Overnamespeculatie Unilever stuwt AEX

Redactie ABM Financial News - 10 juli 2017, 17:58

Nieuwsstroom verder beperkt aan het begin van nieuwe handelsweek.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week in het groen begonnen. De AEX sloot maandag 0,4 procent hoger op 512,05 punten. De AMX en AScX kregen er achtereenvolgens 0,5 en 0,9 procent bij.

Zwaargewicht Unilever droeg bij aan de winst voor de hoofdgraadmeter nadat handelshuis Susquehanna volgens Bloomberg de kans op een nieuw, en ditmaal vijandig overnamebod op het levensmiddelenconcern door Kraft Heinz op 75 procent schatte. Portefeuillemanager Jim Tehupuring van ProBeleggen was evenwel kritisch over de berichtgeving rondom Unilever, aangezien de bron van het verhaal dat de koers van de indexzwaargewicht in beweging bracht een handelshuis is en geen researchhuis. "Beleggers doen er goed aan zelf na te denken en goed te kijken wat de bron van dergelijke berichtgeving is", zei Tehupuring tegen ABM Financial News. "Het gaat nota bene om een handelshuis."

Youri Sleutel van onlinebroker Lynx sprak verder van weinig bijzondere agendapunten, waarbij beleggers zelf de richting van de markt moesten bepalen. Op macro-economisch vlak bleek dat de Chinese consumenten- en producentenprijzen in juni in een stabiel tempo stegen. Verder zat de Duitse export in mei stevig in de lift, met een stijging van de uitvoer op jaarbasis van ruim 14 procent. "De Duitse economie doet het momenteel op alle fronten goed", concludeerde Carsten Brzeski van ING.

Later deze week volgt meer actie waarbij opnieuw centrale banken een belangrijke rol zullen spelen in de nieuwsstroom. Woensdagavond publiceert de Federal Reserve de economische vooruitzichten voor zijn districten via het Beige Book en voorzitter Janet Yellen mag zich woensdag en donderdag verantwoorden over het monetaire beleid van de centrale bank in het Amerikaanse Congres. 

De olieprijs koerste maandag hoger. De augustus-future op een vat West Texas Intermediate werd een procent duurder op 44,67 dollar en Brent met levering september steeg ook een procent op 47,18 dollar. In de ochtendhandel stond de olieprijs maandag nog onder druk. Het meeste nieuws kwam vandaag vanaf een oliecongres in Istanboel. 

De euro was rond het slot in Europa 1,1396 dollar waard. Maandagochtend verhandelde het muntpaar euro/dollar op 1,1405, wat vrijwel gelijk was aan de koers op vrijdagavond bij het sluiten van Wall Street. Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank wees erop dat het sterke Amerikaanse banenrapport van vrijdag ook vandaag nog doorwerkt voor de dollar. 

Stijgers en dalers

In een overwegend groene AEX deed Unilever het goed. Het aandeel won 0,8 procent. Koploper was echter ArcelorMittal, dat 2,3 procent won. Verder bleven de winsten beperkt tot een procent of minder.

Het aantal verliezers in de hoofdindex viel mee. Galapagos eindigde onderaan en zag 1,1 procent aan beurswaarde verdampen.

Het aandeel RELX reageerde bescheiden op een adviesverlaging bij Goldman Sachs en steeg 0,4 procent. De Amerikaanse zakenbank ruilde het koopadvies in voor de aanbeveling Neutraal en verlaagde het koersdoel van 20,00 naar 19,36 euro na de sterke koersontwikkeling bij RELX van de afgelopen tijd.

De Midkap werd aangevoerd door PostNL. Het aandeel steeg 4,2 procent op de aanbeveling van het ministerie van Economische Zaken dat de Nederlandse gereguleerde postmarkt op de schop moet vanwege de steeds verder toenemende communicatie digitalisering. 

Op gepaste afstand volgde IMCD met een winst van 1,9 procent. Het concern kreeg een koersdoelverhoging bij HSBC van 53,00 naar 54,00 euro, bij handhaving van het koopadvies. In een sectorrapport over distributeurs van chemische producten merkte analist Srinivasa Sarikonda van de in Londen gevestigde bank op dat IMCD als distributeur van specialty chemicals profiteert van het groeimomentum in Europa en de toename van de vraag naar olie en gas. 

Air France-KLM kreeg een koersdoelverhoging bij UBS van 11,00 naar 15,75 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. "De waardering blijft aantrekkelijk ogen", schreven de analisten van de Zwitserse bank, die verder zeiden vertrouwen te hebben in de tweede kwartaalcijfers, iets dat onderstreept werd door een verhoging van de winsttaxaties. Afzonderlijk meldde het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern maandag een stijging in het passagiersvervoer in juni. Het aandeel daalde evenwel 0,4 procent.

Refresco Group steeg vrijdag nog bijna 3,0 procent vanwege de berichten dat PAI Partners een nieuw overnamebod op de bottelaar overweegt. Een aantal analisten reageerden maandag op de overnamegeruchten. Zo zei John David Roeg van NIBC dat een nieuw overnamebod zeker richting de 25,00 euro moet gaan, wil het in de buurt komen van de waarderingen van Refresco's sectorgenoten Britvic en CCHB. Ook analist Alan Vandenberghe van KBC Securities rekent op een nieuw bod van boven de 20,00 euro per aandeel Refresco. Hij verwacht niet dat PAI bij het eerste bod al zijn kruit al verschoten had. Het aandeel Refresco Group maakte maandag een pas op de plaats.

Onder de kleinere fondsen was er aandacht voor Heijmans, dat aankondigde Hans Janssen per 1 december te willen benoemen als financieel directeur. Het aandeel steeg 1,5 procent. Ook stonden Takeaway.com en Nedap in de schijnwerpers met winsten van respectievelijk 6,6 en 3,5 procent. 

Euronext nam een belang van 60 procent in iBabs, een bedrijf dat papierloos digitaal vergaderen mogelijk maakt en betaalde daarvoor een totaalbedrag van 30,1 miljoen euro. ING zei maandag in een analistenrapport dat de overname een positieve uitbreiding is voor het beursbedrijf. ABN AMRO verhoogde maandag het advies voor Euronext van Houden naar Kopen en het koersdoel van 50,00 euro naar 52,50 euro, op basis van de overname van valutaplatform FastMatch en de verwachte halfjaarcijfers. Het aandeel Euronext steeg 2,6 procent.

Aandelen Pharming vonden maandag gretig aftrek. De beurswaarde nam met 13,7 procent toe. Sinds vorige week zit het aandeel van de Leidse biofarmaceut in de lift, vermoedelijk omdat rivaal Shire problemen heeft met de levering van zijn middel Cinryze tegen angio-oedeem. Dit is een concurrerend middel van Pharmings Ruconest. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, kleurde Wall Street groen. De S&P 500 index steeg 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74