Hoger slot in Amsterdam

Redactie ABM Financial News - 7 juni 2017, 17:53

Financials hoger na bankenfusie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 523,10 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Net als op dinsdag was de aandacht vooral gericht op "Super Thursday" wanneer meerdere belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. Zowel het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, de Britse parlementsverkiezingen en de hoorzitting van oud FBI-directeur James Comey voor een onafhankelijke Senaatscommissie kunnen de koersen omhoog of omlaag duwen.

"Voorzichtigheid heerste woensdag op de financiele markten en beleggers stonden aan de zijlijn voorafgaand aan belangrijke politieke en macro-economische evenementen", zei analist Lukman Otunuga van FXTM.

Olieprijzen gingen verder omlaag nadat uit het wekelijkse Amerikaanse olierapport een stijging van de voorraden naar voren kwam. De juli-future voor WTI-olie daalde 4,4 procent en de augustus future voor Brent zakte 3,6 procent. 

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1252. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1278 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1270 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 1,8 procent. Vopak won 1,7 procent en NN Group 1,5 procent.

Financiële waarden lagen er ook goed bij nadat bekend werd dat Banco Santander zijn kleinere rivaal Banco Popular overneemt. ABN AMRO steeg 1,3 procent.

Fitch Ratings handhaafde de rating, van AA-, en negatieve outlook op Royal Dutch Shell. Volgens analisten van de Amerikaanse kredietbeoordelaar boekte de Brits-Nederlandse oliereus in de tweede helft van 2016 en het eerste kwartaal van 2017 betere resultaten en "significante" vooruitgang met het desinvesteringsprogramma, maar blijven er risico's, zoals de tegenvallende ontwikkeling van de olieprijzen. Het aandeel Royal Dutch Shell daalde 0,6 procent.

Unilever kreeg van UBS een koersdoelverhoging van 48,00 naar 52,50 euro, waarbij de analisten hun ramingen voor de aangepaste winst per aandeel opwaarts bijstelden naar aanleiding van de strategische update van het Brits-Nederlandse concern. Het advies handhaafden de analisten van de Zwitserse bank evenwel op Neutraal op basis van de huidige waardering van het aandeel. Unilever sloot vlak.

Gemalto eindigde onderaan met een verlies van 1,3 procent.

Van de middelgrote fondsen was Philips Lighting de grootste stijger met 4,4 procent, gevolgd door TomTom dat 3,2 procent steeg en Corbion dat er 2,8 procent bij kreeg. De sterkste daler was OCI met 2,1 procent.

TomTom steeg 3,2 procent na bekendmaking van een samenwerking met Bosch voor de bouw van een HD-kaart voor autonoom rijden. Bij deze kaart wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde Radar Road Signature van Bosch om de locatie van de auto op een paar centimeter nauwkeurig te kunnen bepalen, in combinatie met de HD-kaarten van TomTom.

Aperam heeft zijn kostenbesparingsprogramma uitgebreid tot en met 2020. De staalfabrikant wil het operationele resultaat (EBITDA) op jaarbasis met 150 miljoen dollar opschroeven. Aperam heeft verder als onderdeel van versterking van de balans en financieringsinstrumenten een vijfjarige doorlopende kredietfaciliteit van 300 miljoen euro afgesloten, die een bestaande leenfaciliteit van 400 miljoen dollar vervangt. De koers van Aperam steeg 1,6 procent.

BAM Groep heeft in Luxemburg een opdracht gekregen van de overheidsdienst Administration des Bâtiments Publics voor de bouw van een agrarisch onderwijscentrum. De opdrachtwaarde is dik 14 miljoen euro. Het aandeel BAM sloot 0,1 procent hoger.

Bij de kleinere fondsen sloot Van Lanschot 5,4 procent hoger. Van Lanschot Kempen maakte bekend de klantrelaties en werknemers over te hebben genomen van de wealth managementactiviteiten van UBS in Nederland met circa 2,6 miljard euro beheerd vermogen. Voor de overname wordt een initiële prijs van 28 miljoen euro betaald, maar dit bedrag kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het definitieve bedrag aan beheerd vermogen dat overkomt naar Van Lanschot Kempen. ING sprak in een analistenrapport van een logische overname met mogelijk hoge synergievoordelen.

Kardan heeft zijn belang van 40,5 procent in Star Pumped Storage verkocht aan Noy Fund voor 20,3 miljoen euro. De verkoop vindt in twee etappes plaats. De koers van Kardan steeg 4,2 procent.

Basic-Fit maakte bekend 55.000 eigen aandelen terug te kopen om het verwaterende effect van zijn beloningsprogramma voor personeel tegen te gaan. Dit zogenoemde retentieprogramma had op basis van de slotkoers van het aandeel op 6 juni een totale omvang van 0,9 miljoen euro. Het aandeel Basic-Fit daalde 1,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.429,94 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

15 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

21 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

27 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94