Rustige handel op Europese markten

Redactie ABM Financial News - 5 juni 2017, 12:24

Banco Popular hard onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenmarkten doen het maandag rustig aan vanwege Pinksteren. Verschillende beurzen, waaronder die in Frankfurt, houden de deuren gesloten.

De Franse CAC40 leverde rond lunchtijd 0,5 procent in en de beurs in Londen werd 0,3 procent goedkoper. De Spaanse beurs daalde een half procent en de Stoxx Europe 600 gaf 0,7 procent prijs.

De ogen van beleggers zijn vandaag gezicht op het Midden-Oosten, Londen en de ontwikkeling van de dienstensector.

Eerder deze ochtend publiceerde Markit de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in Europa. De inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 56,4 in april naar 56,3 in mei. Een voorlopige meting ging nog uit van 56,2.

Vorige week werd bekend dat de activiteit binnen de industrie in de eurozone in mei verder is toegenomen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 56,7 in april naar 57,0 in mei, het hoogste niveau in circa zes jaar.

De samengestelde index voor de eurozone maakte, zo bleek vandaag, een pas op de plaats op een stand van 56,8, hetgeen ook was verwacht.

De afzonderlijke dienstensectoren in de muntunie lieten woensdag een wisselvallig beeld zien. De Franse dienstensector groeide harder, Duitsland maakte een pas op de plaats en in Spanje en Italië liep het groeitempo in de dienstensector juist terug.

Econoom Chris Williamson van Markit constateerde dat er steeds meer data zijn die er op wijzen dat de eurozone een sterk tweede kwartaal beleeft. De econoom rekent op een groei van het bruto binnenlands product met 0,7 procent.

In het Verenigd Koninkrijk bleek de dienstensector aan groeitempo te hebben ingeleverd, net als het geval was in de industrie.

Naast deze macro-economische cijfers was er aandacht voor de onrust in het Midden-Oosten.

Een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, heeft besloten om de banden met Qatar te verbreken. De vier landen wezen op de terroristische banden van Qatar, dat daarmee voor onrust in de regio zorgt.

"Dit betekent mogelijk dat Qatar weinig reden heeft om de productiequota [van de OPEC] te respecteren", aldus econoom Phin Ziebell van de National Australia Bank. Als Qatar zich aan de productieafspraken onttrekt, dan bestaat volgens Ziebell de kans dat meer landen dit zullen doen en het akkoord daarmee in de prullenbak belandt.

Olie werd aanvankelijk duidelijk duurder op de berichtgeving rondom Qatar, maar bij lunchtijd was er nog minder dan een half procent van de prijsstijging over. De beurs in Qatar moest wel een veer laten en dook bijna acht procent in het rood. Het emiraat noemde de aanklacht van het viertal buurlanden "ongegrond".

Afgelopen weekend werd Londen opgeschrikt door een aanslag. De terroristen maakten aanvankelijk gebruik van een busje en staken vervolgens met messen in op het uitgaanspubliek in de Britse hoofdstad. De aanslag zou inmiddels zeven levens hebben geëist en tientallen gewonden. De drie daders zijn door de politie neergeschoten en omgekomen en sindsdien vindt er een grootschalig onderzoek plaats en zijn er verschillende invallen gedaan.

Donderdag staan er verkiezingen op de agenda. Analist Corne van Zeijl van Actiam meent dat het "nog heel spannend gaat worden voor mevrouw May".

De euro/dollar daalde naar 1,1260 en het Britse pond steeg licht ten opzichte van de greenback naar 1,2907.

Stijgers en dalers

In Zuid-Europa staan de banken maandag onder druk. Zo verloor het Spaanse Banco Popular nog eens 11,8 procent en het Italiaanse Banco BPM 2,4 procent. De vrees bestaat in de markt dat Banco Popular geen koper kan vinden voor onderdelen of zelfs de bank in zijn geheel, met alle gevolgen van dien voor het voortbestaan van de noodlijdende bank. Inmiddels zou er volgens persbureau Bloomberg koortsachtig door de bank worden overlegd met de Europese Centrale Bank over een oplossing.

Het Franse Société Générale meldde leasetak ALD nog deze maand naar de beurs te willen brengen voor maximaal 17,40 euro per aandeel. Société Générale verloor 0,7 procent.

Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell boekte dankzij de opgelopen olieprijs een kleine koerswinst van 0,3 procent, terwijl het Franse Total 1,2 procent inleverde.

Een positieve uitspringer was online grootgrutter Ocado Group, dat 3,7 procent won na de aankondiging van een nieuwe deal. Een Europese supermarktuitbater zal de software van Ocado gaan gebruiken. Details van de deal ontbreken nog, aldus analisten, maar desalniettemin is er sprake van "een stap voorwaarts na een stroom aan beloftes", aldus een marktvorser van ETX Capital.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

1 uur geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07