Europese beurzen schudden zwak banenrapport af

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 18:21

Euro in de lift na matige Amerikaanse werkgelegenheidscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa kleurden vrijdag groen. Bij het slot noteerde de Stoxx Europe 600 index 0,2 procent hoger op 392,50 punten. Op weekbasis steeg de pan-Europese index 0,3 procent.

De Duitse DAX steeg 1,3 procent tot 12.822,94 punten, de Franse CAC 40 won 0,5 procent op een slotstand op 5.343,41 punten en de Britse FTSE 100 dikte 0,1 procent aan op 7.547,63 punten en dat was gelijk aan een recordstand die eerder dit jaar werd bereikt.

"We zagen nieuwe recordstanden voor de Duitse DAX en de Britse beurzen, hoewel we iets terug zakten na het tegenvallende Amerikaanse banenrapport", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Opnieuw bleek een sterk ADP rapport misleidend voor de officiële cijfers."

De banengroei in Amerika kwam uit op 138.000 in mei, waar een stijging met meer dan 180.000 banen werd verwacht. Ook de loongroei viel tegen.

"De loonontwikkeling blijft achter en dat raakte de dollar", zei valutastrateeg Vassili Serebriakov van Crédit Agricole. "De kans dat de rente in juni wordt verhoogd is nog steeds aannemelijk, maar het rechtvaardigt wel de lage verwachtingen voor renteverhogingen daarna."

Het zwakke banenrapport drukte de dollar. De euro liep vrijdag op tot richting de 1,13 dollar en daarmee het hoogste niveau dit jaar. Rond het slot in Europa noteerde het muntpaar op 1,1273. Bij aanvang van de handelsdag bewoog de euro/dollar nog op 1,1216.

Het Britse pond, dat in afwachting van de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, onder druk staat, verloor verder terrein en daalde ten opzichte van de euro een half procent.

De olieprijs daalde vrijdag vanwege de zorgen over wat het terugtrekken van Amerika uit het klimaatakkoord betekent voor de olievoorraden, die hierdoor mogelijk toenemen. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 1,5 procent lager op 47,63 dollar, terwijl een augustus-future Brent ook 1,5 procent daalde naar 49,86 dollar.

Stijgers en dalers

Bankaandelen waren vrijdagochtend nog in trek maar leverden die winst in na het banenrapport. Deutsche Bank en Commerzbank verloren achtereenvolgens 0,5 en 0,8 procent en in Londen sloot Barclays 0,1 procent lager en leverde Lloyds Banking Group 1,2 procent in. 

Banco Popular Espanol leek vrijdag even wat van de op donderdag 18 procent verloren beurswaarde terug te winnen, maar uiteindelijk ging het weer mis en daalde het aandeel 17,4 procent. Het aandeel staat onder druk omdat sluiting dreigt wanneer er geen koper wordt gevonden voor de Spaanse bank. 

Het Deense Vestas Wind Systems stond onder druk nadat donderdagavond bekend werd dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs stapt. Het aandeel van de maker van windturbines daalde 1,9 procent. Dong Energy verloor in Kopenhagen 0,1 procent.

Linde steeg 0,4 procent. Donderdag werd bekend dat de Duitse producent van industriële gassen na goedkeuring van zijn bestuur een fusieovereenkomst heeft ondertekend met de Amerikaanse sectorgenoot Praxair. De twee bedrijven worden ondergebracht in een nieuwe holding die de naam Linde krijgt en de hoofdzetel in Ierland. De deal is nog onderhevig aan goedkeuring van aandeelhouders en mededingingsautoriteiten.

Het aandeel Volkswagen steeg 1,7 procent. Vrijdag meldde de Duitse krant Handelsblatt op basis van uitspraken van de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt, dat onderdeel Audi zich ook schuldig heeft gemaakt aan het gebruiken van sjoemelsoftware.  

Sectorgenoten zaten ook in de lift. BMW steeg 1,2 procent en Renault won 0,5 procent. 

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa stonden de aandelenmarkten in Amerika op nieuwe recordstanden. De S&P 500 index won 0,2 procent en de Dow Jones index steeg 0,3 procent. De Nasdaq won 0,7 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07