Europese beurzen kleuren groen

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 19:06

Britse verkiezingsuitslag biedt mogelijkheid tot soft Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 389,90 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,8 procent op een stand van 12.815,72 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent tot 5.299,71 punten. De Britse FTSE 100 won 1,0 procent tot 7.527,33 punten.

Alles draaide vrijdag om de uitslag van de Lagerhuisverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieven van premier Theresa May wonnen die, maar verloren wel hun absolute meerderheid in het parlement. Dat was volgens marktvorsers een bittere pil voor May die de vervroegde verkiezingen juist wilde gebruiken om die meerderheid verder uit te breiden. 

Marktanalist David Madden van CMC Markets UK sprak van een volatiele dag, die eindigde met een greintje hoop voor Theresa May nu zij mogelijk een coalitie met de Noord-Ierse DUP partij kan smeden. 

De aandelenmarkten reageerden überhaupt zonder paniek. Het Britse pond voelde wel de pijn van de verkiezingsuitslag. De munt stond voor de eerste exitpoll donderdagavond verscheen op ruim 1,29 dollar en zakte er net na tot 1,27. Vrijdag bij het slot van de Europese aandelenhandel noteerde de munt op 1,2740.

Dit reflecteert volgens kenners vooral de onzekerheid rondom de Brexit onderhandelingen die nu is ontstaan. "Instabiele Britse regering moet Brexit-onderhandelingen gaan voeren, waardoor het proces nog complexer lijkt te worden en het risico van een ‘no-deal’ scenario toeneemt. [Het] pond verliest mogelijk verder terrein als markten [een] ‘no-deal’ gaan inprijzen", volgens economen van ABN AMRO.

De euro/dollar koerste rond het slot in Europa op 1,1187, ten opzichte van een stand van 1,1176 bij de openingsbel vanochtend.

De olieprijs steeg. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde rond het slot in Europa 0,9 procent hoger op 46,04 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 48,34 dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Franse industriële productie in april onverwacht is gedaald. Toch ligt de tweede economie van de eurozone er goed bij want de Franse centrale bank stelde zijn groeiverwachting voor dit jaar opwaarts bij van 1,3 naar 1,4 procent. Ook de Bundesbank werd positiever over de Duitse economie. Beide centrale banken verlaagden in het spoor van de ECB wel de inflatieverwachtingen.

Duitse handelscijfers toonden een verdeeld beeld. De export daalde in april maar de import nam toe. Net als de Franse centrale bank verhoogde ook de Bundesbank de groeivooruitzichten. Verder bleek dat de Britse industrie in april minder produceerde dan verwacht. Amerikaanse groothandelsvoorraden daalden in april. 

Bedrijfsnieuws

De Britse mijnbouwers zaten in de lift, vanwege het zwakke Britse pond. BHP Billiton won 2,1 procent, Rio Tinto steeg 1,3 procent en Anglo American sloot 1,7 procent hoger.

Britse retailers met een focus op de binnenlandse markt stonden evenwel onder druk. Marks & Spencer verloor 1,8 procent en Next daalde ook 1,8 procent.

Financiële waarden waren in trek door diverse factoren. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde voor de afschaffing van Dodd-Frank, waardoor er mogelijk minder regulering komt in de bankensector in de Verenigde Staten. Daarnaast was de sector Europees breed positief gestemd nadat de Europese Centrale Bank donderdag zijn gebruikelijke verwijzing  naar mogelijke verdere renteverlagingen liet varen. 

Tenslotte was er opluchting over de redding van de Spaanse probleembank Banco Popular, middels een overname door de Spaanse bankreus Santander eerder deze week. De gekozen oplossing suggereerde volgens analist Corné van Zeijl dat banken uit Frankrijk, Nederland en Duitsland niet zullen hoeven meebetalen aan een oplossing van de problemen bij banken in andere landen, zoals in Italië.

Deutsche Bank won 1,2 procent, Commerzbank steeg 0,3 procent en BNP Paribas dikte 1,2 procent aan. 

Carrefour maakte bekend Alexandre Bompard te benoemen als CEO. Hij was eerder topman bij  de Franse retailer Fnac, waar hij met succes de strijd met onlinewinkel Amazon.com aanbond. Het aandeel daalde 0,2 procent. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerden de beurzen op Wall Street in de plus. De S&P 500 index steeg een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bouwbedrijven weigeren te starten met nieuwbouw RIVM - media

Heijmans, Hurks en Strukton willen eerst overeenkomst over meerkosten.

1 uur geleden - Lees verder

Deere boekt meer winst op hogere kwartaalomzet

Outlook opnieuw verhoogd.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op vlakke opening Wall Steet

Politieke onzekerheid hangt boven markt.

2 uren geleden - Lees verder

Aandeelhouders Stada Arzneimittel accepteren overnamebod

Ook alle mededingingsgoedkeuring binnen.

2 uren geleden - Lees verder

Reisaandelen onder druk in Europa na aanslag

Risico aversie terug in de markten.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.146,85 -0,57% -29,76 5.176,61
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,07 -0,32% -16,61 5.259,68