Damrak start handelsdag licht lager

Redactie ABM Financial News - 6 juni 2017, 08:09

Olieprijzen licht onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start de handelsdag dinsdag naar verwachting licht lager. Wall Street gaf maandagavond wat terrein prijs, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend overwegend lager noteren. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Maandag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,4 procent prijs op 524,44 punten. Vanwege Tweede Pinksterdag waren de volumes laag en op diverse Europese aandelenmarkten, waaronder Frankfurt, vond geen handel plaats. 

Volgens fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow stonden veel beleggers maandag "achter de BBQ" of "liepen ze over de meubelboulevard". Vandaag zal echter weer sprake zijn van een serieuze handelsdag. Smit benadrukte dat de dollar op het laagste niveau noteert sinds de Amerikaanse verkiezingen, terwijl Wall Street en de Aziatische beurzen overwegend in het rood koersen, waardoor de openingsindicatie op Beursplein 5 licht lager is. 

Beleggers op Wall Street namen maandagavond een adempauze, na het neerzetten van recordstanden afgelopen week. Veel aandacht ging uit naar de diplomatieke rel tussen een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, en Qatar. De diplomatieke banden met deze laatste Golfstaat werden verbroken vanwege vermeende steun aan terroristen. 

Aanvankelijk steeg de olieprijs door de oplopende spanningen in het Midden Oosten. Bij het slot van de handel maandagavond op de New York Mercantile Exchange noteerde de juli-future evenwel 0,6 procent lager op 47,40 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met een half procent verder. De olieprijs gaf vorige week al zo'n 4 procent prijs omdat de markt twijfelt over de effectiviteit van de productiedeal tussen oliekartel OPEC en een aantal grote olieproducerende landen dat niet lid is van het kartel, gelet op met name de toegenomen productie in Amerika.

Apple stond daarnaast in de belangstelling. De techreus hield maandag zijn jaarlijkse World Developers Conference en kondigde daar allerlei nieuwe producten en updates aan, zoals een nieuwe iMac en de slimme speaker HomePod. Een adviesverlaging naar Sectorgewogen door Pacific Crest gooide echter roet in het eten en het aandeel verloor een procent. De analisten waarschuwden onder meer voor de torenhoge verwachtingen van de iPhone 8, die in de tweede helft van dit jaar in de verkoop zal gaan.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1279, ten opzichte van een stand van 1,1252 bij het sluiten van de Europese markten. Rond de jaarwisseling stond er nog een stand van 1,04 op de borden.

In Azië bewogen de hoofdbeurzen in China en Japan vanochtend overwegend licht lager. Een negatieve uitschieter was de beurs in Sydney met een verlies van bijna 1,5 procent. De Australische centrale bank liet het belangrijkste rentetarief vanochtend conform verwachting ongewijzigd op 1,50 procent. De grondstofprijzen zijn momenteel hoger dan een jaar geleden en dat heeft een positieve uitwerking op het nationaal inkomen van Australië. De prijzen van ijzererts en kolen staan recentelijk echter fors onder druk, waardoor de neerwaartse risico's groter worden, zo merkte de centrale bank op.

De beursagenda is vandaag zeer karig gevuld, waarbij alleen de detailhandelsverkopen in de eurozone in april in het oog springen. 

Bedrijfsnieuws

Euronext zag in mei de handelsvolumes op jaarbasis weer flink stijgen. De gemiddelde waarde van het dagelijkse handelsvolume nam in mei met 42,8 procent op jaarbasis toe tot 8.471 miljoen euro, terwijl op maandbasis een groei van 0,2 procent werd geboekt. In april stegen de volumes op Euronext op jaarbasis ook al flink, toen met 21,7 procent.

ASR Vermogensbeheer lanceerde een hypotheekfonds, dat participanten de mogelijkheid biedt om te beleggen in Nederlandse woninghypotheken. Het fonds streeft op termijn naar een omvang van enkele miljarden. De eerste klanten zijn inmiddels toegetreden, aldus de vermogensbeheerder, die onderdeel is van verzekeraar ASR Nederland.

ASR Nederland kreeg volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten bovendien een adviesverlaging van JPMorgan naar Neutraal, terwijl Morgan Stanley het advies voor ASR juist verhoogde naar Overwogen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index eindigde maandag 0,1 procent lager op 2.436,10 punten, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent inleverde op 21.184,04 punten en de Nasdaq index 0,2 procent prijsgaf op een slotkoers van 6.295,68 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: winstwaarschuwing Brunel

ING ziet kansen voor geduldige belegger.

38 minuten geleden - Lees verder

Overschot lopende rekening eurozone loopt terug

Overschot in juni 21,2 miljard euro.

38 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: zwakke resultaten Vopak

NIBC hanteert koopadvies en koersdoel van 50,00 euro.

48 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende resultaten Stern

NIBC gaat koersdoel en winsttaxaties bijstellen.

59 minuten geleden - Lees verder

Valuta: Trump houdt gemoederen valutamarkt bezig

ECB-notulen non-event.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,36 -0,14% -1,12 794,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.009,71 -0,12% -1,17 1.010,88