ECB en Britse verkiezingen geven beursweek kleur

Redactie ABM Financial News - 4 juni 2017, 10:51

Bedrijfsagenda vrijwel leeg.

(ABM FN-Dow Jones) De beurs zal een politiek gedreven handelsweek rustig van start gaan, nadat de AEX afgelopen week licht inleverde en het weekend inging met een stand van 526,74 punten.

Op maandag, Tweede Pinksterdag, de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector geagendeerd. Maandag zijn wel verschillende beurzen gesloten, zoals die in Frankfurt, maar Euronext houdt de deuren gewoon open.

Vorige week was er al de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone, die steeg van 56,7 naar 57,0 in mei. "Duitsland leidt de opleving", aldus econoom Chris Williamson van Markit, "maar is geenszins de enige groeimotor". Ook Nederland, Oostenrijk, Spanje, Italië en Ierland dragen volgens Williamson goed bij. Een zorgenkindje blijft volgens de econoom Frankrijk, hoewel het land het beste kwartaal in zes jaar achter de rug heeft.

Ook in de rest van de komende week zijn er de nodige macro-economische cijfers. De meeste aandacht zal evenwel uitgaan naar donderdag, als het rentebesluit van de Europese Centrale Bank bekend wordt gemaakt en de Britten naar de stembus gaan.

Dit weekend vond er in London een aanslag plaats met behulp van een busje, waarbij volgens de laatste berichtgeving negen doden vielen, onder wie drie aanslagplegers.

Hoewel de Britse overheid al vlot van een terroristische aanslag sprak, zijn veel zaken nog onduidelijk. Zo is nog onbekend of er nog aanslagplegers op de vlucht zijn.

Afgelopen maand vond er bij een concert in Manchester ook al een aanslag plaats.

Met behulp van de Britste parlementsverkiezingen hoopt premier Theresa May een sterk mandaat te krijgen van de bevolking voor de onderhandelingen met Brussel over de Brexit.

Een aanpassing van het beleid van de ECB wordt donderdag niet verwacht. Volgens ING is de gewenste inflatie van net onder de twee procent "nog ver weg". Dit maakt het volgens econoom Maarten Leen dan ook onwaarschijnlijk dat de centrale bank op korter termijn de rente zal verhogen.

"Niettemin zou de persconferentie van Mario Draghi na de rentevergadering van volgende week donderdag wel een licht positievere toonzetting kunnen hebben", aldus Leen.

De ECB houdt de herfinancieringsrente momenteel op 0,00 procent en de depositorente bedraagt 40 basispunten negatief.

Bedrijfscijfers zijn er deze week niet, met uitzondering van die van destilleerder Lucas Bols op donderdag en vervoercijfers van Air France-KLM op vrijdag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

18 minuten geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

28 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: herstel verwacht voor BAM na matige start 2017

Bouwer maakt donderdag resultaten bekend.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94