Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak zakt weg, AEX dreigt uit bandbreedte te vallen

Beursupdate: Damrak zakt weg, AEX dreigt uit bandbreedte te vallen
16 nov 2012 om 11:53

Het Damrak is vanochtend verder in het rood gezakt, waardoor de AEX uit de bijna drie maanden oude bandbreedte dreigt te vallen en op weg is naar een weekverlies van meer dan twee procent. Beleggers zijn de gehele week al risico avers vanwege de naderende Amerikaanse fiscal cliff in 2013. 

 

De AEX daalt 0,6 procent naar 322,81 punten, een test van de weerstand rond 323 punten. Ook andere Europese beurzen zijn somber gestemd in rustige handel. Vooral Milaan (-0,9%) daalt, maar ook Madrid (-0,6%) en Frankfurt (-0,6%) staan lager. De euro/dollar is gedaald van 1,279 naar 1,273. De kalmte in de Italiaanse en Spaanse obligatiemarkt, veroorzaakt door het nieuwe obligatieaankoopprogramma van de Europese Centrale Bank, houdt aan.

 

Vermogensbeheerder Maurice Mureau van Keijser Capital zegt dat onrust is Israel en het Midden-Oosten naast de gebruikelijke zorgen over de fiscal clff en de eurozone crisis beleggers parten speelt. Een directe aanleiding voor de verliezen vanochtend ziet de marktkenner echter niet.

 

Economisch nieuws uit de eurozone is vandaag schaars nadat gisteren bleek dat de regio dankzij krimp in het derde kwartaal in een nieuwe recessie is beland. Met name de forse daling van het Nederlandse BBP met 1,1 procent was opvallend. Economen bij ING verwachten dat het om het begin van de derde recessie sinds 2008 gaat.

 

De beursagenda is verder aan de rustige kant. Beleggers kijken nog uit naar de Amerikaanse industriële productie en de obligatieaflossing van Griekenland. 

 

President Barack Obama zal vandaag overleggen met leiders van de Republikeinen en Democraten in het Congres over de fiscal cliff, de 600 miljard dollar aan automatische bezuinigingen die, als het pakket niet grotendeels wordt teruggedraaid, volgend jaar voor een nieuwe recessie zal zorgen. Een akkoord wordt echter niet verwacht. 

 

Stijgers en dalers

SBM Offshore (-5,8%) leidt de 20 verliezers na de afstraffing van het aandeel op donderdag, toen het bedrijf de vooruitzichten verlaagde en geen nieuws over nachtmerriedossier Yme meldde. In het kielzog van de teleurstellende trading update verlaagde UBS het koersdoel van 12,25 naar 9,25 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies. Société Générale verlaagde het koersdoel van 13,00 naar 9,40 euro en liet het advies staan op Houden. Gisteren zette S&P Capital IQ het advies van Kopen naar Houden en het koersdoel van 20,00 naar 13,00 euro.

 

Ook KPN blijft onder druk staan het aandeel daalt 3,0 procent naar 4,21 euro. Voor het jaar 2012 staat het telecombedrijf meer dan 50 procent in het rood. “Het begint op een niveau te komen waar het dividend gehalveerd is maar de koers ook,” zegt Mureau, die er op wijst dat het aandeel oversold is en kan gaan uitbodemen.

 

Daarnaast daalt Air France-KLM 1,8 procent en levert AkzoNobel 1,4 procent in. 

 

Boskalis (+5,6%) is koploper op het Damrak nadat het bedrijf de verwachting voor de nettowinst verhoogde. Ook meevallend was dat de orderportefeuille steeg van 3.753 naar 4,0 miljard euro, een nieuw record. Twee analisten gepolst door ABM Financial News hadden gerekend op een daling tot 3.622 miljoen euro. 

 

Analisten reageerden positief op de traing update, die voor KBC Securities de aanleiding was het koersdoel licht te verhogen. Positief was volgens ING analist Tijs Hollestelle ook de uitspraak dat de marktomstandigheden stabiel zijn, wat volgens de analist betekent dat de operationele baggermarges stabiel zijn op 10 tot 12 procent.

 

TNT Express (+0,5%) en PostNL (+1,9%) noteren eveneens in het groen. Voorbeurs meldde TNT Express de luchtvaartdivisie voor een onbekend bedrag te gaan verkopen aan ALS Aviation Group. Het slagen van de verkoop is afhankelijk van een succesvolle afronding van de overname van TNT Express door UPS.

 

Volgens analist Dieter Furniere van KBC Securities is de verkoop van de activiteiten noodzakelijk voor de overname van TNT Express door UPS. Furniere stelt echter dat de transactie niet genoeg is om Brussel tevreden te stellen. “Dit is een positieve stap in het overnameproces, maar moet los worden gezien van het onderzoek door de Europese Commissie, wat nog altijd plaatsvindt en dat de voornaamste zorg blijft”, aldus de analist.

 

Bij de AMX- en ASCX-fondsen vallen Delta Lloyd (-2,1%), USG People (-5,1%), BAM (+1,0%) en ICT Automatisering (-4,7%) op. In een trading update meldde ICT te gaan reorganiseren bij de verlieslatende Duitse activiteiten. Zonder de herstructureringskosten voor Duitsland verwacht het bedrijf in het vierde kwartaal operationeel met winst te draaien. 

 

Verwachtingen

– Industriële productie VS Oktober 0,2% (Bloomberg) vorig 0,4%

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.