Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst lager

Redactie ABM Financial News - 5 juni 2017, 10:42

Lage volumes op Tweede Pinksterdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist maandag gedurende de ochtend de weg omhoog niet te vinden. Rond half elf koerste de AEX 0,3 procent lager op 525,05 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus merkte op dat het vanochtend conform verwachting rustig bleef op de beurzen in het licht van Tweede Pinksterdag. De markt keek volgens Schutte daarbij vooral naar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, besloot om de banden met Qatar te verbreken. De vier landen wezen op de terroristische banden van Qatar, dat daarmee voor onrust in de regio zorgt. 

"Dit betekent mogelijk dat Qatar weinig reden heeft om de productiequota [van de OPEC] te respecteren", aldus econoom Phin Ziebell van de National Australia Bank. Als Qatar zich aan de productieafspraken onttrekt, dan bestaat volgens Ziebell de kans dat meer landen dit zullen doen en het akkoord daarmee in de prullenbak belandt.

“Door het nieuws stegen de olieprijzen en dat doet de oliewaarden in de AEX goed”, aldus beleggingsadviseur Schutte van Indexus.

Olie werd vanochtend duurder. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog maandagochtend 0,8 procent hoger op 48,02 dollar, terwijl een augustus-future Brent met 0,7 procent steeg naar 50,30 dollar.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in de stand van de Europese dienstensector. De afzonderlijke dienstensectoren in de muntunie lieten woensdag een wisselvallig beeld zien. De Franse dienstensector groeide harder, Duitsland maakte een pas op de plaats en in Spanje en Italië liep het groeitempo in de dienstensector juist terug. In de eurozone als geheel groeide de bedrijvigheid binnen de dienstensector in een fractioneel lager tempo. “De cijfers waren over het algemeen conform de verwachting”, aldus Schutte.

Econoom Chris Williamson van Markit constateerde dat er steeds meer data zijn die er op wijzen dat de eurozone een sterk tweede kwartaal beleeft. De econoom rekent op een groei van het bruto binnenlands product met 0,7 procent.

Beleggers zullen volgens Schutte later op de dag vooral uitkijken naar cijfers over de Amerikaanse arbeidsproductiviteit over het eerste kwartaal en de stand van de Amerikaanse dienstensector in mei.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1264. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1283 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1273 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koerste een vijftal fondsen in het groen, onder leiding van Gemalto dat 0,4 procent bijschreef. Indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever wonnen tot 0,3 procent.

Onder de hoofdfondsen moest NN Group de rode lantaarn dragen met een verlies van 3,2 procent. Het aandeel noteert vandaag ex-dividend. Verder kon ArcelorMittal met een verlies van 1,6 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het Corbion dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 0,8 procent, gevolgd door het volatiele OCI dat 0,3 procent hoger koerste. 

Vastgoedfonds WDP gaf met 1,3 procent het meest aan beurswaarde prijs in de AMX. Ook PostNL had het moeilijk en daalde met 1,2 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Stern Group met 1,4 procent, terwijl ForFarmers 1,4 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

9 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

15 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

21 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94