IATA voorziet hogere winstgevendheid luchtvaartsector

Redactie ABM Financial News - 5 juni 2017, 19:11

Winstmarges wel lager dan in 2016 vanwege hogere kosten.

(ABM FN-Dow Jones) De winstgevendheid binnen de mondiale luchtvaartsector valt dit jaar hoger uit dan eerder verwacht maar blijft wel onder het niveau van 2016. Dit meldde brancheorganisatie IATA maandag.

"Het wordt weer een solide jaar voor de luchtvaartsector", zei CEO Alexandre de Juniac in een toelichting. "De vraag naar zowel passagiers- als vrachtvervoer is sterker dan verwacht. Maar hoewel de omzet toeneemt, staat de winst onder druk vanwege de stijgende brandstof-, arbeids- en onderhoudskosten", aldus de voormalig topman van Air France-KLM.

IATA verwacht dit jaar een winst voor de mondiale luchtvaartsector van 31,4 miljard dollar, waar eerder nog werd uitgegaan van 29,8 miljard dollar, op een verwachte omzet van 743 miljard dollar. Dit is een opwaartse bijgestelling van een eerder ingeschatte omzet van 736 miljard dollar.

IATA voorziet een nettowinstmarge van 4,2 procent, wat een daling is ten opzichte van de marge van 4,9 procent in 2016. De gemiddelde nettowinst per passagier schat de brancheorganisatie op 7,69 dollar, wat volgens De Juniac betekent dat er weinig buffer is voor luchtvaartmaatschappijen.

Hoewel de sector als geheel sterk presteert, zijn de regionale verschillen groot, aldus IATA. Europa en Asia-Pacific dragen dit jaar beide voor circa 7,4 miljard dollar bij aan de verwachte winst voor de mondiale luchtvaartindustrie, terwijl luchtvaartmaatschappijen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten goed zijn voor respectievelijk 800 miljoen en 400 miljoen dollar.

Het leeuwendeel van de mondiale winst in de sector komt voor rekening van de Verenigde Staten, waar luchtvaartmaatschappijen samen goed zijn voor een winst van 15,4 miljard dollar, volgens IATA. Maatschappijen in Afrika boeken dit jaar vermoedelijk een verlies van 100 miljoen dollar, voorspelde de brancheorganisatie. 

De vraag naar passagiersvervoer in de luchtvaart komt naar verwachting uit op 7,4 procent, wat gelijk is aan de groei in 2016 en 2,3 procentpunt boven de groei die IATA eerder voorzag voor 2017. 

De vraag naar vrachtvervoer neemt dit jaar vermoedelijk met 7,5 procent toe op jaarbasis. Dat zou een ruime verdubbeling zijn ten opzichte van de groei van 3,6 procent vorig jaar en een opwaartse bijstelling van 4 procentpunt ten opzichte van een eerdere inschatting van de brancheorganisatie. 

IATA gaat voor dit jaar uit van een gemiddelde mondiale economische groei van 2,9 procent, wat volgens de organisatie de sterkste groei zou betekenen sinds 2011.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX enige stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk in september.

Gisteren - Lees verder

Wall Street richting licht hoger slot

Besluit over afbouw balans Federal Reserve waarschijnlijk is september.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs lager gesloten

Sterkste daling op weekbasis Amerikaanse olievoorraden dit jaar.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AIR FRAN... toevoegen aan uw watchlist 12,90 0,39% 0,05 12,85