Wall Street houdt recordstanden vast

Redactie ABM Financial News - 5 juni 2017, 22:06

Ontwikkelingen Midden-Oosten trokken de aandacht.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is maandag lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. De S&P 500 index eindigde 0,1 procent lager op 2.436,10 punten, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent inleverde op 21.184,04 punten en de Nasdaq index 0,2 procent prijsgaf op een slotkoers van 6.295,68 punten.

Daarmee nam Wall Street een adempauze na de recordstanden van vorige week. De volumes waren laag vanwege Pinksteren. Evenwel blijft de aandelenmarkt ontzettend veerkrachtig, constateerde marktstrateeg Terry Sandven van U.S. Bank Wealth Management.

Veel aandacht ging uit naar de diplomatieke rel tussen een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, en Qatar. De diplomatieke banden met deze laatste Golfstaat werden verbroken omdat het de regio zou destabiliseren vanwege de steun aan terroristen. Op basis van die geopolitieke spanningen steeg de olieprijs maandagochtend, maar tijdens de middaghandel was er juist sprake van verkoopdruk, omdat Qatar als olieproducent toch vrij klein is, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Evenwel is het een behoorlijke rel, zei Andreas Krieg, professor aan King's College in Londen. "Dit is een behoorlijke escalatie en ik denk niet dat er een simpele oplossing is", volgens de voormalig adviseur van de regering in Qatar. De juli-future op een vat West Texas Intermediate daalde maandag 0,26 dollar, of 0,6 procent, tot 47,40 dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de arbeidsproductiviteit in het eerste kwartaal onveranderd is gebleven ten opzichte van de drie maanden ervoor, wat beter was dan een eerder gemelde daling.

Inkoopmanagersindexen van Markit en Institute for Supply Management lieten een gemengd beeld zien. Die van Markit toonde in mei een verdere groei van de bedrijvigheid in de dienstensector, met een index die steeg van 53,1 in april naar 53,6 afgelopen maand. Daar stond echter een groeivertraging tegenover bij ISM, waar de inkoopmanagersindex in mei daalde naar 56,9, van 57,5 een maand eerder.

De Amerikaanse fabrieksorders daalden in april conform verwachting met 0,2 procent. Het cijfer voor maart werd opwaarts bijgesteld van een stijging met 0,2 procent naar een toename van 1,0 procent.

De euro/dollar noteerde rond het slot van Wall Street op 1,1252. Bij het slot in Europa verhandelde het muntpaar op 1,1253 en maandagochtend stond er een koers van 1,1263 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Er was maandag weinig bedrijfsnieuws. Apple viel op, met een verlies voor het aandeel van een procent. De techreus hield maandag zijn jaarlijkse World Developers Conference en kondigde daar allerlei nieuwe producten en updates aan, zoals een nieuwe iMac en de HomePod. Verder kreeg het aandeel een adviesverlaging naar Sectorgewogen bij Pacific Crest. Volgens de analisten zijn beleggers mogelijk te positief over de verkopen van de iPhone 8. "Er wordt te weinig stil gestaan bij de risico's voor de brutomarge, [mogelijke] leveringsproblemen of de kans op een dalende omzet na de verkoopcyclus van de iPhone 8" , aldus de marktvorsers.

Verder schoot het moederbedrijf van Google, Alphabet, maandag kort na de openingsbel door de grens van 1.000 dollar, nadat Amazon.com die mijlpaal vrijdag al bereikte. Alphabet steeg maandag 0,8 procent en Amazon.com won 0,5 procent.

Tesla won 2,2 procent, nadat bekend werd dat het Japanse Toyota het belang in de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's van de hand heeft gedaan.

Aandelen in de reisbranche stonden onder druk na de terroristische aanslag in Londen tijdens het weekend. Royal Caribbean Cruises leverde 1,2 procent in en Wynn Resorts moest 1,0 procent laten gaan. Host Hotels & Resorts zag 1,7 procent aan beurswaarde verdampen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.