Europese beurzen openen fractioneel lager

Redactie ABM Financial News - 6 juni 2017, 07:25

Meer vuurwerk later in de week.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen dinsdag vermoedelijk af op een licht lagere opening.

IG Markets voorziet een klein openingsverlies van 8 punten voor de Duitse DAX, een minnetje van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 1 punt voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen moeten het dinsdag stellen met een uiterst mager gevulde macro-economische agenda. Later in de week wordt wat drukker met donderdag tevens de belangrijke Britse parlementsverkiezingen.

De aandelenmarkten in Europa sloten maandag lager. Het was een rustige start van de week, volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda. Vanwege Tweede Pinksterdag waren de volumes laag en op diverse Europese aandelenmarkten, waaronder de Duitse DAX index, vond geen handel plaats. Een terroristische aanslag in Londen tijdens het weekend, de tweede in het Verenigd Koninkrijk in korte tijd, had weinig invloed op het beurssentiment. Meer aandacht hadden beleggers voor de diplomatieke rel in het Midden-Oosten.

Een viertal Arabische landen, waaronder Saoedi-Arabië, besloot om de diplomatieke banden met Qatar te verbreken omdat de Golfstaat de regio zou destabiliseren vanwege de steun aan terroristen.

"Dit is een behoorlijke escalatie en ik denk niet dat er een simpele oplossing is", zei Andreas Krieg, professor aan King's College in Londen. Krieg was tot voor kort adviseur van de regering in de Golfstaat.

De diplomatieke rel heeft mogelijk gevolgen voor de productiedeal van de OPEC, zeiden marktvorsers. Qatar kan beslissen zich niet langer aan het gestelde quotum te houden en mogelijk volgen andere leden van het kartel vervolgens dit voorbeeld. Op basis van die geopolitieke spanningen steeg de olieprijs maandagochtend, maar tijdens de middaghandel was er weer sprake van verkoopdruk, omdat Qatar als olieproducent toch vrij klein is, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De prijs voor een juli-future West Texas Intermediate sloot maandag 0,26 dollar, of 0,6 procent lager op 47,40 dollar.

Op macro-economisch vlak konden beleggers aan de slag met een reeks aan inkoopmanagersindexen. In Duitsland was sprake van een stabiele groei in de dienstensector, terwijl de bedrijvigheid in de Franse dienstensector juist versnelde. Daar stonden evenwel groeivertragingen in Italië en Spanje tegenover, waardoor de economische activiteit in de eurozone als geheel in mei per saldo minder sterk groeide dan in april. Desondanks zei econoom Chris Williamson van Markit dat de muntunie op koers ligt voor een sterk tweede kwartaal, waarbij wordt gerekend op een groei van 0,7 procent. Later deze week verschijnen definitieve groeicijfers voor de eurozone over het eerste kwartaal.

Inkoopmanagersindexen voor China en Japan vertoonden een snellere groei in de dienstensector terwijl de bedrijvigheid in de Britse dienstensector in mei minder sterk toenam dan in de maand ervoor.

Het Britse pond wist maandag iets aan terrein terug te winnen na de verliezen van vorige week. Ten opzichte van de dollar steeg de munt 0,2 procent en versus de euro zelfs 0,5 procent. Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda zullen de Britse parlementsverkiezingen de dominante factor zijn op de aandelenmarkten deze week. Volgens hem zou een uitslag waarbij de Conservatieve partij van premier Theresa May een comfortabele meerderheid krijgt in het parlement, voor de markten de meest gunstige zijn.

Stijgers en dalers

Qua bedrijfsnieuws was het maandag rustig. Aandacht was er voor de bankensector en de luchtvaart- en reisbranche.

Het Spaanse Banco Popular verloor ruim 18 procent, nadat het aandeel vorige week al flink onder druk stond vanwege berichten dat de bank zich op de rand van de afgrond bevindt. Daarom zou momenteel koortsachtig worden overlegd met de ECB over een oplossing.

In het spoor van Banco Popular hield Banco Santander het bij een daling van 0,2 procent in Madrid. In Milaan verloor UniCredit 1,4 procent en Intesa Sanpaolo daalde 1,3 procent.

Het Franse Société Générale meldde leasetak ALD nog deze maand naar de beurs te willen brengen voor maximaal 17,40 euro per aandeel. Société Générale verloor 0,5 procent, net als BNP Paribas.

Europese reis- en luchtvaartaandelen stonden onder druk na de terroristische aanslag die tijdens het weekend in Londen werd gepleegd. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees verder op de mogelijke financiële impact wanneer inderdaad een verbod wordt ingesteld op laptops en tablets in de cabine van vliegtuigen.

Air France-KLM verloor 0,7 procent. Ryanair daalde 0,6 procent en easyJet leverde zelfs 3,2 procent in. Reisorganisatie Tui daalde in Londen 1,2 procent.

STOXX Europe 600        392,04 (-0,1%)

DAX                  12.822,94 (+1,3% - slotstand vrijdag)

CAC 40                5.307,89 (-0,7%)

FTSE 100              7.525,76 (-0,3%)

SMI                   9.043,96 (+0,2% - slotstand vrijdag)

AEX                     524,44 (-0,4%)

BEL 20                3.900,35 (-0,4%)

FTSE MIB             20.721,04 (-1,0%)

IBEX 35              10.884,70 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet.

Maandag sloten de Amerikaanse hoofdbeurzen fractioneel onder de recordstanden van vorige week. De volumes waren laag vanwege Pinksteren. Evenwel blijft de aandelenmarkt ontzettend veerkrachtig, constateerde marktstrateeg Terry Sandven van U.S. Bank Wealth Management.

Naast de situatie in het Midden-Oosten en de aanslag in Londen was er ook aandacht voor het World Developers Conference van Apple. De fabrikant van onder meer de iPhone kondigde daar allerlei nieuwe producten en updates aan, zoals een nieuwe iMac en de HomePod. Verder kreeg het aandeel een adviesverlaging naar Sectorgewogen bij Pacific Crest. Volgens de analisten zijn beleggers mogelijk te positief over de verkopen van de iPhone 8. "Er wordt te weinig stil gestaan bij de risico's voor de brutomarge, [mogelijke] leveringsproblemen of de kans op een dalende omzet na de verkoopcyclus van de iPhone 8" , aldus de marktvorsers.

Verder schoot het moederbedrijf van Google, Alphabet, maandag kort na de openingsbel door de grens van 1.000 dollar, nadat Amazon.com die mijlpaal vrijdag al bereikte. Alphabet steeg maandag 0,8 procent en Amazon.com won 0,5 procent.

Tesla won 2,2 procent, nadat bekend werd dat het Japanse Toyota het belang in de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's van de hand heeft gedaan.

Aandelen in de reisbranche stonden onder druk na de terroristische aanslag in Londen tijdens het weekend. Royal Caribbean Cruises leverde 1,2 procent in en Wynn Resorts moest 1,0 procent laten gaan. Host Hotels & Resorts zag 1,7 procent aan beurswaarde verdampen.

S&P 500 index             2,436,10 (-0,1%)

Dow Jones index          21.184,94 (-0,1%)

Nasdaq Composite          6.295,68 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdagochtend overwegend lager, met een min van 0,6 procent voor de Nikkei en een daling van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Op de aandelenmarkten in Azië wordt dinsdag het lichte verlies van Wall Street meegenomen en lijken beleggers vooral even wat winst te willen nemen.

De Reserve Bank of Australia liet dinsdag de rente vanochtend ongemoeid op 1,5 procent. In een commentaar van de zijde van de centrale bank werd duidelijk dat het met de looninflatie ook in Australië nog niet echt opschiet en dat dit voorlopig ook nog wel even zo blijft.

Nikkei 225               20.051,44 (-0,6%)

Shanghai Composite        3.084,95 (-0,2%)

Hang Seng                25.952,99 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1288. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen maandag bewoog het muntpaar op 1,1252 en bij het slot in Europa op 1,1253.

Met de aanslagen in Londen en de isolatie van Qatar is het geepolitieke speelveld de afgelopen dagen onder druk komen te staan en daarmee is de yen als veilige haven weer een gevraagde munt. Tegelijkertijd neemt de twijfel over het rentebeleid van de Federal Reserve toe, omdat het macro-economische beeld van de Verenigde Staten steeds minder aanleiding geeft de rente dit jaar nog meerder keren te verhogen.

USD/JPY Yen   109,88

EUR/USD Euro  1,1268

EUR/JPY Yen   123,80

MACRO-AGENDA:

06:30 Rentebesluit Reserve Bank of Australia (Aus)

11:00 Detailhandelsverkopen - April (eur)

11:00 Detailhandelsverkopen - April (Bel)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Consumentenvertrouwen fractie hoger

Vertrouwensindex naar 26.

17 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Wachten op inkoopmanagersindexen.

23 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Redelijk gevulde agenda.

26 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen op zijn laatste benen.

27 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10