Tegenvallend banenrapport drukt AEX

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 18:55

Weekwinst verdampt na zwakke Amerikaanse werkgelegenheidscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX stond deze week vooral in het teken van de Amerikaanse banencijfers. Met een slotstand van 526,74 punten op vrijdag, daalde de Amsterdamse hoofdgraadmeter deze week 0,2 procent.

Dit onderstreepte de teleurstelling over het banenrapport, want voorafgaand aan de publicatie lag de AEX nog op koers voor een weekwinst van meer dan een half procent.

Het officiële banenrapport uit de Verenigde Staten, voor de markt het item van de week, viel dus tegen. In mei kwamen er 138.000 banen bij en kwam de werkloosheid uit op 4,3 procent, waar qua banengroei was gerekend op een stijging van de werkgelegenheid met meer dan 180.000 banen. Verder werd de banengroei in april en maart neerwaarts bijgesteld en bleef de loonontwikkeling achter.

Toch zullen de banencijfers de Amerikaanse Federal Reserve er naar verwachting niet van weerhouden om de rente zoals verwacht deze maand te verhogen, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Onduidelijker is nu wat er daarna gaat gebeuren", aldus Marey, doelend op de loonontwikkeling die achter blijft bij wat de Fed graag zou zien.

Het zwakke banenrapport drukte de dollar. De euro steeg vrijdag tot richting de 1,13 en daarmee het hoogste niveau dit jaar.

De handelsweek op het Damrak begon maandag rustig, met een aantal grote beurzen, waaronder Amerika en China, dat maandag de deuren gesloten hield vanwege feestdagen. De rest van de week stond naast de banencijfers vooral in het teken van opgelaaide politieke zorgen in delen van Europa.

Beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx wees op de opspelende risico's in zwakkere Europese landen als Italië, waar mogelijk vervroegde verkiezingen plaats vinden, en Griekenland, dat nog altijd wacht op een nieuwe uitbetaling uit zijn steunprogramma.

Kijkend naar hoe de AEX zich verder zal ontwikkelen, ligt het volgende belangrijke steunniveau voor de index rond 520 punten, aldus Van Santen. "Opwaarts gezien is het voor de AEX-index belangrijk om boven de 530 punten te breken. Pas dan wordt de neergaande trend van de afgelopen twee weken weer opgeheven", aldus de beleggingsspecialist.

Naast de zorgen over Zuid-Europa keken beleggers ook vooruit naar de Britse parlementsverkiezingen volgende week. Het Britse pond stond onder druk omdat de voorsprong van de Conservatieve partij van premier Theresa May slinkt. Bovendien zouden de Tories mogelijk geen meerderheid krijgen in het Britse parlement, bleek uit een aantal peilingen. 

"Analisten hopen op een verkiezingsoverwinning voor May omdat dit haar een sterkere positie geeft in de Brexit-onderhandelingen. De toenemende populariteit van Labour baart beleggers zorgen in het kader van die onderhandelingen en dit was terug te zien in de beweging van het Britse pond", aldus valutastrateeg Paresh Davdra van RationalFX.

Volatiliteit tot nu toe laag

In het algemeen was het in de eerste vijf maanden van dit jaar vrij rustig op de aandelenmarkten, "maar achteroverleunen is er niet bij", zei Hans-Jörg Naumer, hoofd capital markets bij Allianz Global Investors in een rapport. Hij wees op politieke risico's zoals een groeiend protectionisme.

Klimaatakkoord mogelijk nadelig voor mondiale olievoorraden

Olie stond onder druk vanwege de twijfel over de vorige week afgesproken verlenging van de productiedeal tussen oliekartel OPEC en een aantal landen daarbuiten. Daar kwam nog bovenop dat de markt zich ook zorgen maakte over de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Hierdoor bestaat de kans dat Amerika nog meer olie gaat produceren waardoor de mondiale voorraden op kunnen lopen.

Volgende week

Veel aandacht gaat volgende week uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat op donderdag bekend wordt gemaakt. Wijzigingen worden niet verwacht, maar de markt zal wel kijken naar nieuwe economische ramingen en de toelichting van voorzitter Mario Draghi. Die benadrukte eerder deze week in een verklaring voor het Europees Parlement dat de ECB de geldkraan voorlopig nog niet dicht zal draaien.

Donderdag vinden ook de vervroegde parlementsverkiezingen plaats in het Verenigd Koninkrijk. Zittend premier Theresa May van de Conservatieve partij hoopt daar het mandaat te krijgen voor de onderhandelingen voor een goede Brexit deal voor de Britten.

Stijgers en dalers

In de AEX waren de winsten deze week opnieuw relatief beperkt. Grootste stijger was Philips, dat vrijdag een koopaanbeveling kreeg bij Kepler Cheuvreux. Het aandeel steeg 2,1 procent op weekbasis. Grootste daler ten opzichte van vorige week was ArcelorMittal, dat 5,6 procent verloor.

AkzoNobel daalde 0,6 procent op weekbasis, nadat PPG Industries bekendmaakte dat het afziet van een officieel bod op het verf-en chemieconcern. Het Amerikaanse concern kreeg van de AFM geen extra tijd om een concept biedingsbericht in te dienen en de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde deze week al dat AkzoNobel niet fout zat door niet om tafel te gaan met PPG. In navolging van de stukgelopen overnamepoging werd het advies of koersdoel van AzkoNobel door diverse beurshuizen verlaagd.

In de AMX steeg ASR Nederland 3,6 procent na de bekendmaking van sterke eerste kwartaalcijfers. De verzekeraar dankte een meevallend operationeel resultaat aan onder meer mild winterweer en het uitblijven van vuurwerkschades. Analisten van Deutsche Bank stelden dat de cijfers ook onderliggend sterk waren.

Koploper in de Midcap was TKH, dat 5,2 procent steeg. KBC Securities verhoogde koersdoel van 45,00 naar 53,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Analist Dirk Verbiesen stelde verder zijn investeringsmodel bij op basis van een hogere raming voor de omzetgroei.

OCI sloot deze week de rij met een verlies van 3,8 procent.

Kleinere fondsen konden gemiddeld op wat meer actie rekenen. Weekwinsten van achtereenvolgens 8,9, 8,6 en 7,2 procent waren er voor ForFarmers, Takeaway.com en Hunter Douglas. Ordina leverde 2,2 procent in.

Lokaal viel het herstel van Esperite op. Na de afgelopen weken fors te hebben verloren vanwege zwakke jaarcijfers en een mogelijk faillissement van onderdeel Genoma, steeg het aandeel deze week zo'n 75 procent. De Zutphense stamcelbank wist zich te verzekeren van de broodnodige externe financiering en kwam met een kwalitatieve trading update over het eerste kwartaal waarin de onderneming zich positief toonde over de eerste maanden van het jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst flink lager

Donald Trump zorgt voor nervositeit op de markt volgens Aberfeld.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: winstwaarschuwing Brunel

ING ziet kansen voor geduldige belegger.

50 minuten geleden - Lees verder

Overschot lopende rekening eurozone loopt terug

Overschot in juni 21,2 miljard euro.

51 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: zwakke resultaten Vopak

NIBC hanteert koopadvies en koersdoel van 50,00 euro.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende resultaten Stern

NIBC gaat koersdoel en winsttaxaties bijstellen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88