Olie onder druk na diplomatieke rel Qatar

Redactie ABM Financial News - 5 juni 2017, 20:55

Onzekerheid over effect op OPEC productiedeal.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs stond maandag onder druk. De juli-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,26 dollar, of 0,6 procent naar 47,40 dollar.

De oliemarkten reageerden maandag aanvankelijk positief op het nieuws dat een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, heeft besloten om de diplomatieke banden met Qatar te verbreken omdat de Golfstaat de regio zou destabiliseren door steun te geven aan terroristen. Op basis van die geopolitieke spanningen steeg de olieprijs maandagochtend, maar tijdens de middaghandel was er juist sprake van verkoopdruk, omdat Qatar als olieproducent toch vrij klein is, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Dit is een behoorlijke escalatie en ik denk niet dat er een simpele oplossing is", zei Andreas Krieg, professor aan King's College in Londen. Krieg was tot voor kort adviseur van de regering in de Golfstaat.

De diplomatieke rel heeft mogelijk gevolgen voor de productiedeal van de OPEC, volgens econoom Phin Ziebell van de National Australia Bank. Qatar kan beslissen zich niet langer aan het gestelde quotum te houden en mogelijk volgen andere leden van het kartel vervolgens dit voorbeeld.

De olieprijs daalde vorige week zo'n 4 procent omdat de markt sowieso blijft twijfelen over de effectiviteit van de productiedeal tussen oliekartel OPEC en een aantal grote olieproducerende landen die niet lid zijn van het kartel, waarmee de dagelijkse olieproductie 1,8 miljoen vaten lager uitkomt in een poging de mondiale voorraden te laten slinken. Daar staat evenwel een toegenomen productie in Amerika tegenover, wat vorige week opnieuw werd onderstreept met een rapport van Baker Hughes, waaruit bleek dat het aantal actieve boortorens in de Verenigde Staten verder is opgelopen. Gemiddelde produceerde Amerika in de afgelopen weken meer dan 9,3 miljoen vaten olie per dag. Dat loopt volgend jaar vermoedelijk op tot 10 miljoen vaten, denkt de Amerikaanse overheid.

Tijdens een energieconferentie in Rusland dit weekend, zei de CEO van Rosneft, de grootste olieproducent van het land, dat hij twijfelt over de ontwikkeling van de olieprijs op de lange termijn. "Een aantal grote olieproducenten doet niet mee aan dit akkoord en gebruiken de omstandigheden om hun marktpositie te versterken en dat leidt eerder tot een nieuwe onevenwichtigheid [op de oliemarkt] dan een duurzame ontwikkeling", aldus Igor Sechin.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.