Beursupdate: Damrak kleurt over hele linie groen

Redactie ABM Financial News - 10 juli 2017, 11:41

Positieve stemming van Wall Street zet door.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak lijkt de positieve stemming, waarmee Wall Street vrijdag de handelsweek afsloot na het verrassend positieve banenrapport over juni, te hebben overgenomen. De koersenborden in Amsterdam waren maandag richting het eind van de ochtend groen gekleurd. De AEX noteerde 0,5 procent hoger op 512,3 punten en de AMX en AScX stegen achtereenvolgens 0,5 en 0,3 procent.

Maandag is verder een redelijk rustige dag in afwachting van de start van het cijferseizoen.

"Deze handelsdag wordt gekenmerkt met weinig bijzondere events of cijfers. Beleggers zijn dus op zichzelf aangewezen om de richting van de markt te bepalen", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van Lynx Beleggen.

Beleggers lijken verder opgelucht dat de G20 top in Hamburg in het afgelopen weekeinde redelijk goed is verlopen, afgezien van de felle demonstraties en rellen in de Duitse stad.

"De G20 vergadering slaagde er niet in om enige beduidende beweging voor de valutamarkten tot stand te brengen", concludeerde marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. "Handelsoorlog en de klimaatverandering waren de onderwerpen die de gebruikelijke tweedracht tussen de G19 leiders en de Verenigde Staten opriepen. Echter bij het ontbreken van enige belangwekkende uitkomst, heeft de bijeenkomst er niet toe geleid om een vorm van volatiliteit te stimuleren, die men zou verwachten", concludeerde de analist.

Aslam merkte verder op dat olie vandaag op "de radar van handelaren zal blijven", omdat er hoop is dat Libië en Nigeria enige aandacht aan het verzoek van de OPEC zullen besteden om hun olieproductie te beperken.

Op macro-economisch gebied bleek maandag onder meer dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland in juni op maandbasis is gestegen, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Het CBS tekende in juni 12 faillissementsuitspraken meer op dan in mei. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 277 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken kende de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 55. 

De Nederlandse industrie produceerde in mei opnieuw meer geproduceerd, meldde het CBS verder. In mei lag de gemiddelde dagproductie 3,9 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee lag de stijging beduidend hoger dan de 2,1 procent groei in april. "Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder", aldus het CBS. 

De export in Duitsland nam in mei stevig toe, terwijl de import zelfs nog iets harder steeg. In mei werd voor 110,6 miljard euro aan goederen uitgevoerd, wat een toename betekende van 14,1 procent op jaarbasis. De import steeg ten opzichte van dezelfde maand in 2016 zelfs met 16,2 procent tot 88,6 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 22,0 miljard euro, tegen 20,7 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder.

De Chinese producentenprijzen stegen in juni op jaarbasis in hetzelfde tempo als een maand eerder. De producentenprijzen namen in juni op jaarbasis opnieuw met 5,5 procent toe. In april stegen de prijzen nog met 6,4 procent. Ook de Chinese consumentenprijzen zijn in juni op jaarbasis in een zelfde tempo gestegen als in mei. De consumentenprijzen stegen de afgelopen twee maanden met 1,5 procent op jaarbasis. In april bedroeg de inflatie nog 1,2 procent op jaarbasis.

Olie stond maandagochtend in het groen, waarbij een augustus future voor een vat West Texas Intermediate 0,8 procent hoger noteerde op 43,87 dollar en een Brent future 0,8 in de plus noteerde op 46,36 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1386. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog een stand van 1,1406 op de borden.

Vanavond volgen nog de cijfers van het Amerikaanse consumentenkrediet in mei.

Stijgers en dalers

In de AEX was Aegon éé van de grotere stijgers met een winst van ruim een procent en NN Group kreeg er 0,4 procent bij. Verzekeraars profiteren van de hogere rente, waardoor deze aandelen het vorige week ook al erg goed deden.

Unilever kreeg er 1,5 procent bij en was daarmee de grootste stijger in de AEX, nadat analisten van Susquehanna volgens Bloomberg de kans op een nieuw, en dit maal vijandig overnamebod op het concern door Kraft Heinz op 75 procent schatten.

RELX steeg 0,3 procent, nadat Goldman Sachs na een sterke koersontwikkeling het advies voor RELX maandag verlaagde van Kopen naar Neutraal en daarbij het koersdoel van 20,00 naar 19,36 euro bijstelde. Het aandeel RELX presteerde sinds januari 14 procent beter dan de sector, aldus Goldman Sachs.

SBM Offshore was met een min van 0,7 procent de grootste daler in de AEX.

In de Midkap was Post NL de grootste stijger met een plus van 4,1 procent. Om de postbezorging betaalbaar te houden, nu steeds meer communicatie digitaal verloopt, moet de gereguleerde postmarkt geheel op de schop, met minder bezorgdagen en mogelijk hogere tarieven, schreef minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer. "De tas van de postbode en de brievenbussen raken steeds leger, terwijl de eisen aan bezorging hoog zijn", stelde de minister in zijn brief. 

Air France-KLM kreeg er na rooskleurige vervoerscijfers over juni 0,8 procent bij. Air France-KLM heeft een goed tweede kwartaal achter de rug, zei CEO Jean-Marc Janaillac zondag al tegen persbureau Bloomberg tijdens de Rencontres Economiques conference in het Franse Aix-en-Provence. UBS verhoogde maandag vervolgens het koersdoel voor Air France-KLM van 11,00 naar 15,75 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. "De waardering blijft aantrekkelijk ogen", aldus de analisten.

Refresco steeg 0,9 procent, na aanhoudende speculaties dat de Nederlandse bottelaar opnieuw een overnamedoelwit is voor de Franse investeringsmaatschappij PAI Partners. PAI zou volgens persbureau Bloomberg inmiddels bereid zijn om ruim 1,6 miljard euro neer te tellen, wat neerkomt op een bod van circa 20 euro per aandeel. Analisten lijken weinig verrast over een eventuele terugkeer van PAI als bieder en spreken van een logische overname.

IMCD kreeg er 1,2 procent bij, nadat HSBC maandag het koersdoel voor IMCD verhoogde van 53,00 naar 54,00 euro, bij handhaving van het koopadvies. De analist heeft vanwege wisselkoersveranderingen en twee recente acquisities de taxaties voor omzet en winst per aandeel voor de jaren 2017 tot en met 2019 opwaarts bijgesteld.

Sligro Food Group daalde 0,7 procent, nadat het concern eind vorige week meldde dat het op 20 juli meer prijs zal geven over de toekomst van de Emté supermarkten. Jumbo's financieel directeur Ton van Veen zei zondag in De Telegraaf dat het Sligro niet onder druk wil zetten met een bod op de Emté-supermarkten. Alleen een vriendschappelijke overname is voor Jumbo een optie, aldus de CFO.

Onder de kleinere fondsen was Heijmans met een plus van 2,6 procent de grootste stijger. Het bouwbedrijf maakte maandag bekend Hans Janssen, de huidige CFO van Mediq, per 1 december 2017 te benoemen tot chief financial officer en lid van de raad van bestuur.

Sif Holding was met een verlies van 4,8 procent de grootste daler in de AScX-index.

Bij de lokale fondsen steeg Euronext met 2,8 procent. De beursexploitant maakte maandag bekend voor 30,1 miljoen euro een belang van 60 procent te hebben genomen in iBabs, een bedrijf dat papierloos, digitaal vergaderen mogelijk maakt. ABN AMRO heeft maandag het advies voor Euronext verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel bijgesteld van 50,00 euro naar 52,50 euro, op basis van de overname van valutaplatform FastMatch en de verwachte halfjaarcijfers. Het meerderheidsbelang dat Euronext heeft genomen in iBabs is een positieve uitbreiding voor het beursbedrijf, meldde ING maandag. De bank handhaafde een koopadvies met een koersdoel van 50,00 euro.

Ajax verloor 0,4 procent. De beursgenoteerde voetbalclub maakte maandag bekend overeenstemming te hebben bereikt met Olympique Lyon over de transfer van verdediger Kenny Tete naar de Franse club. Ajax gaf geen financiële details over de transfer.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieproductie Libie en Nigeria wederom gespreksonderwerp olietop

OPEC en grote producenten komen bij elkaar in Sint Petersburg.

15 minuten geleden - Lees verder

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

45 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74