Beursblik: regulering financials blijft beleggers bezighouden

Redactie ABM Financial News - 10 juli 2017, 15:34

Goldman Sachs voorziet meer uitstel Basel 4.

(ABM FN-Dow Jones) Terwijl de aandacht van beleggers vorige week uitging naar signalen over het monetaire beleid en de gevolgen daarvan voor de financiële sector, duurde het debat over financiële regulering voort. Zakenbanken denken verschillend over de snelheid waarmee toezichthouders het wereldwijd eens zullen worden over een strictere wijze van berekenen van kapitaalbuffers.

In een weekoverzicht over de sector van afgelopen vrijdag stelde Goldman Sachs dit jaar geen overeenstemming over Bazel 4-regels meer te verwachten, hoewel de bank wel rekent op een versoepeling van de huidige voorstellen. Een rapport uit juni van het Amerikaanse ministerie van Financiën, bedoeld om banken meer te laten doen voor de economie, zou onder andere meer uitstel voor een Basel 4-akkoord betekenen.

Uit gesprekken met beleggers - zowel specialisten als generalisten - maakten de bankiers van Goldman Sachs op dat er weinig vertrouwen is dat na tien jaar strengere regulering het tij aan het keren is voor de regulering van de Europese financiële sector. Als er al een einde aan komt, zal dit bovendien mogelijk niet duidelijk worden gemaakt aan de markt, zo beluisterde de zakenbank de twijfels in de markt.

Analisten van UBS schreven vrijdag dat ze juist wel een akkoord tussen Amerikaanse en Europese toezichthouders verwachten in de tweede helft van dit jaar. Daarbij merken ze op dat ze impact mogelijk beperkt kan worden doordat het standaardmodel voor bankenkapitaal soepeler kan worden, terwijl de flexibele interne modellen worden ingetoomd. ABN AMRO, Credit Suisse en Deutsche Bank zouden volgens de Zwitserse bank mogelijk relatief hard geraakt worden. 

Chief financial officer Bas Brouwers van Rabobank noemde maandag in Het Financieele Dagblad de voorstellen uit het Zwitserse Basel "oneerlijk en absurd", omdat banken met een laag risicoprofiel worden gestraft door hogere minimale risicowegingen voor hypotheken. Brouwers vond het nog niet te laat om te lobbyen voor meer aandacht van de politiek. De Basel 4-voorstellen zullen hypotheken duurder maken, verwacht de CFO, maar Rabobank ziet af van eerdere plannen om de hypotheken op grote schaal te verkopen, omdat er voorlopig nog een mooie winst op wordt gemaakt.

Verzekeraars

Voor wat betreft verzekeraars zien de analisten van Goldman Sachs een overgang bij toezichthouder EIOPA van regulering naar toezicht, met meer aandacht voor consistente toezichtsprakijken in verschillende landen. Dat opent een kloof tussen Noord- en Zuid-Europese verzekeraars, voor wat betreft de verwachte richting van de aandelenkoers, voorspelt de zakenbank.

Verzekeraars die veel van dezelfde soort risico's nemen zullen worden benadeeld terwijl verzekeraars met veel staatspapier uit Noord-Europa meer geliefd zijn. Allianz en Zurich zijn hier de voorkeuren van de analisten van Goldman Sachs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

9 minuten geleden - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

16 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst op verlies

Home Depot trekt Dow Jones index omlaag

53 minuten geleden - Lees verder

Olie valt terug na top

Handelaren blijven bezorgd over Libiƫ en Nigeria.

1 uur geleden - Lees verder

Europese beurzen sluiten lager

Hogere euro drukt aandelenmarkten.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 23,94 0,84% 0,20 23,74