Europese beurzen sluiten in het groen

Redactie ABM Financial News - 10 juli 2017, 18:59

Duitse groeimotor blijft draaien.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de week goed begonnen. De Stoxx Europe 600 index sloot maandag 0,4 procent hoger op 381,85 punten. De Duitse DAX kreeg er op het slot 0,5 procent bij tot 12.445,92 punten, de Franse CAC 40 won 0,4 procent op een stand van 5.165,64 punten en de Britse FTSE steeg 0,3 procent tot 7.370,03 punten.

"De Europese aandelenmarkten bevonden zich vandaag in het groen waarbij de indexen verder terrein terug probeerden te winnen na de verliezen in de afgelopen maand", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. 

In het algemeen zijn Europese aandelen in trek, volgens Paolo Federici van Fidelity International. "Europa is de aantrekkelijkste aandelenmarkt in termen van winstgroei en rendementspotentieel. Bezorgdheid over de politiek is weggezakt, wat ruimte biedt voor een inhaalslag ten opzichte van de VS", aldus de marktvorser. 

Qua nieuwsstroom en op macro-economisch vlak was het maandag verder rustig. De Duitse export zat in mei stevig in de lift, met een stijging van de uitvoer op jaarbasis van ruim 14 procent. "De Duitse economie doet het momenteel op alle fronten goed", concludeerde Carsten Brzeski van ING. Niet alleen de binnenlandse vraag, van oudsher een belangrijke groeipilaar voor de grootste economie van de eurozone, is sterk, maar ook de industriële productie en de export trekken verder aan", volgens de econoom. 

Na de uitverkoopgolf van vorige week, met oplopende rentes tot gevolg, zaten de mondiale obligatiemarkten maandag weer in de lift. Het rendement op Duitse tienjarige leningen daalde daarbij met 3 basispunten tot 0,54 procent.

De olieprijs koerste maandag hoger. De augustus-future op een vat West Texas Intermediate werd een procent duurder op 44,67 dollar en Brent met levering september steeg ook een procent op 47,18 dollar. In de ochtendhandel stond de olieprijs maandag nog onder druk. Het meeste nieuws kwam vandaag vanaf een oliecongres in Istanboel. 

De euro was rond het slot in Europa 1,1396 dollar waard. Maandagochtend verhandelde het muntpaar euro/dollar op 1,1405, wat vrijwel gelijk was aan de koers op vrijdagavond bij het sluiten van Wall Street.

Bedrijfsnieuws

Unilever steeg in Londen 0,6 procent vanwege de hernieuwde overnamespeculatie rondom het levensmiddelenconcern en Kraft Heinz. Volgens persbureau Bloomberg zou handelshuis Susquehanna de kans op een nieuw, en ditmaal vijandig overnamebod op Unilever door Kraft Heinz op 75 procent schatten.

Carillion verloor liefst 39 procent, nadat het Britse bouwbedrijf met een winstwaarschuwing kwam, omdat de operationele winst in de eerste zes maanden van het boekjaar vermoedelijk lager zal zijn uitgekomen dan verwacht. Verder meldde Carillion het vertrek van CEO Richard Howson. Sectorgenoot Balfour Beatty leverde in het spoor van Carillion een meer bescheiden 3,2 procent in. 

Deutsche Lufthansa daalde 0,4 procent, nadat UBS zijn advies op de Duitse luchtvaartmaatschappij verlaagde van Kopen naar Neutraal. Air France-KLM kreeg een koersdoelverhoging bij de Zwitserse bank maar daalde ook 0,4 procent. Uit vervoercijfers van de Frans-Nederlandse maatschappij bleek maandag verder dat het passagiersvervoer in juni is gestegen met ruim 8,0 procent. Rivaal Ryanair steeg maandag 1,5 procent en easyJet daalde 0,4 procent.

E.ON steeg 2,2 procent, nadat HSBC zijn advies verhoogde van Reduceren naar Kopen. De Britse bank schreef dat de winst dit jaar vermoedelijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte uitkomt, maar dat het momentum voor het Duitse nutsbedrijf de komende jaren zal verbeteren. Rivaal RWE won 0,8 procent. 

Stada Arzneimittel zag de beurswaarde met 1,4 procent toenemen. De overname van het Duitse farmaconcern door private investeerders Bain Capital en Cinven lijkt alsnog door te gaan nu die met een beter bod zijn gekomen. Onder het nieuwe bod van 66,25 euro per aandeel moet tenminste 63 procent van het aandelenkapitaal akkoord gaan met de overname, alvorens het bod gestand wordt gedaan. Die drempel is al bereikt want na een verlengde aanmeldingstermijn van het vorige bod, die sloot op 22 juni, was 65,52 procent van de aandelen Stada al aangeboden. De private investeerders wilden toen echter minimaal 67,5 procent van het aandelenkapitaal in bezit krijgen.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, kleurde Wall Street groen. De S&P 500 index steeg 0,1 procent, net als de Dow Jones index. De Nasdaq won 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieproductie Libie en Nigeria wederom gespreksonderwerp olietop

OPEC en grote producenten komen bij elkaar in Sint Petersburg.

17 minuten geleden - Lees verder

MarketAxess kiest voor Amsterdam - media

Handelsplatform wil van onzekerheid af.

48 minuten geleden - Lees verder

Cijferseizoen Damrak op stoom

Ook rentebesluit Fed in verschiet.

12 uren geleden - Lees verder

WCM vergroot belang in Core Laboratories

Kapitaalbelang van ruim 6 procent.

Gisteren - Lees verder

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

21 juli 2017, 22:29 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.117,66 -1,57% -81,56 5.199,22
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.296,15 -0,34% -18,20 5.314,35