Update: Banco Santander neemt noodlijdend Banco Popular over

Redactie ABM Financial News - 7 juni 2017, 10:19

Overnameprijs van 1,00 euro.

(ABM FN-Dow Jones) Het Spaanse Banco Santander neemt zijn kleinere concurrent Banco Popular Español over, omdat laatstgenoemde op omvallen stond. Dit bevestigde Santander en de Europese Centrale Bank woensdagochtend nadat er eerder al berichten in diverse media verschenen.

Santander betaalt 1,00 euro voor Popular via een veiling die werd gehouden door het Single Resolution Board van de Europese Unie en het Spaanse nationale reddingsfonds voor banken.  De Europese Commissie zei woensdag dat er voor de overname geen staatssteun is gebruikt en ook de Europese belastingbetaler draait niet op voor de redding.

De ECB verklaarde dat de liquiditeitspositie van de zesde bank qua omvang in Spanje recent aanzienlijk was verslechterd. "Dit leidde tot de conclusie dat de bank in de nabije toekomst niet meer in staat zou zijn geweest zijn schulden te betalen of aan andere verplichtingen te voldoen", aldus de centrale bank. 

Sinds vorige week verdampte al meer dan 50 procent aan beurswaarde bij Popular, dat gebukt gaat onder een balans vol met slechte hypotheekleningen. Santander verwacht voor bijna 8 miljard aan voorzieningen te moeten nemen om die slechte leningen te dekken.

In een presentatie die Santander woensdag vrijgaf, maakte de bank bekend voor het eind van de zomer een aandelenemissie te zullen doen ter waarde van 7 miljard euro om zo de kapitaalpositie te versterken, omdat die door de overname van Popular en het opvangen van de slechte leningen onder druk zal komen te staan. Naast de activiteiten in Spanje, neemt Santander ook de Portugese tak van Popular over. 

De transactie moet Santander een rendement opleveren van 13 tot 14 procent en kostenbesparingen van 500 miljoen euro per jaar in 2020. Verder rekent Santander op 1,3 miljard euro aan reorganisatiekosten.

Vanaf 2019 draagt de toevoeging van de activiteiten van Popular al bij aan de winst per aandeel, zei Santander woensdag.

Het aandeel Banco Santander steeg vanochtend 0,1 procent in Madrid.

Update: om extra informatie toe te voegen en actuele koers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.