Inflatie neemt af in mei

Redactie ABM Financial News - 8 juni 2017, 06:52

Prijsstijging van 1,1 procent in mei.

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen zijn in mei in een lager tempo gestegen dan in april. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In mei lag de inflatie op 1,1 procent. In april steeg het prijspeil ten opzichte van een jaar eerder nog met 1,6 procent.

"Vooral door goedkopere vliegtickets en vakanties op bungalowparken stegen de consumentenprijzen in mei minder", constateerde het CBS, nadat in april deze prijzen juist nog piekten als gevolg van de schoolvakanties die eind april begonnen.

Verder werden autobrandstoffen in mei goedkoper en ook dit had volgens het statistiekbureau een drukkend effect op de inflatie van consumentenprijzen.

Kern

De kerninflatie, dat wil zeggen de prijsontwikkeling exclusief de volatiele componenten energie, voeding, alcohol en tabak, bedroeg in mei 0,8 procent op jaarbasis. Dat was fors minder dan de 1,3 procent in april.

Europees

De geharmoniseerde prijsindex, zoals die in Europa wordt aangehouden, wees op een inflatie van 0,7 procent in mei, tegen 1,4 procent in april. In de eurozone daalde de inflatie van 1,9 procent naar 1,4 procent.

De Europese geharmoniseerde prijsindex houdt in tegenstelling tot de inflatieberekening door het CBS geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op koers voor groene opening

Beleggers consolideren voorafgaand aan notulen Fed.

16 minuten geleden - Lees verder

Shell rondt verkoop belang in SADAF af

Opbrengst 820 miljoen dollar.

17 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse woningbouw omlaag

Ook minder bouwvergunningen afgegeven in juli.

20 minuten geleden - Lees verder

Ghelamco probeert nogmaals opdracht Eurostadion binnen te halen - media

Toekenning zou goed nieuws zijn voor bouwer BAM.

21 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten NN Group verwacht

Resultaten voor het eerst inclusief Delta Lloyd.

26 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.