Carrefour mikt op inhaalslag online

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 19:45

Nieuwe topman nam eerder Amazon.com op de korrel.

(ABM FN-Dow Jones) Carrefour heeft vrijdag Alexandre Bompard benoemd als nieuwe CEO, waarmee het Franse concern inzet op een inhaalslag in onlineshoppen, zoals de nieuwe topman eerder heeft laten zien bij Fnac Darty.

Georges Plassat, de huidige CEO van het grootste Europese retailbedrijf, zal volgende maand terugtreden. 

De 44-jarige Bombard leidde eerder Fnac Darty, waar hij verantwoordelijk wordt gehouden voor een ommekeer in de online-verkopen van de retailer in boeken, muziek en elektronica.

Carrefour is een 'stenen' retailgigant die moeite heeft om online te concurreren met wendbaarder bedrijven en met kleinere winkels die gunstiger locaties hebben en concurrerend qua prijzen. Carrefours belangrijkste format is de hypermarkt - eindeloos grote warenhuizen die alles verkopen, van baguettes tot fietsen. Dat model heeft de gunst verloren van de klanten die liever naar online-winkels zoals Amazon.com gaan, waar ze met een vingerbeweging artikelen kunnen aanschaffen.

"De heer Bompard voegt het potentieel toe om hun digitale capaciteiten te verbeteren en de flexibiliteit tussen online en offline te vergroten", zei analist Cedric Lecasbe van Raymond James.

Plasset nam in 2012 het roer over bij Carrefour na jaren van dalende omzetten en strategische misstappen. Hij trok zich terug uit verschillende landen en focuste in Frankrijk op de prijsstrategie, met minder aanbiedingen en meer prijzen die het hele jaar door laag blijven. 

Bompard verwierf bij Fnac snel een solide reputatie door een digitale transformatie te leiden en kosten te besparen. Hij ging in 2013 naar de beurs met Fnac en won vorig jaar een biedingsoorlog om de witgoedretailer Darty. Door de grotere schaal kan Fnac Darty nu beter concurreren met grotere internetwinkels. Het aandeel is sinds de beursgang bijna in waarde verdriedubbeld.

Om te zorgen dat geen klanten meer vertrokken zorgde Bompard eerst dat zijn prijzen niet hoger waren dan bij Amazon. Trouwe klanten werden beloond met meer kortingen en de website en mobiele app werden verbeterd.

Verder gebruikte Fnac zijn fysieke winkelketens, door verkopers zoals Samsung en Apple te vragen om hun eigen winkeltjes in te richten binnen de Fnac-winkel. Bompard wist dat deze toeleveranciers graag wilden dat Fnac succesvol zou zijn, als showroom voor hun duurdere producten. 

Carrefour zocht al sinds eind vorig jaar naar een opvolger voor Plassat, wiens mandaat als CEO afliep in mei 2018.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2017 Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CARREFOUR toevoegen aan uw watchlist 20,35 -1,02% -0,21 20,56