Damrak haalt schouders op over Britse verkiezingsverrassing

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 18:00

Beleggers zien uitslag als grotere kans op 'soft' Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten en schudde daarmee de verrassende Britse verkiezingsuitslag zonder moeite van zich af. De AEX sloot 0,7 procent hoger op 527,30 punten. De AMX won 1,0 procent en de AScX steeg 0,6 procent.

Alles draaide vrijdag om de uitslag van de Lagerhuisverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieven van premier Theresa May wonnen die, maar verloren wel hun absolute meerderheid in het parlement. Dat was volgens marktvorsers een bittere pil voor May die de vervroegde verkiezingen juist wilde gebruiken om die meerderheid verder uit te breiden. Zij zou nu een coalitie met de Noord-Ierse DUP partij willen smeden. 

De aandelenmarkten reageerden zonder paniek, alleen het Britse pond stond onder druk. "Het verkiezingsresultaat kan zorgen voor een meer pragmatische benadering van Brexit en vergroot de kans op een ‘soft’ Brexit, misschien zelfs een Brexit waarbij er toegang blijft tot de interne markt", zeiden economen van Allianz in een reactie.

Het Britse pond voelde wel de pijn van de verkiezingsuitslag. De munt stond voor de eerste exitpoll donderdagavond verscheen op ruim 1,29 dollar en zakte er net na tot 1,27. Vrijdag bij het slot van de Europese aandelenhandel noteerde de munt op 1,2740.

Dit reflecteert volgens kenners vooral de onzekerheid rondom de Brexit onderhandelingen die nu is ontstaan. "Instabiele Britse regering moet Brexit-onderhandelingen gaan voeren, waardoor het proces nog complexer lijkt te worden en het risico van een ‘no-deal’ scenario toeneemt. [Het] pond verliest mogelijk verder terrein als markten [een] ‘no-deal’ gaan inprijzen", volgens economen van ABN AMRO.

De euro/dollar koerste rond het slot in Europa op 1,1187, ten opzichte van een stand van 1,1176 bij de openingsbel vanochtend.

De olieprijs steeg. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde rond het slot in Europa 0,9 procent hoger op 46,04 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 48,34 dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Franse industriële productie in april onverwacht is gedaald. Toch ligt de tweede economie van de eurozone er goed bij want de Franse centrale bank stelde zijn groeiverwachting voor dit jaar opwaarts bij van 1,3 naar 1,4 procent. Ook de Bundesbank werd positiever over de Duitse economie. Beide centrale banken verlaagden in het spoor van de ECB wel de inflatieverwachtingen.

Duitse handelscijfers toonden een verdeeld beeld. De export daalde in april maar de import nam toe. Net als de Franse centrale bank verhoogde ook de Bundesbank de groeivooruitzichten. Verder bleek dat de Britse industrie in april minder produceerde dan verwacht. Amerikaanse groothandelsvoorraden daalden in april. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Aegon koploper met een winst van 2,7 procent. Financiële waarden lagen er sowieso goed bij nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de afschaffing van Dodd-Frank stemde, waardoor er mogelijk minder regulering komt in de bankensector in de Verenigde Staten. Daarnaast was de sector Europees breed positief gestemd nadat de Europese Centrale Bank donderdag de referentie aan verdere renteverlagingen liet varen. ING Groep steeg 1,6 procent en ABN AMRO won 0,9 procent. 

SBM Offshore won 1,7 procent, ondanks een koersdoelverlaging door KBC Securities van 19,50 naar 19,00 euro, maar met handhaving van de koopaanbeveling. Analist Dirk Verbiesen paste zijn waarderingen aan maar herhaalde zijn koopaanbeveling vanwege de aantrekkelijke kasstroom die SBM Offshore de komende jaren zal genereren en de interessante vooruitzichten voor de oliedienstverlener op nieuwe contracten.

In de Midkap was het Air France-KLM dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,6 procent, nadat de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep met vervoerscijfers over mei kwam. Afgelopen maand stegen zowel het passagiers- als het vrachtvervoer.

IMCD koerste 0,2 procent hoger. ING verlaagde het advies voor het aandeel van Kopen naar Houden, maar verhoogde juist het koersdoel met 10,00 euro naar 52,00 euro. Volgens analist Quirijn Mulder laten de laatste kwartaalcijfers van de distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten zien dat er ruimte is voor verdere winstgroei, maar dit is door de goede koersprestaties reeds verdisconteerd in de waardering van het aandeel.

ASR Nederland kreeg een koersdoelverhoging van Barclays, van 29,40 euro naar 32,50 euro bij een gehandhaafd Overwogen advies. De analisten van de Britse bank beschouwen ASR als het bewijs dat een goedkope, gefocuste en gedisciplineerde verzekeraar een duurzame en aantrekkelijke winst kan genereren, zelfs in uitdagende markten zoals de Nederlandse. Het aandeel steeg 2,7 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans met 4,7 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten schreef de koersstijging van Heijmans toe aan een positief rapport van Kepler Cheuvreux. Analisten van dit beurshuis verhoogden het koersdoel van 5,50 naar 9,00 euro en het advies ging volgens Van der Pol van Houden naar Kopen. 

Nog beter dan Heimans presteerde Beter Bed. Degroof Petercam verhoogde vrijdag het advies voor Beter Bed van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 17,50 naar 20,00 euro. Analist Fernand de Boer merkte op dat het aandeel zeer aantrekkelijk geprijsd is, de schuldpositie buitengewoon laag en de financiële situatie solide is. Verder zijn de groeiramingen voor Beter Bed relatief laag. Het bedrijf is hiermee een aantrekkelijke overnamekandidaat voor een private equity partij, concludeerde De Boer. Het aandeel won 7,7 procent.

Hunter Douglas noteerde vandaag ex-dividend en zag 2,0 procent van de beurswaarde wegvloeien.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerden de beurzen op Wall Street in de plus. De S&P 500 index steeg een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs lager gesloten

Sterkste daling op weekbasis Amerikaanse olievoorraden dit jaar.

36 minuten geleden - Lees verder

Besluit over afbouw balans Federal Reserve in september - Notulen

Centrale bank voorzichtig met verhogen van rente.

53 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen hoger gesloten

Markt kijkt uit naar publicatie notulen Federal Reserve nabeurs.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit hoger

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 96,1 procent.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 525,89 0,62% 3,22 522,67
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 794,48 0,61% 4,81 789,67
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.010,88 0,90% 9,00 1.001,88