ABN AMRO pakt cultuurprobleem aan

Redactie ABM Financial News - 8 juni 2017, 08:49

Gekopieerde handtekeningen bij hypotheken leidden tot ontslagen.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft intern een cultuurprobleem geconstateerd, nadat hypotheekadviseurs handtekeningen van klanten kopieerden om een niet-werkbare procedure te omzeilen. Dat maakte de bank donderdag zelf bekend.

Er zijn zo'n tien managers ontslagen of herplaatst naar aanleiding van de affaire, die eerder werd onthuld door Het Financieele Dagblad, terwijl ook een deel van de hypotheekadviseurs die in de fout gingen is ontslagen en de rest berispt.

De bank maakte in november vorig jaar bekend dat 90 hypotheekadviseurs handtekeningen hebben gekopieerd onder zogeheten herstelde hypotheekadviezen. Dit blijken er nu 114 te zijn geweest. Het gaat om 700 gevallen op bijna 10.000 herstelde hypotheekadviezen die zijn uitgebracht tussen 2013 en 2016, aldus ABN AMRO.

Een intern onderzoek onder leiding van Head of conduct Wies Wagenaar toonde aan dat er een cultuurprobleem was, dat leidde tot het kopiëren van de handtekening.

Er was een te grote afstand tussen het management dat het nieuwe hypotheekbeleid bedacht en de werkvloer. In deze eilandencultuur werden klachten van adviseurs over het complexe proces niet gehoord.

Daarbij schoot de aansturing te kort, volgens Wagenaar. Door reorganisaties wisselden leidinggevende vaak van plek en vreesden adviseurs voor ontslag als zij hun doelstellingen niet haalden.

Ten derde was het proces van hypotheekverlening onnodig complex ingericht, met veel stappen en controlemomenten en een niet altijd goed werkend IT-systeem, waardoor adviseurs zaken handmatig moesten oplossen. 

Onder de nieuwe CEO Kees van Dijkhuizen haalt de bank nu een bezem door het topmanagement.

Er wordt één persoon verantwoordelijk voor het traject van hypotheken en de organisatie wordt op een nieuwe agile-leest geschoeid, met kleine teams waarbij IT- en andere diensten samenwerken met de adviseurs. Deze werkwijze introduceerde rivaal ING Groep al eerder. De kwaliteitscontrole op hypotheken vindt niet langer achteraf plaats, maar voordat de klant naar de notaris gaat.

Frans van der Horst trad recent aan als nieuwe CEO van de retailbank. Chris Vogelzang stapte eerder dit jaar op als verantwoordelijk bestuurder voor de retailbank als de private bank van ABN AMRO. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: winstwaarschuwing Brunel

ING ziet kansen voor geduldige belegger.

31 minuten geleden - Lees verder

Overschot lopende rekening eurozone loopt terug

Overschot in juni 21,2 miljard euro.

31 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: zwakke resultaten Vopak

NIBC hanteert koopadvies en koersdoel van 50,00 euro.

41 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: teleurstellende resultaten Stern

NIBC gaat koersdoel en winsttaxaties bijstellen.

52 minuten geleden - Lees verder

Valuta: Trump houdt gemoederen valutamarkt bezig

ECB-notulen non-event.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89