Beursupdate: Damrak koerst hoger na Britse verkiezingsuitslag

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 10:47

Verdeeld Brits parlement.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag gedurende de ochtend licht hoger na onder meer een Britse verkiezingsuitslag die een rem kan zetten op de Brexit. Rond kwart voor elf koerste de AEX 0,4 procent hoger op 525,72 punten. 

"De beurzen weten in reactie op de voorlopige Britse verkiezingsuitslag ook even geen richting te vinden", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. "Hopelijk kan de toespraak van Theresa May later in de ochtend voor wat meer duidelijkheid zorgen." Volgens de laatste berichten lijkt het erop dat May toch niet van plan is om op te stappen, zo merkte Schutte op. 

Vanochtend werd duidelijk dat de Britse Conservatieven hun meerderheid in het Lagerhuis kwijtraken. De Tory's blijven wel de grootste partij met naar verwachting 317 zetels. Dat waren er 330. Alleen wanneer er een absolute meerderheid is van tenminste 326 zetels, mag de premier een nieuwe regering vormen, anders is sprake van een zogenoemd 'hung parliament'.  Tot voor kort leek de Britse premier May op basis van opiniepeilingen af te stevenen op een forse zege. May schreef verkiezingen uit in de verwachting dat een ruime meerderheid in het Lagerhuis haar mandaat om de Brexit door te voeren zou verstevigen. 

"Een hung parliament [...] kan het Brexit proces flink vertragen", aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. "Het is dan ook niet ondenkbaar dat de Britten uitstel aanvragen van het Brexit proces." Van der Does sluit ook niet uit dat er een tweede referendum komt. "[De uitslag] zal voorlopig een druk op het Britse pond geven, waarbij de impact op de aandelenmarkt nog valt te bezien", aldus de analist.  

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Nederlandse industriële productie in april op jaarbasis 2,4 procent hoger lag. In maart steeg de productie echter nog met 3,6 procent op jaarbasis en in februari was dit 6,0 procent. De Franse industriële productie bleek in april juist onverwacht gedaald, net als de Duitse export. De import in Duitsland steeg juist op jaarbasis. De Britten produceerden in april 0,2 procent meer, hetgeen flink minder was dan voorzien.

De Banque de France stelde daarnaast vanochtend haar groeivooruitzichten opwaarts bij, terwijl de inflatieverwachtingen juist werden verlaagd, in lijn met de ramingen van de Europese Centrale Bank gisteren. De Franse economische groei voor dit jaar wordt geraamd op 1,4 procent, waar dit eerder nog 1,3 procent was.

De beursagenda is vandaag verder matig gevuld. Beleggers kijken vooral uit naar cijfers over de Amerikaanse industriële productie in april. 

Olie noteerde vrijdag lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent lager op 45,47 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 47,70 dollar.

De euro/dollar koerste vanochtend op 1,1176, ten opzichte van een stand van 1,1222 bij het sluiten van de Europese markten. Het Britse pond werd flink minder waard na de verrassende verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Galapagos met 1,5 procent. Galapagos won nadat het aandeel in de afgelopen dagen onder druk lag. Concurrent AbbVie behaalde met het reumamiddel Upadacitinib alle vooropgestelde einddoelen in een fase III test. Met deze resultaten nemen de Amerikanen een voorsprong op concurrent Galapagos, die deze laatste testen nog moet afronden. Volgens KBC Securities blijft het medicijn van Galapagos evenwel relevant. Boskalis werd zelfs 1,7 procent meer waard.

In de AEX won SBM Offshore verder 0,3 procent, na een koersdoelverlaging door KBC Securities van van 19,50 naar 19,00 euro, maar met handhaving van de koopaanbeveling.

De grootste daler was Vopak met een verlies van 0,3 procent.

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,1 procent, nadat de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep met vervoerscijfers over mei kwam. Air France-KLM vervoerde in mei meer passagiers en zag ook het vrachtvervoer verbeteren. Verder steeg ASR Nederland 1,8 procent. 

Philips Lighting bleek vanochtend met een verlies van 1,7 procent de gebeten hond zonder direct aanwijsbare reden. Wel werd vanochtend bekend dat General Electric zijn lichttak wil verkopen. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News verwachten niet dat de plannen van GE veel impact op de Nederlandse verlichtingsspecialist zullen hebben. IMCD koerste 1,4 procent lager. ING verlaagde het advies voor het aandeel van Kopen naar Houden, maar verhoogde juist het koersdoel met 10,00 euro naar 52,00 euro. Volgens analist Quirijn Mulder laten de laatste kwartaalcijfers van de distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten zien dat er ruimte is voor verdere winstgroei, maar dit is door de goede koersprestaties reeds verdisconteerd in de waardering van het aandeel.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans met 4,8 procent, terwijl Hunter Douglas 2,5 procent daalde. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten schreef de koersstijging van Heijmans toe aan een positief rapport van Kepler Cheuvreux. Analisten van dit beurshuis verhoogden het koersdoel van 5,50 naar 9,00 euro en het advies ging volgens Van der Pol van Houden naar Kopen. Hunter Douglas noteert vandaag ex-dividend. 

Het lokaal genoteerde Atrium European Real Estate won 0,8 procent. Aandeelhouders van het Oostenrijkse vastgoedfonds kunnen een speciaal dividend tegemoet zien van 0,14 euro per aandeel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street begint week met winst

Fiat Chrysler hoger op overnamegeruchten.

10 minuten geleden - Lees verder

Groen slot Wall Street in de maak

Fiat Chrysler hoger op overnamegeruchten.

45 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Google betaalt Apple miljarden

Bernstein ziet oplopende licenties voor maker iPhone.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink lager

ABN AMRO houdt situatie Noord-Korea in de gaten.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen sluiten hoger

Geopolitieke spanningen tussen Amerika en Noord-Korea wat getemperd.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,10 0,80% 4,13 516,97
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 792,35 1,58% 12,36 779,99
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,26 1,19% 11,81 988,45