Update: May dreigt meerderheid in Brits Lagerhuis te verliezen - Exit poll

Redactie ABM Financial News - 9 juni 2017, 00:53

Pond omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse Lagerhuisverkiezingen lijken een prooi te worden voor de Conservatieve partij van premier Theresa May, maar de Tories verliezen hun absolute meerderheid in het parlement. Dit bleek donderdagavond laat uit een exitpoll die verscheen na het sluiten van de stembussen in het Verenigd Koninkrijk.

De Tories, die nu nog 330 zetels hebben in het Britse parlement, kunnen volgens een eerste inschatting rekenen op 314 zetels in het 650-koppige Lagerhuis. Alleen wanneer er een absolute meerderheid is van tenminste 326 zetels, mag de premier een nieuwe regering vormen, anders is sprake van een zogenoemd 'hung parliament'.  

Volgens marktkenners is dit in het kader van de Brexit onderhandelingen het meest ongunstig voor de aandelenmarkten en het Britse pond. Die daalde na de exitpoll inderdaad tot 1,2723 dollar, tegen 1,2908 dollar eerder op de dag. De munt herstelde later tot rond 1,28 dollar.

"Een hung parliament zorgt voor allerlei soorten twijfel, onzekerheid en besluiteloosheid over de dreigende uitdaging die Brexit vormt", aldus marktanalist Neil Wilson van ETX Capital. "Er moet over zoveel onderhandeld worden en elke vorm van tijdsverlies, vergroot alleen maar het risico dat de onderhandelingen uiteindelijk stuklopen."

Volgens econoom Kallum Pickering van Berenberg gloort er wel hoop omdat een parlement zonder absolute meerderheid mogelijk leidt tot een compromis tussen meerdere partijen wat weer kan leiden tot een zachtere Brexit. Ook sluit de econoom een tweede referendum over een vertrek uit de Europese Unie of nieuwe parlementsverkiezingen niet uit.

May riep in april onverwacht vervroegde verkiezingen uit in de hoop daarmee haar positie te versterken in het parlement in het kader van de onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Ze voerde echter een catastrofale campagne, volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets zei in een eerste reactie dat de verkiezingen een bitter pil dreigen te worden voor de premier. Hij sluit een vertrek van May dan ook niet uit als de exit poll uiteindelijk dicht bij de daadwerkelijke uitslag blijkt te liggen.

Toen de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd hadden de Conservatieven een ruime voorsprong op de tweede partij, Labour. De partij van Jeremy Corbyn liep een deel van die achterstand in de afgelopen weken echter in, maar waarschijnlijk uiteindelijk niet voldoende om zelf als winnaar uit de bus te komen.

De Labour partij zal het aantal zetels volgens de exitpoll zien stijgen van de huidige 232 naar 266. De Schotse Nationale Partij krijgt volgens de exit poll 34 zetels. De SNP heeft er nu 56. De Liberaal-democraten, ofwel LibDems, zien het zetelaantal naar verwachting stijgen van 8 naar 14. UKIP zou geen zetels krijgen in de nieuwe parlementsverdeling. 

Een definitieve verkiezingsuitslag wordt vrijdag in de loop van de ochtend  verwacht.

Update: om analistencommentaar toe te voegen en actuele koers Britse pond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oververhitting markt nog ver weg - Tepper

Vergelijking met 1999 belachelijk volgens bekende hedgefonds-manager.

Gisteren - Lees verder

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

Gisteren - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

Gisteren - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

19 augustus 2017, 11:34 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.