dow Jones index           21.144,18 (+0,7%)

Nasdaq Composite           6.246,83 (+0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 1,3 procent voor de Japanse Nikkei en 0,3 procent verlies voor de Shanghai Composite.

Voor de eerste keer in achttien maanden is de Nikkei-225 boven de 20.000 punten uitgekomen. Een opgelopen dollar ten opzichte van de yen en goed ontvangen macro-economische data zorgden in Tokio voor een positief sentiment.

Nikkei 225              20,213,09       (+1,3%)

Shanghai Composite       3.094,46       (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1217 tegen 1,1213 bij het slot van Wall Street op donderdag, wat vrijwel gelijk was aan de koers rond het slot in Europa.

Met een doorbraak van de Nikkei-225 volgde het dollar/yen-paar met een stijging naar een niveau boven de 111,50 yen.

USD/JPY Yen   111,63

EUR/USD Euro  1,1218

EUR/JPY Yen   125,22

MACRO-AGENDA:

07:00 Consumentenvertrouwen - Mei (Jap)

11:00 Producentenprijzen - April (eur)

14:30 Banenrapport - Mei (VS)

14:30 Handelsbalans - April (VS)

15:45 Inkoopmanagersindex New York - Mei (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07