Update2: May dreigt meerderheid in Brits Lagerhuis te verliezen - Exit poll

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 06:54

Pond onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse Lagerhuisverkiezingen lijken premier Theresa May niet op te leveren wat zij hoopte, integendeel de Conservatieven zullen vermoedelijk juist een deel van hun meerderheid in het Britse parlement verliezen. Dit bleek vrijdagochtend uit een bijgewerkte exitpoll.

De Conservatieven, die nu nog 330 zetels hebben in het Britse parlement, kunnen volgens een laatste inschatting rekenen op 302 zetels in het 650-koppige Lagerhuis. Alleen wanneer er een absolute meerderheid is van tenminste 326 zetels, mag de premier een nieuwe regering vormen, anders is sprake van een zogenoemd 'hung parliament'. 

Volgens marktkenners is dit in het kader van de Brexit onderhandelingen het meest ongunstig voor de aandelenmarkten en het Britse pond. Die daalde dan ook naar 1,2772 ten opzichte van de dollar.

"Een hung parliament zorgt voor allerlei soorten twijfel, onzekerheid en besluiteloosheid over de dreigende uitdaging die Brexit vormt", aldus marktanalist Neil Wilson van ETX Capital. "Er moet over zoveel onderhandeld worden en elke vorm van tijdsverlies, vergroot alleen maar het risico dat de onderhandelingen uiteindelijk stuklopen."

Volgens econoom Kallum Pickering van Berenberg gloort er wel hoop omdat een parlement zonder absolute meerderheid mogelijk leidt tot een compromis tussen meerdere partijen wat weer kan leiden tot een zachtere Brexit. Ook sluit de econoom een tweede referendum over een vertrek uit de Europese Unie of nieuwe parlementsverkiezingen niet uit.

May riep in april onverwacht vervroegde verkiezingen uit in de hoop daarmee haar positie te versterken in het parlement in het kader van de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Ze voerde echter een catastrofale campagne, volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets zei in een eerste reactie dat de verkiezingen een bitter pil dreigen te worden voor de premier. Hij sluit een vertrek van May dan ook niet uit als de exit poll uiteindelijk dicht bij de daadwerkelijke uitslag blijkt te liggen.

Toen de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd hadden de Conservatieven een ruime voorsprong op de tweede partij, Labour. De partij van Jeremy Corbyn liep een deel van die achterstand in de afgelopen weken echter in.

De Labour partij zal het aantal zetels volgens de exitpoll zien stijgen van de huidige 232 naar 269. De Schotse Nationale Partij krijgt volgens de exit poll 44 zetels. De SNP heeft er nu 56. De Liberaal-democraten, ofwel LibDems, zien het zetelaantal naar verwachting stijgen van 8 naar 12. UKIP zou geen zetels krijgen in de nieuwe parlementsverdeling.
Een definitieve verkiezingsuitslag wordt vrijdag in de loop van de ochtend verwacht.

Update2: om nieuwe peilingen toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street op koers voor groene opening

Beleggers consolideren voorafgaand aan notulen Fed.

16 minuten geleden - Lees verder

Shell rondt verkoop belang in SADAF af

Opbrengst 820 miljoen dollar.

17 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse woningbouw omlaag

Ook minder bouwvergunningen afgegeven in juli.

21 minuten geleden - Lees verder

Ghelamco probeert nogmaals opdracht Eurostadion binnen te halen - media

Toekenning zou goed nieuws zijn voor bouwer BAM.

21 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten NN Group verwacht

Resultaten voor het eerst inclusief Delta Lloyd.

26 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.