Financials in trek op Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 7 juni 2017, 12:33

Sentiment gestuwd door overname Banco Popular.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa begonnen woensdag voorzichtig maar vonden de weg omhoog dankzij de financiële sector, die opgelucht reageerde op de overname van Banco Popular door zijn grotere rivaal Banco Santander. Rond het middaguur noteerde de Stoxx Europe 600 index 0,4 procent hoger op een stand van 391,11 punten. De Duitse DAX won 0,3 procent tot 12.723,36 punten, de Franse CAC 40 steeg 0,9 procent tot 5.314,92 punten en de Britse FTSE 100 dikte 0,3 procent aan op een stand van 7.547,99 punten.

Vanochtend werd bekend dat het noodlijdende Banco Popular wordt overgenomen door zijn grotere rivaal Banco Santander. Volgens de Europese Centrale Bank was Popular, de zesde bank van Spanje, op zichzelf niet meer te redden. Santander betaalt symbolisch 1,00 euro en doet een aandelenemissie van 7 miljard euro om zijn kapitaalpositie te versterken na de overname.

"Het is geen verrassing", volgens marktstrateeg Laurent Frings van Aberdeen Asset Management. "Het is vooral een testcase voor Single Resolution Board", volgens de marktvorser, die geen verdere problemen voorziet voor het Europese bankensysteem.

Beleggers wachten verder vooral op Super Thursday, met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, de Britse parlementsverkiezingen en de hoorzitting van oud FBI-directeur James Comey voor een onafhankelijke Senaatscommissie. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Duitse fabrieksorders in april flink zijn gedaald. Ten opzichte van maart, toen de orders nog stegen, daalden de fabrieksorders met 2,1 procent. 

Verder steeg de Spaanse industriële productie fractioneel in april en daalden de Italiaanse detailhandelsverkopen in dezelfde maand. De OESO kwam met nieuwe groeiramingen waarbij de verwachte mondiale groei voor dit jaar opwaarts werd bijgesteld van 3,3 naar 3,5 procent. Verder riep de Parijse denktank de ECB op om volgend jaar een begin te maken met het terugschroeven van de huidige stimuleringsmaatregelen.

Olie werd goedkoper. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 48,02 dollar. Vanmiddag verschijnt het wekelijkse olievoorradenrapport vanuit Amerika, wat mogelijk van invloed is voor de olieprijs. "Vorige week lieten deze een flinke afname zien, maar dit leidde uiteindelijk niet tot een blijvende prijsverhoging van olie. Gisteravond liet het private API rapport een afname van de voorraden ruwe olie zien, maar juist een toename van de benzinevoorraden", merkte marktanalist Ron van der Does van IG op.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1266. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1278 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1270 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden zaten in Europa in de lift vanwege de overname van Banco Popular door Banco Santander. Laatstgenoemde daalde in Madrid evenwel 2,6 procent. In Frankfurt steeg Deutsche Bank 1,2 procent en won Commerzbank 1,1 procent. In Parijs dikte Société Générale 2,7 procent en won BNP Paribas 2,4 procent. In Milaan steeg UniCredit 2,0 procent en noteerde Intesa Sanpaolo 0,3 procent hoger. ING Groep won 1,5 procent in Amsterdam.

Bayer meldde vanochtend dat het zijn belang in Covestro verder heeft verlaagd, van 53,3 naar 44,8 procent. De opbrengst lag op ruim 1 miljard euro. Het aandeel Bayer daalde 1,2 procent.

Fitch Ratings handhaafde de kredietwaardigheid van Royal Dutch Shell op AA- met een negatieve outlook, onder meer vanwege de onzekerheid over de ontwikkeling van de olieprijzen. Het aandeel steeg 0,7 procent in Londen.

In Frankfurt zaten energiebedrijven E.ON en RWE in de lift nadat het Duitse constitutionele hof oordeelde dat een belasting op atoomenergie teruggedraaid moet worden. De Duitse overheid inde sinds 2011, toen de belastingmaatregel werd ingevoerd bijna 5 miljard euro van de twee bedrijven. Het aandeel van E.ON won 4,4 procent en RWE kon 4,2 procent aan beurswaarde bijschrijven.

In Londen zaten huizenbouwers in de lift na positieve macro-economische data over de Britse woningmarkt. Taylor Wimpey steeg 1,2 procent en Persimmon zelfs 1,7 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures duiden woensdag op een vrijwel vlakke opening voor Wall Street. Rond het middaguur noteerde de S&P 500 index dichtbij de slotstand van dinsdag.

Slotstanden 

De S&P 500 index daalde dinsdag 0,3 procent tot 2.429,33 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 21.136,23 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 6.275,06 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07