Europese beurzen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 10 juli 2017, 07:25

Sterke winsten Wall Street trekken Europese beurzen omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen maandag op een hogere opening af. IG Markets voorziet een openingswinst van 74 punten voor de Duitse DAX en een stijging van 41 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten vrijdag nog verdeeld. De handelsdag stond in het teken van het Amerikaans banenrapport, de vrees voor monetaire verkrapping en de G20-top in het Duitse Hamburg.

De vrees voor monetaire verkrapping vertaalde zich vrijdag in een verder oplopend rendement op Duitse staatsleningen, nadat donderdag voor het eerst sinds begin 2016 een uitbraak plaats vond boven de 0,50 procent. "Als de paniek toeneemt, dan gaan we grotere bewegingen in Europese obligaties yields zien", voorspelde marktanalist Naeem Aslam van Think Markets.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek vrijdag dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juni harder is gestegen dan verwacht. Er kwamen 222.000 banen bij, waar gerekend werd op een stijging van 179.000 banen. Ook werd de groei in de voorgaande maanden opwaarts bijgesteld. De werkloosheid liep echter ook licht op, tot 4,4 procent, van 4,3 procent in mei. Verder bleef de loongroei achter. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,04 dollar tot 26,25 dollar.

Aslam sprak van een sterk banenrapport, hoewel de stijging deels is ingecalculeerd vanwege de traditioneel sterke seizoensgebonden werkgelegenheid in de zomer. "De loongroei was een teleurstelling", voegde de analist toe.

Daarnaast volgde de markt de ontwikkelingen in het Duitse Hamburg, waar de G20 bijeenkwam, en de ontwikkelingen rond de oplopende spanningen tussen Noord-Korea. "Noord-Korea heeft eerder een rakettest gedaan gedurende een internationale top en de Amerikaanse onafhankelijkheidsviering. Maar het komt op een ongemakkelijk tijdstip", aldus valutastrateeg Elsa Lignos van RBC. "Afgelopen week namen de spanningen tussen China en Washington toe, waarbij Beijing kwaad is over een Amerikaanse wapendeal met Taiwan. Daarnaast is het nog niet duidelijk of het Witte Huis de staal en aluminiumimporten gaat beperken. Dit zou de spanningen verder kunnen doen oplopen."

In Europa kreeg de markt een reeks industriële productiedata te verwerken. In Duitsland, Frankrijk en Spanje was sprake van een stijging van de productie in mei, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk daalde. Verder liep het Britse handelstekort op. De detailhandelsverkopen in Italië daalden in mei op maandbasis met 0,1 procent.

Bedrijfsnieuws

De Europese financials stonden vrijdag onder druk. Barclays noteerde 0,5 procent lager, Banco Santander daalde 1,1 procent en Société Générale noteerde 0,9 procent in het rood. Deutsche Bank sloot sloot 0,2 procent lager.

Oliegeraleteerde fondsen stonden eveneens onder druk, vanwege de lagere olieprijs. Tullow Oil verloor 2,9 procent, het Spaanse Respol daalde 1,1 procent en Petrofac noteerde 3,4 procent lager.

Carrefour verloor 4,6 procent, vanwege zorgen over de winstmarges van de Franse retailer. 

 

Euro STOXX 50          3.463,84 (+0,1%) 

STOXX Europe 600       380,18 (-0,1%) 

DAX                    12.388,68 (+0,1%) 

CAC 40                 5.145,16 (-0,1%) 

FTSE 100               7.350,92 (+0,2%) 

SMI                    8.883,27 (0,0%) 

AEX                    509,92 (0,0%) 

BEL 20                 3.835,83 (+0,3%) 

FTSE MIB               21.015,10 (-0,3%) 

IBEX 35                10.488,80 (-0,1%) 

 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag waarschijnlijk hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag ook hoger. De macro-economische data ondersteunden volgens marktvolgers de plannen van de Federal Reserve om het monetair beleid te normaliseren, de rente dit jaar mogelijk nog één keer te verhogen en te beginnen met het verlagen van de balans van de centrale bank.

"De stijging van 222.000 banen en de opwaartse bijstelling van de banengroei in mei met 16.000 banen zijn veel beter dan verwacht", aldus marktanalist Colin Cieszynski van CMC Markets. "De lonen waren echter iets lager dan verwacht, waardoor de dollar onder druk kwam te staan en de Dow een steun in de rug kreeg", voegde hij toe.

Ondanks de zwakke groei van de lonen, wat als een proxy wordt gezien voor de hardnekkig lage inflatie, zei Cieszynski dat het onwaarschijnlijk is dat de centrale bank zijn monetaire traject zal veranderen.  

Bedrijfsnieuws

Aan olie gerelateerde fondsen stonden vrijdag onder druk, vanwege de lagere olieprijs. Transocean verloor ruim 2,0 procent, Apache daalde circa 1,5 procent en Noble Energy noteerde ongeveer 0,4 procent lager.

De bouwsector deed het goed, nadat uit het Amerikaans banenrapport bleek dat het aantal banen in de bouwsector is gestegen. LGI Homes won ruim 5,0 procent en D.R. Horton won circa 3,8 procent.

De techsector zat vrijdag tevens in de lift, na forse verliezen eerder in de week. Amazon.com won circa 1,5 procent, Nvidia steeg ruim 2,0 procent en Netflix noteerde ongeveer 2,8 procent hoger. Intel steeg bijna 1,0 procent, Microsoft won circa 1,3 procent en IBM noteerde ruim 0,5 procent hoger.

Tesla steeg circa 1,3 procent, nadat de producent van elektrische auto's meldde dat bovenop de eerder deze week gerapporteerde 22.000 leveringen in het tweede kwartaal, er aan het einde van het kwartaal nog eens 3.500 voertuigen onderweg waren naar klanten.

Qualcomm noteerde ruim 1,0 procent hoger, nadat het concern donderdag een klacht tegen Apple indiende met betrekking tot het schenden van een aantal van Qualcomm's octrooien. Apple steeg desondanks tevens ruim 1,0 procent.

Campbell Soup daalde 0,2 procent, nadat het concern donderdag bekendmaakte Pacific Foods, een producent van organische soepen, over te nemen voor 700 miljoen dollar.

Synchronoss Technologies steeg circa 3,8 procent, nadat de raad van bestuur van het bedrijf donderdag meldde zijn strategische opties te onderzoeken, waaronder de verkoop van het bedrijf.

 

S&P 500 index              2.425,18 (+0,6%)

Dow Jones index            21.414,34 (+0,4%)

Nasdaq Composite           6.153,08 (+1,0%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een plus van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In China bleken zowel de consumenten- als de producentenprijzen in juni even hard gestegen als een maand eerder. In Japan daalden de orders voor machines in mei met ruim drie procent, na stijgingen in de voorgaande maanden.

 

Nikkei 225                 20.066,69 (+0,7%)

Shanghai Composite         3.211,31 (-0,2%)

Hang Seng                  25.608,16 (+1,1%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1405. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1399 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1391 op de borden.

 

USD/JPY Yen   114,13

EUR/USD Euro  1,1405

EUR/JPY Yen   130,15

 

MACRO-AGENDA:

03:30 Inflatie - Juni (Chi) 

03:30 Producentenprijzen - Juni (Chi) 

06:30 Faillissementen - Juni (NL) 

06:30 Industriële productie - Mei (NL) 

08:00 Handelsbalans - Mei (Dld) 

21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS) 

 

BEDRIJFSNIEUWS:

07:30 Air France-KLM - Vervoercijfers Juni (NL)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

16 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

29 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

31 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

40 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.190,17 0,56% 29,09 5.161,08
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.269,71 -0,27% -14,04 5.283,75