Gereguleerde postmarkt moet op de schop - Kamp

Redactie ABM Financial News - 10 juli 2017, 07:45

Brievenbussen raken steeds leger.

(ABM FN-Dow Jones) Om de postbezorging betaalbaar te houden, nu steeds meer communicatie digitaal verloopt, moet de gereguleerde postmarkt geheel op de schop, met minder bezorgdagen en mogelijk hogere tarieven. Dit schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

"De tas van de postbode en de brievenbussen raken steeds leger, terwijl de eisen aan bezorging hoog zijn", stelde de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer. 

Dit betekent dat het gereguleerde deel van de postmarkt op korte termijn moet worden herzien. "Kleine versoberingen zijn niet genoeg", stelde het bijgaande rapportom de universele postdienst op termijn te borgen. Een verdere discussie met postbedrijven en andere belanghebbenden moet zo snel mogelijk worden gestart, volgens de minister.

Opties die genoemd worden zijn regionaal aanbesteden van delen van de postmarkt, het verstrekken van concessies aan postbezorgbedrijven of samenwerking tussen deze bedrijven.

De huidige regelgeving op het gebied van arbeidsvoorwaarden in de postmarkt is uitzonderlijk specifiek, stelde het rapport. Vanaf dit jaar moeten grotere postvervoerbedrijven met minstens 80 procent van de postbezorgers een arbeidsovereenkomst hebben. 

De onderzoekers van Economische Zaken voorzien een overgangsperiode, waarna de postmarkt na 2025 "waarschijnlijk opgaat in een bredere bezorgmarkt." Belemmeringen voor het op termijn samengaan van de gereguleerde postmarkt en de niet-gereguleerde bezorgmarkt moeten in deze overgangsperiode worden weggenomen.  De vraag is, welke vorm van bescherming van de overheid straks nog gewenst is, en welke groepen in de samenleving nog bescherming nodig hebben, aldus het rapport. 

Veruit de meeste van de 2,9 miljard poststukken die jaarlijks worden verzonden, namelijk 2,7 miljard, worden verstuurd door bedrijven. Dat is 35 procent minder dan vijf jaar geleden. De pakketbezorging, die niet gereguleerd is, groeit juist snel, met 81 procent sinds 2011.

Consumenten gebruiken vooral nog Whatsapp, mobiel bellen en e-mail. Post komt inmiddels op de zesde plaats en 62 procent vindt communiceren via de post inmiddels 'gedoe'. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

20 minuten geleden - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

24 minuten geleden - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

59 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

1 uur geleden - Lees verder

Dure euro slurpt bijna hele weekwinst AEX op

Milde woorden Draghi niet overtuigend.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
POSTNL toevoegen aan uw watchlist 3,93 -2,48% -0,10 4,03