Beursblik: belanguitbreiding Elliott in AkzoNobel schept onduidelijkheid

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 11:17

Theodoor Gilisssen ziet verschillende scenario's.

(ABM FN-Dow Jones) Het is niet goed te duiden waarom de activistische aandeelhouder Elliott zijn belang in AkzoNobel heeft vergroot. Dit zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag desgevraagd tegen ABM Financial News. 

De Autoriteit Financiële Markten meldde vrijdag dat eigenaar Paul Singer van Elliott zijn belang en stemrecht in AkzoNobel heeft vergroot van 3,25 naar 5,01 procent. Elliott was de aanstichter van een zaak van meerdere grootaandeelhouders tegen AkzoNobel bij de Ondernemingskamer, onder meer om het bedrijf te dwingen om serieus met de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries te gaan praten over hun overnamevoorstel. Die zaak werd overigens door deze aandeelhouders verloren, waarna PPG de overnamepoging staakte.

Tijdens de zitting van de Ondernemingskamer op 22 mei in Amsterdam meldde de advocaat van Elliott overigens dat het belang van Elliott in AkzoNobel op dat moment bijna 4,9 procent was. Daarmee zat de aandeelhouder nipt onder de meldingsgrens van vijf procent.

Van Beek verwacht niet dat Elliott nu met de vergroting van het belang in AkzoNobel gokt op een hernieuwde overnamepoging door PPG of door een andere bieder.

De analist van Theodoor Gilissen ziet eigenlijk twee scenario's. Ofwel Elliott verwacht dat AkzoNobel er daadwerkelijk in slaagt om met zijn eigen groeiscenario en extra dividenduitkering de beloofde extra aandeelhouderswaarde te creëren, ofwel Elliott wil het vertrouwen van AkzoNobel terugwinnen en laten zien dat het geen activistische belegger is, die uit is op korte termijn gewin.

De marktvorser wees er daarbij op dat Elliott pas in december vorig jaar is ingestapt als aandeelhouder van AkzoNobel.

Theodoor Gilissen Bankiers heeft op AkzoNobel Niet Aanbevolen als advies met een koersdoel van 75,00 euro. Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel vrijdag 0,6 procent hoger op 76,20 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Jongeren kiezen voor Snapchat in plaats van Facebook - eMarketer

Facebook onderdeel Instagram wel populair bij jeugd.

1 uur geleden - Lees verder

Herstel op Europese beurzen

Risicobereidheid weer even terug.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: cijfers Intertrust bevestigen vermoedelijk voorlopige resultaten

Markt kijkt vooral uit naar beleggersdag in september.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit in het groen

Beleggers rustig richting Jackson Hole.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: Barclays verwacht meer tegenwind voor ArcelorMittal

Winsttaxaties voor dit jaar omlaag bij Britse bank.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,70 0,36% 0,28 77,42