May dreigt meerderheid in Brits Lagerhuis te verliezen - Exit poll

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 00:17

Pond flink omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse Lagerhuisverkiezingen lijken een prooi te worden voor de Conservatieve partij van premier Theresa May, maar de Tories verliezen hun absolute meerderheid in het parlement. Dit bleek donderdagavond laat uit een exitpoll die verscheen na het sluiten van de stembussen in het Verenigd Koninkrijk.

De Tories, die nu nog 330 zetels hebben in het Britse parlement, kunnen volgens een eerste inschatting rekenen op 314 zetels in het 650-koppige Lagerhuis. Alleen wanneer er een absolute meerderheid is van tenminste 326 zetels, mag de premier een nieuwe regering vormen, anders is sprake van een zogenoemd 'hung parliament'.  

Volgens marktkenners is dit in het kader van de Brexit onderhandelingen het meest ongunstig voor de aandelenmarkten en het Britse pond. Die daalde na de exitpoll tot 1,2723 dollar, tegen 1,2908 dollar eerder op de dag.

May riep in april onverwacht vervroegde verkiezingen uit in de hoop daarmee haar positie te versterken in het parlement in het kader van de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Toen de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd hadden de Conservatieven een ruime voorsprong op de tweede partij, Labour.

De partij van Jeremy Corbyn liep een deel van die achterstand in de afgelopen weken echter in, maar uiteindelijk niet voldoende om zelf als winnaar uit de bus te komen.

De Labour partij zal het aantal zetels volgens de exitpoll zien stijgen van de huidige 232 naar 266. De Schotse Nationale Partij krijgt volgens de exit poll 34 zetels. De SNP heeft er nu 56. De Liberaal-democraten, ofwel LibDems, zien het zetelaantal naar verwachting stijgen  van 8 naar  14. UKIP zou geen zetels krijgen in de nieuwe parlementsverdeling. 

Een definitieve verkiezingsuitslag wordt vrijdag in de loop van de ochtend  verwacht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Spaanse consumentenprijzen stijgen minder hard

Inflatie in juni op 1,5 procent.

10 minuten geleden - Lees verder

Eurocastle kondigt beursgang DoBank aan

Investerings- en vastgoedfonds heeft belang van 50 procent in doBank.

12 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: NIBC verlaagt advies Brill naar Accumuleren

Koersdoel omhoog naar 36,00 euro.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: ING verlaagt advies Flow Traders naar Houden

Koersdoel verlaagd van 33,00 naar 25,00 euro.

28 minuten geleden - Lees verder

Goedkeuring jaarrekening HeadFirst Source laat op zich wachten

Arbeidsbemiddelaar en payroller houdt donderdag aandeelhoudersvergadering.

48 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.