Damrak sluit lager

Redactie ABM Financial News - 6 juni 2017, 17:56

Markt kijkt uit naar Britse verkiezingen en rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 521,71 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,2 procent.

De handelsdag stond met name in het teken van de naderende Britse algemene verkiezingen aanstaande donderdag, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de verklaring van de oud-FBI-directeur voor de Amerikaanse Senaat over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens analisten van onlinebroker Lynx was de kortstondige koersbeweging van de AEX boven het weerstandsniveau van 529,50 punten maandag een valse uitbraak. "De slotkoers lag dan ook ver onder dit weerstandsniveau. Op dit moment lijkt de aandacht van beleggers zich weer te richten op het steunniveau, de dubbele bodem rondom de 520 punten", aldus de analisten. "Mocht het huidige zwakke beeld op de beurzen doorzetten en dit niveau neerwaarts breken, ligt nog een volgende steun rond de 514 punten. Op dit niveau wordt de nog openstaande gap van eind april gesloten."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in april op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,1 procent en 2,5 procent. Verder was de macro-economische agenda leeg.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 47,27 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 49,25 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1270. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1258 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er ook al een stand van 1,1255 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 0,5 procent. De sterkste daler onder de hoofdfondsen was Galapagos met een verlies van 4,0 procent.

Een grote meerderheid van de aandeelhouders van Boskalis heeft gekozen voor een dividenduitkering in aandelen. Dit betekent dat Boskalis bijna 3,3 miljoen nieuwe aandelen zal uitgeven en vervolgens zal uitkeren in de vorm van dividend. Het aandeel Boskalis noteerde dinsdag 0,7 procent lager.

Heineken steeg 0,3 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen. De Nederlandse bierbrouwer en sectorgenoot Molson Coors hebben een overeenkomst getekend, waarin is geregeld dat Molson Coors vanaf komend najaar via zijn Amerikaanse divisie MillerCoors het Mexicaanse Sol-bier voor Heineken gaat importeren, vermarkten en distribueren in  de Verenigde Staten. De financiële details werden niet vermeld. De overeenkomst heeft een looptijd van tien jaar.

ArcelorMittal daalde 2,4 procent, na het nieuws dat investeerdersgroep Aminvestco, waar ArcelorMittal deel van uitmaakt, Ilva overneemt.  De investeerdersgroep betaalt naar verluidt 1,8 miljard euro voor de Italiaanse staalfabriek en zal bovendien 2,4 miljard euro investeren in onder meer het milieuvriendelijker maken van de fabriek. Analist Corné van Zeijl van Actiam sprak van een redelijk gewaagde stap, maar wel een die de nodige synergievoordelen kan opleveren. ArcelorMittal steeg/daalde xxx procent.

Bij de Midkapfondsen was Air France-KLM met een winst van 3,9 procent de sterkste stijger, gevolgd door Philips Lighting met een winst van 1,9 procent. OCI was met een verlies van 4,0 procent de sterkste daler.

ASR Vermogensbeheer lanceerde een hypotheekfonds, dat participanten de mogelijkheid biedt om te beleggen in Nederlandse woninghypotheken. Verder besloot Morgan Stanley het advies voor ASR Nederland te verhogen van Gelijkgewogen naar Overwogen, waarbij het koersdoel opwaarts werd bijgesteld van 29,20 naar 33,80 euro. De Amerikaanse zakenbank benadrukte de sterke kapitaalstromen die de beursgenoteerde Nederlandse verzekeringsgroep vanaf het huidige kwartaal genereert, waardoor een basis dividenduitkering in 2018 van 5,5 procent in het verschiet ligt. De analisten prezen daarnaast onder meer de interne solvabiliteitsratio en rekenen ook op meerdere aandeleninkoopprogramma's in de komende jaren. Het aandeel ASR noteerde dinsdag 1,1 procent hoger.

JPMorgan verlaagde volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten het advies voor PostNL naar Neutraal. De koers van het aandeel steeg/daalde xxx procent.

Bij de AScX-fondsen deed Basic-Fit het goed. Het aandeel was met een winst van 0,9 procent de sterkste stijger. Accell was de sterkste daler en verloor 3,3 procent.

Ajax won 0,4 procent. Borussia Dortmund heeft dinsdagmiddag officieel de komst van coach Peter Bosz aangekondigd. Bosz, die recent nog met Ajax de finale van de Europa League speelde, tekende een contract in Duitsland voor twee jaar.

Lokaal maakte Euronext zijn handelsvolumes over mei bekend. Die bleken ook deze maand flink te zijn opgelopen. Het aandeel zakte dinsdag 2,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.431,18 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

59 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: herstel verwacht voor BAM na matige start 2017

Bouwer maakt donderdag resultaten bekend.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 516,71 -0,56% -2,93 519,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 787,58 -0,05% -0,43 788,01
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 996,94 -0,38% -3,82 1.000,76