Europese beurzen openen vermoedelijk overwegend hoger

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 07:25

Aandelenmarkten verwerken Britse verkiezingsuitslag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag vermodelijk een overwegend hogere opening tegemoet, terwijl de beurs in het Verenigd Koninkrijk lager opent. De aandelenmarkten verwerken het resultaat van de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Uit een voorlopige uitslag bleek vrijdagochtend dat de Conservatieven van premier Theresa May geen grote overwinning hebben behaald en dat een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis daarmee niet is gehaald.

IG Markets voorziet een bescheiden openingswinst voor de Duitse DAX en de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 zal na de voorlopige verkiezingsuitslag 0,2 lager openen.

De markten stonden donderdag volledig in het teken van een drietal belangrijke gebeurtenissen, namelijk de algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank plus de daarop volgende toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi en de verklaring van oud-FBI directeur Comey over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Europese Centrale Bank handhaafde donderdag zoals verwacht zijn monetair beleid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Ook het obligatie-opkoopprogramma bleef ongemoeid. De ECB liet bij het bekendmaken van de rentes al weten te verwachten dat de basisrentetarieven van de centrale bank voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de obligatie-opkopen, op het huidige niveau zullen blijven. Daarmee liet de ECB voor het eerst de referentie aan de mogelijkheid tot lagere rentes weg.

"Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers", vond marktanalist Elwin de Groot van Rabobank De analist sprak van een "babystapje".

Conform de verwachting verlaagde de centrale bank de inflatieramingen maar gaf ook wat optimistischer verwachtingen af voor de economische groei.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Duitse industrie in april 0,8 procent meer heeft geproduceerd ten opzichte van maart. De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen er een groei van 0,5 procent werd gerealiseerd. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1,9 procent.

Bedrijfsnieuws

Auto Trader Group sloot 4,9 procent lager, nadat de online autoverkoper een voorzichtige outlook afgaf.

Rémy Cointreau heeft de omzet en winst in het afgelopen gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart, zien oplopen en liet zich tevens positiever uit over de toekomst. De Franse drankenproducent steeg 2,9 procent.

Britse mijnbouwers zaten donderdag in de lift, na positieve Chinese exportcijfers. Rio Tinto won 1,2 procent en BHP Billiton eindigde 1,3 procent hoger.

 

Euro STOXX 50              3.563,88 (+0,4%) 

STOXX Europe 600         389,15 (vlak) 

DAX                              12.713,58 (+0,3%) 

CAC 40                          5.264,24 (vlak) 

FTSE 100                       7.449,98 (-0,4%) 

SMI                               8.811,62 (-0,7%) 

AEX                               523,55 (+0,1%) 

BEL 20                          3.918,23 (+0,3%) 

FTSE MIB                      21.042,41 (+1,5%) 

IBEX 35                        10.953,10 (+0,8%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een licht hogere opening voor Wall Street, waarbij de S&P 500 futures 0,1 procent in het groen noteren.

Wall Street bleef donderdag dicht bij huis. De Amerikaanse beursindexen bleven de afgelopen tijd aardig liggen en bereikten zelfs nieuwe records. De markt lijkt niet onder de indruk van alle politieke ruis, volgens marktstrateeg JJ Kinahan van TD Ameritrade. Volgens hem zijn aandelen nog altijd in trek dankzij het sterke kwartaalcijferseizoen.

Veel aandacht ging donderdag uit die politieke ruis, met de hoorzitting van oud-FBI directeur James Comey voor een onafhankelijke Senaatscommissie. Comey werd in mei ontslagen door president Donald Trump, vermoedelijk omdat hij een verzoek van Trump weigerde om het onderzoek naar voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn te stoppen. Of de invloed van de Amerikaanse president uiteindelijk ook beschouwd kan worden als belemmering van de rechtsgang moet een onafhankelijke onderzoekscommissie beslissen.

Voor de aandelenmarkten, die zich vooral richten op Trumps economische beleid, bevatte de hoorzitting weinig vuurwerk.

Op macro-economisch vlak was het rustig en stonden alleen de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering op de agenda. Dit bleken met 10.000 gedaald tot 245.000 stuks. Er was evenwel op een iets sterkere afname tot 240.000 aanvragen gerekend.

De olieprijs bewoog volatiel. Woensdag stonden de oliefutures nog fors onder druk nadat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht bleken gestegen. Donderdag was evenwel sprake van een opleving, volgens analist Tyler Richey van Sevens Report. "De olieprijzen daalden simpelweg te snel in de afgelopen 24 uur dus zien we nu wat herstel na de verkoopgolf", was zijn conclusie. De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot uiteindelijk 0,08 dollar, of 0,2 procent, lager op 45,64 dollar.

Bedrijfsnieuws

Nordstrom maakte bekend te overwegen van de beurs te gaan. Het aandeel van de warenhuisketen steeg 10,3 procent. Sectorgenoten Macy's en J.C. Penney profiteerden niet mee. Het aandeel Macy's hield het bij een verlies van 0,1 procent en J.C. Penney verloor zelfs 4,8 procent.

Yahoo steeg 10,2 procent en bereikte de hoogste koers in zo'n 17 jaar, wat de Nasdaq hielp. Donderdag werd bekend dat aandeelhouders akkoord gaan met de verkoop van de kernactiviteiten aan Verizon. Volgens The Wall Street Journal zullen na het afronden van de fusie van die activiteiten met AOL van Verizon, ruim 2.000 banen worden geschrapt. Het aandeel Verizon daalde 0,7 procent.

Alibaba won 13,3 procent. De Chinese e-commerce gigant maakte bekend dat men voor het lopende boekjaar rekent op een omzetgroei van 45 tot 49 procent. Dat is weliswaar lager dan de 56 procent afgelopen jaar, maar beter dan analisten verwachtten.

Valeant Pharmaceuticals bereikte een akkoord om zijn divisie iNova Pharmaceuticals voor 930 miljoen dollar te verkopen als onderdeel van een strategie om de schuldenlast te verlichten en zich meer te richten op kernactiviteiten. Het aandeel steeg 9,1 procent.

JPMorgan Chase maakte bekend dat chief operating officer Matt Zames vertrekt. Het aandeel won 1,2 procent. Sectorgenoten als Goldman Sachs en Morgan Stanley wonnen respectievelijk 1,4 en 1,9 procent.

 

S&P 500 index              2.433,79  (+0,03)

Dow Jones index           21.182,53 (+0,04%)

Nasdaq Composite         6.321,76  (+0,4%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag hoger. De Japanse Nikkei steeg 0,4 procent en de Chinese Shanghai Composite won 0,1 procent.

 

Nikkei 225            19.987,12 (+0,4%)

Shanghai Composite    3.152,45  (+0,1%)

Hang Seng             25.999,20 (-0,3%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1208. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1217 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1222 op de borden.

Het Britse pond sterkte verzwakte na de voorlopige verkiezingsuitslag. Voor elke euro kregen beleggers vrijdagochtend 0,8779 pond tegen 0,8666 rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag. Verder was de Britse munt 1,2763 dollar waard, tegen 1,2947 op donderdagavond.

 

USD/JPY Yen   110,21

EUR/USD Euro  1,1204

EUR/JPY Yen   123,48 

 

MACRO-AGENDA:

03:30 Inflatie - Mei (Chi)

03:30 Producentenprijzen - Mei (Chi)

06:30 Industriële productie - April (NL)

08:00 Handelsbalans - April (Dld)

08:45 Industriële productie - April (Fra)

10:30 Handelsbalans - April (VK)

10:30 Industriële productie - April (VK)

16:00 Groothandelsvoorraden - April (VS)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

07:30 Air France-KLM - Vervoercijfers mei

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07