Beursblik: markt hoopt op grote verkiezingsoverwinning voor Tories

Redactie ABM Financial News - 7 juni 2017, 15:48

Sterke overwinning voor partij van premier Theresa May zou Brits pond ondersteunen.

(ABM FN-Dow Jones) De financiële markten hopen donderdag bij de Britse parlementsverkiezingen op een grote overwinning voor de Conservatieve partij van premier Theresa May, maar of die er komt is de vraag.

Toen May in april vervroegde verkiezingen aankondigde, hadden haar Tories nog een comfortabele voorsprong in de peilingen. De Britse premier hoopte met een sterke verkiezingsoverwinning een stevig mandaat te creëren voor de Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie. Inmiddels is die voorsprong flink geslonken.

"De verwachting is dat de Conservatieven zo'n 45 procent van de stemmen krijgen en de Labour partij 34 procent", zei marktanalist Adrienne Murphy van AvaTrade in een voorbeschouwing. "Duidelijk is dat de Conservatieven wat steun hebben verloren en dat veel van de voorsprong van 20 punten is verdampt", aldus de marktvorser. Zij wees op de huidige meerderheid van de Conservatieven van 17 punten, maar dat moet zeker het dubbele worden, wil May voldoende ruimte hebben om op een enigszins soepele manier te kunnen onderhandelen over de Brexit.

"Ze zou meer dan 50 zetels aan haar meerderheid moeten toevoegen. Als de overwinning van May veel kleiner uitpakt dan gehoopt, krijgt haar geloofwaardigheid een flinke deuk", volgens econoom Lucy O'Carroll van Aberdeen Asset Management, die kritisch is over het partijprogramma van de Tories, dat volgens haar "zorgwekkend onduidelijk" is.

Mocht May wel grote overwinning boeken, dan is dit gunstig voor het Britse pond, die mogelijk kan stijgen tot boven de 1,31 dollar. De munt kwam de afgelopen tijd weer onder druk te staan vanwege de slinkende voorsprong in de peilingen. Woensdag noteerde de Britse munt op 1,2934 dollar.

"Waarschijnlijk zullen de financiële markten blij zijn met een overwinning van May. Misschien reageren ze zelfs euforisch, maar dat zal dan alleszins van korte duur zijn", volgens econoom O'Carroll. Zij wees erop dat de onderhandelingen over de Brexit al snel startten na de verkiezingen maar dat die vermoedelijk tot zeker de Duitse verkiezingen in september weinig voortgang zullen boeken.

"Dat onderhandelingsvacuüm levert het risico op dat Britse en EU-politici zich in de tussentijd tot stellingnames laten verleiden die contraproductief kunnen zijn. De financiële markten zouden op een soortgelijke wijze kunnen reageren."

De kans dat Labour wint is klein, volgens CEO Mihir Kapadia an vermogensbeheerder Sun Global Investments, maar zou wel voor grote politieke opschudding zorgen en druk kunnen zetten op het pond en Britse staatsobligaties. Ook de Britse aandelenmarkten zouden hierdoor onder druk komen te staan.

Het moeilijkste scenario voor de markt is een zogenoemd 'hung parliament', waarbij de Conservatieven van May geen absolute meerderheid krijgen. Dit kan leiden tot een coalitieregering en verzwakt de onderhandelingspositie voor de Brexit en kan vooral druk zetten op het pond. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

24 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

29 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.