Olieprijs lager gesloten

Redactie ABM Financial News - 7 juni 2017, 21:27

Amerikaanse olievoorraden vorige week gestegen.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten zijn gestegen.

De daling markeert de laagste slotprijs sinds begin mei.

Uit het wekelijks voorradenrapport van het EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 2 juni met circa 3,3 miljoen vaten zijn gestegen tot 513,2 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met 3,3 miljoen tot een totaal van 240,3 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en andere distillaten met 4,4 miljoen vaten stegen tot 151,1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen daalde afgelopen week van 95,0 naar 94,1 procent.

Het EIA meldde een dag eerder te verwachten dat de Amerikaanse schalieproducenten in 2017 9,3 miljoen vaten per dag produceren, een lichte stijging in vergelijking met de verwachtingen in mei. De organisatie verwacht dat de dagelijkse productie in 2018 10 miljoen vaten per dag zal overschrijden, waarmee het record van 1970 wordt overschreden. Destijds noteerde de productie op 9,6 miljoen vaten per dag.

Het agentschap verhoogde tevens zijn verwachtingen voor de vraag naar olie. Analisten voorspellen dat de markt volgend jaar meer in balans zal zijn, ondanks de opwaartse bijstelling van de Amerikaanse productie.

Toch, "is het sentiment erg negatief", zei marktanalist Richard Mallinson van Energy Aspects. Ondanks een constante daling van de voorraden in een periode van circa twee maanden zijn beleggers niet volledig gerustgesteld dat de oliemarkt zijn balans zal hervinden.

Uit cijfers van het American Petroleum Institute bleek dat de ruwe olievoorraden vorige week zijn gedaald met 4,6 miljoen vaten, maar een sterke stijging van de productvoorraden creëerden een iets somberder beeld, zei Commerzbank.

Het API voorspelde een stijging van de benzinevoorraden met 4,1 miljoen vaten en een stijging van de distillaatvoorraden met 1,8 miljoen vaten.

Het sombere sentiment wordt tevens gedrukt door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, na een tweetal aanslag in Teheran, waarbij twaalf personen omkwamen. In een eerste reactie zei Teheran dat Saoedi Arabië achter de aanslagen zit.

Eerder in de week verbraken Saoedi Arabië en drie andere golfstaten de diplomatieke banden met Qatar. De vier landen beschuldigen Qatar van inmenging in interne aangelegenheden en ondersteuning van terrorisme. Qatar ontkent de beschuldigingen.

Sommige beleggers vrezen dat de politieke kloof in het Midden-Oosten de OPEC zullen hinderen in hun activiteiten. De organisatie gaat gebukt onder de sterke productie in de Verenigde Staten.

OPEC en een aantal andere grote producenten, waaronder Rusland, proberen het mondiaal overaanbod terug te brengen door een reductie van de olieproductie met 1,8 miljoen vaten per dag.

Met name Amerikaanse producenten profiteren van de voordelen van de productieverlaging. De hogere olieprijs stimuleert Amerikaanse producenten om de productie verder op te schalen.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange na enige vertraging 5,1 procent, ofwel 2,47 dollar, lager op 45,72 dollar. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Einde verhaal voor tweetal Italiaanse banken

ECB steekt geen reddende hand toe.

3 uren geleden - Lees verder

Macro-agenda richtlijn komende week

Jaarvergadering Value8 trekt de aandacht.

3 uren geleden - Lees verder

Nederlandse levensverzekeringen zeer verlieslatend

Uitkeringen bijna anderhalf keer de premie-inkomsten.

5 uren geleden - Lees verder

Terugdraaien QE zadelt landen op met hogere financieringskosten - BIS

Ongerechtvaardigde kritiek op centrale banken ligt op de loer.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock iets groter in AkzoNobel

Belang van ruim vier procent.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.