Rode koersborden in Europa

Redactie ABM Financial News - 5 juni 2017, 18:48

Volumes laag vanwege Pinksteren.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent op een slotstand van 392,04 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,7 procent tot 5.307,89 punten en de Britse FTSE 100 leverde 0,3 procent in op een slotstand van 7.525,76 punten.

Het was een rustige start van de week, volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda. Vanwege Tweede Pinksterdag waren de volumes laag en op diverse Europese aandelenmarkten, waaronder de Duitse DAX index, vond geen handel plaats. Een terroristische aanslag in Londen tijdens het weekend, de tweede in het Verenigd Koninkrijk in korte tijd, had weinig invloed op het beurssentiment. Meer aandacht hadden beleggers voor de diplomatieke rel in het Midden-Oosten.

Een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, besloot om de diplomatieke banden met Qatar te verbreken omdat de Golfstaat de regio zou destabiliseren vanwege de steun aan terroristen. 

"Dit is een behoorlijke escalatie en ik denk niet dat er een simpele oplossing is", zei Andreas Krieg, professor aan King's College in Londen. Krieg was tot voor kort adviseur van de regering in de Golfstaat.

De diplomatieke rel heeft mogelijk gevolgen voor de productiedeal van de OPEC, zeiden marktvorsers. Qatar kan beslissen zich niet langer aan het gestelde quotum te houden en mogelijk volgen andere leden van het kartel vervolgens dit voorbeeld. Op basis van die geopolitieke spanningen steeg de olieprijs maandagochtend, maar tijdens de middaghandel was er weer sprake van verkoopdruk, omdat Qatar als olieproducent toch vrij klein is, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Rond het Europese slot noteerde de juli-future op een vat West Texas Intermediate 1,4 procent lager op 47,00 dollar en werd een augustus-future Brent 1,6 procent goedkoper op 49,14 dollar.

Op macro-economisch vlak konden beleggers aan de slag met een reeks aan inkoopmanagersindexen. In Duitsland was sprake van een stabiele groei in de dienstensector, terwijl de bedrijvigheid in de Franse dienstensector juist versnelde. Daar stonden evenwel groeivertragingen in Italië en Spanje tegenover, waardoor de economische activiteit in de eurozone als geheel in mei per saldo minder sterk groeide dan in april. Desondanks zei econoom Chris Williamson van Markit dat de muntunie op koers ligt voor een sterk tweede kwartaal, waarbij wordt gerekend op een groei van 0,7 procent. Later deze week verschijnen definitieve groeicijfers voor de eurozone over het eerste kwartaal.

Inkoopmanagersindexen voor China en Japan vertoonden een snellere groei in de dienstensector en voor Amerika was het beeld verdeeld. Markit sprak van een snellere stijging van de bedrijvigheid, terwijl ISM wees op een groeivertraging binnen de dienstensector in de Verenigde Staten.

Meer actie later in de week

Vooruitblikkend is er vooral later in de week meer actie te verwachten op de aandelenmarkten, met als belangrijkste items deze week het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de Britse parlementsverkiezingen op donderdag. Van de ECB wordt geen actie verwacht, maar de markt kijkt wel naar eventuele hints over de toekomst van de stimuleringsmaatregelen. 

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda zullen de Britse parlementsverkiezingen de dominante factor zijn op de aandelenmarkten deze week. Volgens hem zou een uitslag waarbij de Conservatieve partij van premier Theresa May een comfortabele meerderheid krijgt in het parlement, voor de markten de meest gunstige zijn.

Het Britse pond wist maandag iets aan terrein terug te winnen na de verliezen van vorige week. Ten opzichte van de dollar steeg de munt 0,2 procent en versus de euro zelfs 0,5 procent.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten op 1,1253. Maandagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,1263 en vrijdagavond bij de slotbel op Wall Street op 1,1283.

Stijgers en dalers

Qua bedrijfsnieuws was het maandag rustig. Aandacht was er voor de bankensector en de luchtvaart- en reisbranche.

Het Spaanse Banco Popular verloor ruim 18 procent, nadat het aandeel vorige week al flink onder druk stond vanwege berichten dat de bank zich op de rand van de afgrond bevindt. Daarom zou momenteel koortsachtig worden overlegd met de ECB over een oplossing.

In het spoor van Banco Popular hield Banco Santander het bij een daling van 0,2 procent in Madrid. In Milaan verloor UniCredit 1,4 procent en Intesa Sanpaolo daalde 1,3 procent.

Het Franse Société Générale meldde leasetak ALD nog deze maand naar de beurs te willen brengen voor maximaal 17,40 euro per aandeel. Société Générale verloor 0,5 procent, net als BNP Paribas.

Europese reis- en luchtvaartaandelen stonden onder druk na de terroristische aanslag die tijdens het weekend in Londen werd gepleegd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees verder op de mogelijke financiële impact wanneer inderdaad een verbod wordt ingesteld op laptops en tablets in de cabine van vliegtuigen. 

Air France-KLM verloor 0,7 procent. Ryanair daalde 0,6 procent en easyJet leverde zelfs 3,2 procent in. Reisorganisatie Tui daalde in Londen 1,2 procent. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen waren de koersenborden op Wall Street rood gekleurd na de recordstanden van vorige week. De S&P 500 index noteerde 0,1 procent lager, net als de Dow Jones index. De Nasdaq daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Procter & Gamble houdt vast aan eigen strategie

Levensmiddelenconcern spoort aandeelhouders aan om bedrijf te steunen.

32 minuten geleden - Lees verder

Wall Street richting hogere opening

Opluchting na rustig weekend op geopolitiek vlak.

34 minuten geleden - Lees verder

Activistische aandeelhouder zou zich gemeld hebben bij Refresco - media

Overname Cott zou als blokkade voor acquisitie Refresco fungeren.

49 minuten geleden - Lees verder

Sysco boekt meer winst

Ook omzet hoger.

57 minuten geleden - Lees verder

Chinese belangstelling voor Fiat Chrysler - media

Autofabrikant zou bod te laag vinden.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.060,92 -1,06% -54,31 5.115,23
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.201,59 -0,97% -51,12 5.252,71