Beursblik: Britse economie onder druk door Brexit onzekerheid

Redactie ABM Financial News - 11 juli 2017, 11:58

S&P verwacht geen wijziging in stimuleringsbeleid Bank of England voor 2019.

(ABM FN-Dow Jones) De onzekerheid rondom de onderhandelingen met betrekking tot het verlaten van de Europese Unie zet druk op de economie in het Verenigd Koninkrijk. Dit zei Standard & Poor's dinsdag in een rapport.

De kredietbeoordelaar voorziet dan ook een groeivertraging van 1,8 procent in 2016 naar 1,4 procent dit jaar voor de Britse economie. En in 2018 komt die groei zelfs onder een procent uit, aldus S&P.

Naast de Brexit onzekerheid vormt ook de oplopende inflatie een probleem. Die drukt de inkomens per huishouden en dus ook de consumentenuitgaven. En juist die waren de afgelopen jaren een motor voor de Britse economie. S&P verwacht dat de Britse lonen dit jaar dalen en volgend jaar in slechts beperkte mate herstellen.  

"We zijn van mening dat een sterke export, die profiteert van het zwakke Britse pond, niet voldoende compensatie zal kunnen bieden aan de zwakkere binnenlandse vraag", schreven de economen. 

Al deze factoren zorgen er vermoedelijk voor dat de Bank of England voorlopig niet tornt aan het monetaire verruimingsbeleid en mogelijk pas ergens halverwege 2019 voor het eerst de rente verhoogt. 

Mochten de onderhandelingen over Brexit vertraging oplopen, dan zou het Britse pond verder in waarde kunnen dalen, wat vervolgens een verder oplopende inflatie tot gevolg kan hebben.

En dit heeft hoe dan ook invloed op de economische activiteit, of de Bank of England de rente nu wel of niet verhoogt in reactie op deze ontwikkelingen, aldus S&P. En zelfs wanneer het pond redelijk stand houdt, zijn er consequenties bij vertraagde Brexit-onderhandelingen, bijvoorbeeld voor het bedrijfsleven en als gevolg daarvan ook voor de bedrijfsinvesteringen en de consumentenuitgaven.

"In al deze gevallen zou ons groeivooruitzicht lager uitkomen dan waar we momenteel op rekenen", aldus S&P. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

12 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

24 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

27 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

29 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

35 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.