Beursblik: BNP Paribas negatiever over olieprijs

Redactie ABM Financial News - 10 juli 2017, 15:58

Prijs slechts tijdelijk boven 50 dollar verwacht Franse bank.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie komt dit en volgend jaar lager uit dan eerder verwacht. Dit bleek maandag uit nieuwe ramingen van BNP Paribas.

De Franse bank voorziet een tijdelijk herstel tot boven de 50 dollar per vat vanwege seizoensinvloeden, zoals een toenemende vraag in de zomerperiode, maar rekent er verder op dat de prijs voor een vat West Texas Intermediate eind 2017 gemiddeld uitkomt op 49,00 dollar, waar eerder nog werd gerekend op 57,00 dollar. In 2018 voorziet BNP Paribas zelfs nog een lagere prijs voor een vat ruwe olie, van 45,00 dollar per vat, wat een bijstelling naar beneden is van liefst 16,00 dollar. De gemiddelde prijs voor een vat Brent komt dit en volgend jaar ook lager uit dan eerder geraamd, met respectievelijke neerwaartse aanpassingen van 9,00 en 15,00 dollar, tot 51,00 en 48,00 dollar, aldus BNP Paribas.  

"In tegenstelling tot waar we destijds vanuit gingen, is de olieprijs in de nasleep van de bijeenkomst van de OPEC eind mei flink gedaald. Hoewel de uitkomst goed gecommuniceerd was, lijkt het erop dat de markt op meer hoopte dan alleen een simpele verlenging van de productie-afspraken", volgens marktstrateeg Harry Tchilinguirian van BNP Paribas.

De marktvorser gaat er niet van uit dat de OPEC er in zal slagen om de torenhoge olievoorraden te laten slinken naar hun vijfjarig gemiddelde. "Feit is dat de OPEC en Rusland te maken hebben met productiegroei elders, die hun pogingen om de output in te perken, uithollen", aldus Tchilinguirian. Hij wees op de toegenomen productie in OPEC-landen als Nigeria en Libië en de groeiende output in Amerika die de impact van de productiedeal beperken.

"Dit creëert een plafond voor verdere prijsstijgingen." De marktstrateeg verwacht dat de stijgende schalie productie in de Verenigde Staten tot ver in 2018 aan zal houden. Ook een stijgende dollar als gevolg van de normalisering van het monetaire beleid van de Federal Reserve is een factor voor de ontwikkeling van de olieprijs, volgens BNP Paribas. 

Maandag noteerde de augustus future voor een vat West Texas Intermediate circa een half procent lager rond de 44,00 dollar. Brent met levering september bleef steken rond 46,60 dollar per vat. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

18 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

30 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

33 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

41 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.