Beursblik: Nederlandse economie groeit door

Redactie ABM Financial News - 7 juni 2017, 08:47

Rabobank ziet afvlakking groei in 2018.

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie groeit dit jaar door, maar de groei zal volgend jaar iets afvlakken. Die verwachting spraken economen van de Rabobank woensdag uit in een kwartaalbericht.

De onderzoekers voorzien voor dit jaar een groei van het bruto binnenlands product van 2,2 procent, die in 2018 zal afvlakken naar 1,9 procent.

De export groeit gestaag. Ook de woninginvesteringen en de consumptie van huishoudens stuwen de economische groei in Nederland dit jaar op. De arbeidsmarkt doet het eveneens goed. Zo komt de werkloosheid in 2018 naar verwachting uit op 4,5 procent. 

Ondanks deze goede vooruitzichten is de ontwikkeling van het besteedbaar inkomen in ons land op lange termijn wel een zorg, aldus de onderzoekers. "In de crisis dook het inkomen van veel Nederlanders omlaag en het groeit nu al langere tijd matig, ondanks dat de werkloosheid rap daalt", aldus Rabobank-econoom Nic Vrieselaar.

"Afgelopen maanden was de reële loongroei zelfs fors lager dan in de eerste maanden van 2016. Dit kan deels komen doordat de Nederlandse arbeidsmarkt, net als die in andere Europese landen, ruimer is dan de werkloosheidscijfers impliceren. Zowel de hoogte van het besteedbaar inkomen als de werking van de arbeidsmarkt heeft baat bij verkleining van de wig tussen netto loon en werkgeverslasten", zo voegde Vrieselaar toe.

De economen van de Rabobank hebben de verwachtingen voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk naar beneden bijgesteld, maar ze verwachten dat de eurozone en China harder zullen groeien dan eerder voorzien. Daarnaast zien ze een wereldwijd herstel van grondstofprijzen, waar vooral grondstof exporterende economieën als Rusland en Brazilië baat bij zullen hebben.

Los van geopolitieke onzekerheden lijkt de mondiale economie volgens de onderzoekers in rustiger vaarwater terechtgekomen. Dit is overigens vooral een cyclisch verhaal, want veel van de huidige groei betreft inhaalgroei, menen ze. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

14 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

20 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.