Update: ECB voorzichtiger over inflatie maar positiever over groei

Redactie ABM Financial News - 8 juni 2017, 15:54

Centrale bank laat referentie aan lagere rentes weg.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform verwachting de inflatieramingen verlaagd, maar gaf ook juist wat optimistischer verwachtingen af voor de economische groei. Dit bleek uit de toelichting die voorzitter Mario Draghi gaf na het rentebesluit eerder deze middag.

De ECB handhaafde, eveneens als verwacht, de belangrijkste rentes. Daar voegde de centrale bank evenwel aan toe te verwachten dat de basisrentetarieven van de centrale bank voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven.

Daarmee liet de ECB voor het eerst de referentie aan de mogelijkheid tot lagere rentes weg. "Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers", zo zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank in een reactie tegen ABM Financial News. De analist sprak van een "babystapje" van de ECB richting een normalisering van het monetaire beleid.

Analist Naeem Aslam van Think Markets deelde de mening van De Groot. "Niemand verwachtte een renteverlaging en het schrappen van die referentie [om de rente verder te verlagen] betekent eigenlijk niet zoveel", zei Aslam.

Overigens benadrukte Draghi donderdag dat de ECB "substantieel" moet blijven stimuleren, en dat de centrale bank klaar staat om het aankoopprogramma voor obligaties te intensiveren indien nodig. Ook voegde de centraal bankier daaraan toe dat de ECB nog lang in de markt actief zal blijven. Een discussie over een exit-strategie vond volgens Draghi de afgelopen twee dagen niet plaats.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef vandaag staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. De centrale bank koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties op.

ECB verlaagt inflatieramingen

De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent. In mei kwam inflatie uit op 1,4 procent op jaarbasis, waar dit in april nog 1,9 procent was.

Nadat woensdag al uitlekte dat de inflatieramingen zouden worden verlaagd, voldeed de ECB donderdag inderdaad aan die berichtgeving. Draghi gaf aan te verwachten dat de inflatie in de komende maanden rond de huidige niveaus zal blijven.

De ECB rekende afgelopen maart voor dit jaar op een inflatie van 1,7 procent en voor 2018 op 1,6 procent. Voor 2019 voorzag de ECB een stijging van de consumentenprijzen van opnieuw 1,7 procent.

Vandaag liet de ECB weten voor dit jaar op een inflatie te rekenen van 1,5 procent, volgend jaar op 1,3 procent en in 2019 van 1,6 procent. De neerwaartse bijstellingen zijn onder meer het gevolg van de lagere energieprijzen, zei Draghi.

Ondanks dat de ramingen daarmee verder afkomen van de doelstelling van de ECB, zei de voorzitter in zijn toelichting er van overtuigd te zijn dat de inflatie uiteindelijk "duurzaam" naar de gewenste bijna 2 procent zal bewegen.

Meer groei

De ECB liet zich donderdag daarentegen positiever uit over de groeivooruitzichten. Nieuwe cijfers bevestigen volgens Draghi dat het economische momentum sterker wordt en dat de groei breed gedragen wordt. De risico's zijn "grofweg in evenwicht", aldus de bankier. Eerder zei de ECB nog dat de neerwaartse risico's groter waren dan de opwaartse.

Wel zorgt het uitblijven van de volgens de centrale bank noodzakelijke hervormingen in de muntunie, dat de groei gedrukt wordt.

De ECB verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,9 procent groeit. In maart lag de verwachting nog op 1,8 procent.

In 2018 moet de groei volgens de ramingen van de centrale bank uitkomen op 1,8 procent, waar bij de vorige raming nog werd gemikt op 1,7 procent. Voor 2019 werd de groeiraming opwaarts bijgesteld van 1,6 naar 1,7 procent.

Samenvattend sprak macrostrateeg Timothy Graf van State Street Global Markets van "weinig verrassingen". Graf meent dat de ECB, gezien de druk op de inflatie, ook geen haast hoeft te maken om het stimulerende beleid te beëindigen.

De euro noteerde donderdag na het rentebesluit en de toelichting van voorzitter Mario Draghi op 1,1217 na even onder de 1,12 te zijn gedoken. Donderdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,1256.

Update: om meer informatie en reacties toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

20 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

26 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

32 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.