Wall Street richting licht hogere opening

Redactie ABM Financial News - 8 juni 2017, 14:52

Markt in afwachting van verklaring Comey voor Senaatscommissie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

Beleggers richten zich donderdag op een drietal gebeurtenissen die de markt zouden kunnen opschudden. Allereerst de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, daarnaast het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de daarop volgende toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi en tot slot de verklaring van oud-FBI directeur Comey over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Europese Centrale Bank handhaafde donderdag zoals verwacht zijn monetair beleid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Ook het obligatie-opkoopprogramma bleef ongemoeid. De ECB liet bij het bekendmaken van de rentes al weten te verwachten dat de basisrentetarieven van de centrale bank voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven. Daarmee liet de ECB voor het eerst de referentie aan de mogelijkheid tot lagere rentes weg. Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets betekent zegt dit niet zo veel.

De uitkomst van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk blijken onzekerder dan eerder werd voorspeld. Premier Theresa May heeft volgens de meest recente opiniepeilingen nog steeds een voorsprong. De grote vraag is echter of de Conservatieven hun positie in het parlement weten te verstevigen. Rond 18.00 uur, direct na het sluiten van de stembussen, worden de eerste stembuspeilingen verwacht.

"Hoewel Comey's getuigenis de grootste krantenkoppen genereert in de Verenigde Staten, hebben we gisteren geen significante onthullingen gezien in de vooraf gepubliceerde verklaring van de oud-FBI-directeur", aldus marktanalist Hussein Sayed van FXTM. "Hoewel we niets kunnen veronderstellen, lijkt het erop dat er geen grote verrassingen uit de verklaring van Comey zullen komen. Ik denk dat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk evenementen zijn die vandaag voor sterkere bewegingen op de aandelenmarkten zullen zorgen", voegde hij toe.

In Europa was sprake van een overwegend positief sentiment, met een winst van 0,1 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,4 procent tot 19.909,26 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,3 procent op 3.150,33 punten.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 juni op weekbasis zijn gedaald met 10.000 tot 245.000 aanvragen.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 45,44 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 47,80 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1208. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1260 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1256 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Yahoo! kon donderdag voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, na het nieuws woensdag laat dat het bedrijf bij diverse Yahoo- en AOL-divisies in totaal duizend personen ontslagen zullen worden. Het aandeel steeg 9,1 procent.

Advanced Micro Devices steeg in de elektronische handel voorbeurs 3,2 procent, na positieve commentaren van Apple en analisten over de chipproducent.

Alibaba rekent, zo bleek tijdens een beleggersdag voor het lopende boekjaar op een omzetgroei van 45 tot 49 procent. Door Thomson Reuters geraadpleegde analisten rekenden vooraf slechts op een groei van 36 procent. Afgelopen jaar kwam de groei uit op 56 procent, maar dit was inclusief overnames. Hiervoor geschoond nam de omzet vorig jaar met 45 procent toe. Het aandeel steeg voorbeurs ruim 12,9 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 2.433,14 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 21.173,69 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 6.297,38 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.