Europese beurzen verdeeld gesloten

Redactie ABM Financial News - 8 juni 2017, 18:34

Markt in afwachting van Britse verkiezingsuitslag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 389,15 XXX punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 12.713,58 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een vlak slot op 5.264,24 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.449,98 punten.

De markten stonden donderdag volledig in het teken van een drietal belangrijke gebeurtenissen, namelijk de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de daarop volgende toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi en de verklaring van oud-FBI directeur Comey over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In zijn hoorzitting, die rond het sluiten van de beurzen in Europa bezig was, zei Comey donderdag niet over te willen oordelen over de vraag of president Donald Trump de rechtsgang heeft belemmerd met zijn verzoek aan de oud FBI directeur om zijn onderzoek te laten varen. Dat is volgens Comey aan de speciale onderzoekscommissie die dit onderzoekt. Over zijn eigen ontslag zei Comey dat de tegenstrijdige uitleg daarover van Trump verwarrend en verontrustend was.

De Europese Centrale Bank handhaafde donderdag zoals verwacht zijn monetair beleid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Ook het obligatie-opkoopprogramma bleef ongemoeid. De ECB liet bij het bekendmaken van de rentes al weten te verwachten dat de basisrentetarieven van de centrale bank voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven. Daarmee liet de ECB voor het eerst de referentie aan de mogelijkheid tot lagere rentes weg.

"Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers", zo liet marktanalist Elwin de Groot van Rabobank in een reactie weten tegen ABM Financial News. De analist sprak van een "babystapje".

Conform de verwachting verlaagde de centrale bank de inflatieramingen en gaf tevens wat optimistischer verwachtingen af voor de economische groei.

De uitkomst van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk blijken onzekerder dan eerder werd voorspeld. Premier Theresa May heeft volgens de meest recente opiniepeilingen nog steeds een voorsprong. De grote vraag is echter of de Conservatieven hun positie in het parlement weten te verstevigen. Vanavond laat, na het sluiten van de stembussen, worden de eerste exitpolls verwacht.

"Het meest ongewenste resultaat is een parlement zonder absolute meerderheid, dat binnenlandse onzekerheid veroorzaakt, en belangrijker nog, onzekerheid en vertragingen veroorzaakt in de Brexit-onderhandelingen", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Duitse industrie in april 0,8 procent meer heeft geproduceerd ten opzichte van maart. De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen er een groei van 0,5 procent werd gerealiseerd. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1,9 procent.

Olie noteerde donderdag volatiel na de flinke verkoopgolf van woensdag. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 45,74 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 47,99 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1222. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1256 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen woensdag stond er een stand van 1,1267 op de borden. Er wordt volgens valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury veel volatiliteit verwacht voor de euro, pond en dollar.

Bedrijfsnieuws

Auto Trader Group sloot 4,9 procent lager, nadat de online autoverkoper een voorzichtige outlook afgaf.

Rémy Cointreau heeft de omzet en winst in het afgelopen gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart, zien oplopen en liet zich tevens positiever uit over de toekomst. De Franse drankenproducent steeg 2,9 procent.

Britse mijnbouwers zaten donderdag in de lift, na positieve Chinese exportcijfers. Rio Tinto won 1,2 procent en BHP Billiton eindigde 1,3 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.433,07 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde eveneens 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Overnamekandidaten voor noodlijdende Air Berlin - media

Drie geinteresseerde partijen.

18 minuten geleden - Lees verder

Koersafstraffing voor Vestas

Aankondiging aandeleninkoop legt geen bodem in de koers.

39 minuten geleden - Lees verder

Handelsoverschot eurozone lager in juni

Overschot ruim 26 miljard euro.

51 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Amsterdamse beurs koerst in het rood

Boskalis vindt toch weg omhoog na halfjaarcijfers.

1 uur geleden - Lees verder

Consumentenprijzen eurozone stijgen in stabiel tempo

Inflatie in juli op 1,3 procent.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.176,61 0,71% 36,36 5.140,25
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.259,68 0,31% 16,45 5.243,23