Beursblik: belanguitbreiding Elliott in AkzoNobel schept onduidelijkheid

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 11:17

Theodoor Gilisssen ziet verschillende scenario's.

(ABM FN-Dow Jones) Het is niet goed te duiden waarom de activistische aandeelhouder Elliott zijn belang in AkzoNobel heeft vergroot. Dit zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag desgevraagd tegen ABM Financial News. 

De Autoriteit Financiële Markten meldde vrijdag dat eigenaar Paul Singer van Elliott zijn belang en stemrecht in AkzoNobel heeft vergroot van 3,25 naar 5,01 procent. Elliott was de aanstichter van een zaak van meerdere grootaandeelhouders tegen AkzoNobel bij de Ondernemingskamer, onder meer om het bedrijf te dwingen om serieus met de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries te gaan praten over hun overnamevoorstel. Die zaak werd overigens door deze aandeelhouders verloren, waarna PPG de overnamepoging staakte.

Tijdens de zitting van de Ondernemingskamer op 22 mei in Amsterdam meldde de advocaat van Elliott overigens dat het belang van Elliott in AkzoNobel op dat moment bijna 4,9 procent was. Daarmee zat de aandeelhouder nipt onder de meldingsgrens van vijf procent.

Van Beek verwacht niet dat Elliott nu met de vergroting van het belang in AkzoNobel gokt op een hernieuwde overnamepoging door PPG of door een andere bieder.

De analist van Theodoor Gilissen ziet eigenlijk twee scenario's. Ofwel Elliott verwacht dat AkzoNobel er daadwerkelijk in slaagt om met zijn eigen groeiscenario en extra dividenduitkering de beloofde extra aandeelhouderswaarde te creëren, ofwel Elliott wil het vertrouwen van AkzoNobel terugwinnen en laten zien dat het geen activistische belegger is, die uit is op korte termijn gewin.

De marktvorser wees er daarbij op dat Elliott pas in december vorig jaar is ingestapt als aandeelhouder van AkzoNobel.

Theodoor Gilissen Bankiers heeft op AkzoNobel Niet Aanbevolen als advies met een koersdoel van 75,00 euro. Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel vrijdag 0,6 procent hoger op 76,20 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Italie trekt miljarden uit voor tweetal noodlijdende banken

Betreft Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca.

18 minuten geleden - Lees verder

Einde verhaal voor tweetal Italiaanse banken

ECB steekt geen reddende hand toe.

6 uren geleden - Lees verder

Macro-agenda richtlijn komende week

Jaarvergadering Value8 trekt de aandacht.

6 uren geleden - Lees verder

Nederlandse levensverzekeringen zeer verlieslatend

Uitkeringen bijna anderhalf keer de premie-inkomsten.

8 uren geleden - Lees verder

Terugdraaien QE zadelt landen op met hogere financieringskosten - BIS

Ongerechtvaardigde kritiek op centrale banken ligt op de loer.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 78,00 0,53% 0,41 77,59