Uitgelicht: ASR Nederland uitblinker na kwartaalcijfers

Redactie ABM Financial News - 2 juni 2017, 18:14

Verzekeraar profiteert van mild winterweer en uitblijven van vuurwerkschade.

(ABM FN-Dow Jones) ASR Nederland heeft afgelopen week flink aan beurswaarde bijgeschreven, waarbij beleggers enthousiast reageerden op de kwartaalcijfers van de verzekeraar. Het aandeel sloot vrijdag 0,9 procent in op 28,25 euro, waarmee de weekwinst uitkwam op 3,6 procent.

"Heel mooie cijfers", zei analist Corne van Zeijl van Actiam voor de camera van ABM Financial News.

De verzekeraar boekte in het eerste kwartaal een hoger dan verwacht operationeel resultaat, terwijl de solvabiliteit zoals verwacht stabiel bleef. Mild winterweer en het uitblijven van vuurwerkschade speelden ASR in de kaart.

Het operationeel resultaat steeg in de eerste drie maanden met 38 procent op jaarbasis tot 191 miljoen euro, dankzij lagere schades en hogere beleggingsopbrengsten bij de levensverzekeraar. Het resultaat was fors hoger dan de 150 miljoen euro waar analisten vooraf op rekenden, wat overeenkwam met het gemiddelde over de voorgaande vier kwartalen.

Volgens analist Cor Kluis van ABN AMRO kwam de solvabiliteit van ASR in het afgelopen kwartaal conform verwachting uit, maar rekening houdend met de verschuiving naar riskantere beleggingen zoals aandelen, vastgoed en hypotheken, was de kapitaalbuffer beter dan verwacht, dankzij betere beleggingsresultaten. De schadepremies vielen ook boven de marktverwachting uit, wat wijst op een hoger marktaandeel voor ASR Nederland, aldus Kluis, die een koopaanbeveling op de verzekeraar heeft.

In de op woensdag georganiseerde aandeelhoudersvergadering van de verzekeraar, gingen aandeelhouders onder meer akkoord met het slotdividend van 1,27 euro per aandeel en met het intrekken van 3 miljoen aandelen die op 13 januari waren teruggekocht door de verzekeraar.

De jaarvergadering was voor de doorgaans kritische woordvoerder Erroll Keyner van de Vereniging voor Effectenbezitters "een kwelling". Hij zag weinig aanknopingspunten voor kritische vragen en prees de openheid van het bestuur als "een voorbeeld".

Een kritisch geluid kwam van de Consumentenbond, die de verzekeraar opriep op om alsnog openheid van zaken te geven over de compensaties die zijn betaald aan individuele klanten met een Waerdye-beleggingspolis. Die polis hield kosten in op de belegde gelden, zonder dat de klant ervan wist.

De door ASR in individuele zaken betaalde compensaties waren in sommige gevallen veel hogere dan wat andere gedupeerden hadden gekregen, volgens de bond. De Consumentenbond heeft ASR voor de rechter gesleept, omdat ze vindt dat klanten gelijk moeten worden behandeld.

"Dit is inderdaad een dossier dat ons blijft achtervolgen", zei CEO Jos Baeten. De verzekeraar zegt zich "coulant" op te stellen en woekerpolissen zonder kosten voor de klant te kunnen afwikkelen of aanpassen. "Wij beroepen ons niet op de geheimhoudingsclausule, dus als de klant de afspraak openbaar wil maken, dan kan dat. Maar wat wij niet kunnen doen is om de afgesproken geheimhouding naar de klant schenden. Dat is ook onze zorgplicht", aldus de topman.

Overhang

Ook kreeg het bestuur tijdens de jaarvergadering volmacht om nog eens tot 10 procent van het aandelenkapitaal in te kopen. Volgens analisten van ING biedt dit ASR voldoende flexibiliteit in een situatie waarin de Nederlandse staat het belang van 37,5 procent in de verzekeraar verder terugbrengt.

Op basis van het eerste kwartaal en de verdere verwachtingen voor dit jaar verhoogde ING het koersdoel naar 33,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. ABN AMRO hanteert een koersdoel van 31,00 euro.

Van Zeijl rekent niet op een eenmalig sterk kwartaal, maar voorziet dat de trend nog tenminste een paar kwartalen kan aanhouden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nederlandse investeringen nemen af

Daling 0,3 procent in juni.

8 minuten geleden - Lees verder

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

26 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

27 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Redelijk gevulde agenda.

30 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.