Europese beurzen richting hogere opening

Redactie ABM Financial News - 11 juli 2017, 07:24

Macro-economische agenda opnieuw matig gevuld.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een voorzichtig opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 20 punten voor de Duitse DAX, een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

Marktanalist Ric Spooner van CMC Markets verwacht dat koersbewegingen vandaag vooral sectorgebonden zullen zijn, omdat de macro-economische agenda geen grote items bevat.

De markten wachten op meer vuurwerk later in de week, met het Beige Book van de Federal Reserve woensdagavond en de tweedaagse hoorzitting van voorzitter Janet Yellen over het monetaire beleid in het Amerikaanse Congres op woensdag en donderdag.

Volgens marktstrateeg Lukman Otunuga van FXTM wordt vooral de tweedaagse hoorzitting van Yellen interessant. "Wat vindt ze van de laatste inflatie- en banendata en behoudt ze haar toch wat havikachtige toon?"

Olie werd dinsdagochtend circa een half procent duurder en bouwde daarmee voort op het hogere slot van maandag.

Maandag begonnen de aandelenmarkten in Europa de week in het groen. In het algemeen zijn Europese aandelen sowieso in trek, volgens Paolo Federici van Fidelity International. "Europa is de aantrekkelijkste aandelenmarkt in termen van winstgroei en rendementspotentieel. Bezorgdheid over de politiek is weggezakt, wat ruimte biedt voor een inhaalslag ten opzichte van de VS", aldus de marktvorser. 

Qua nieuwsstroom en op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De Duitse export zat in mei stevig in de lift, met een stijging van de uitvoer op jaarbasis van ruim 14 procent. "De Duitse economie doet het momenteel op alle fronten goed", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. Niet alleen de binnenlandse vraag, van oudsher een belangrijke groeipilaar voor de grootste economie van de eurozone, is sterk, maar ook de industriële productie en de export trekken verder aan", volgens de econoom. 

Na de uitverkoopgolf van vorige week, met oplopende rentes tot gevolg, zaten de mondiale obligatiemarkten maandag weer in de lift. Het rendement op Duitse tienjarige leningen daalde daarbij met 3 basispunten tot 0,54 procent.

Bedrijfsnieuws

Unilever steeg in Londen 0,6 procent vanwege de hernieuwde overnamespeculatie rondom het levensmiddelenconcern en Kraft Heinz. Volgens persbureau Bloomberg zou handelshuis Susquehanna de kans op een nieuw, en ditmaal vijandig overnamebod op Unilever door Kraft Heinz op 75 procent schatten. Een bericht dat door verschillende analisten overigens met de nodige scepsis werd ontvangen, vooral omdat Susquehanna een handelshuis is en geen researchhuis.

Carillion verloor liefst 39 procent, nadat het Britse bouwbedrijf met een winstwaarschuwing kwam, omdat de operationele winst in de eerste zes maanden van het boekjaar vermoedelijk lager zal zijn uitgekomen dan verwacht. Verder meldde Carillion het vertrek van CEO Richard Howson. Sectorgenoot Balfour Beatty leverde in het spoor van Carillion een meer bescheiden 3,2 procent in. 

Deutsche Lufthansa daalde 0,4 procent, nadat UBS zijn advies op de Duitse luchtvaartmaatschappij verlaagde van Kopen naar Neutraal. Air France-KLM kreeg een koersdoelverhoging bij de Zwitserse bank, maar daalde ook 0,4 procent. Uit vervoercijfers van de Frans-Nederlandse maatschappij bleek maandag verder dat het passagiersvervoer in juni is gestegen met ruim 8,0 procent. Rivaal Ryanair steeg maandag 1,5 procent en easyJet daalde 0,4 procent.

E.ON steeg 2,2 procent, nadat HSBC het advies verhoogde van Reduceren naar Kopen. De Britse bank schreef dat de winst dit jaar vermoedelijk aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte uitkomt, maar dat het momentum voor het Duitse nutsbedrijf de komende jaren zal verbeteren. Rivaal RWE won 0,8 procent. 

Stada Arzneimittel zag de beurswaarde met 1,4 procent toenemen. De overname van het Duitse farmaconcern door Bain Capital en Cinven lijkt alsnog door te gaan nu de private investeerders met een beter bod zijn gekomen. Onder het nieuwe bod van 66,25 euro per aandeel moet tenminste 63 procent van het aandelenkapitaal akkoord gaan met de overname, alvorens het bod gestand wordt gedaan. Die drempel is al bereikt want na een verlengde aanmeldingstermijn van het vorige bod, die sloot op 22 juni, was 65,52 procent van de aandelen Stada al aangeboden. De private investeerders wilden toen echter minimaal 67,5 procent van het aandelenkapitaal in bezit krijgen.

Euro STOXX 50        3.478,06 (+0,4%) 

STOXX Europe 600      381,64 (+0,4%) 

DAX                       12.445,92 (+0,5%) 

CAC 40                    5.165,64 (+0,4%) 

FTSE 100                 7.370,03 (+0,3%) 

SMI                         8.943,84 (+0,7%) 

AEX                           512,05 (+0,4%) 

BEL 20                    3.845,08 (+0,2%) 

FTSE MIB               21.190,67 (+0,8%) 

IBEX 35                 10.509,50 (+0,2%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat dinsdag op basis van de futures een licht hogere opening tegemoet. Maandag bleven de beursindexen in New York dicht bij huis met een bescheiden winst voor de S&P 500 en een vrijwel vlak slot voor de Dow Jones index. De Nasdaq kwam wat steviger in het groen.

Bij een gebrek aan nieuws teerde de markt nog op het positieve banenrapport van vrijdag, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. Er kwamen in juni in de Verenigde Staten 222.000 banen bij, waar gerekend werd op een stijging met 179.000 banen."De Amerikaanse economie moet er iedere maand circa 200.000 banen bij krijgen om het herstel op gang te houden", aldus de marktvorser, die de toename in juni een welkome verrassing noemde.

"Het lijkt erop dat beleggers meer dan tevreden zijn over het laatste banenrapport, ondanks dat de werkloosheidscijfers en loongroei tegenvielen", was de conclusie van Madden. 

Volgens fondsbeheerder Kim Caughey Forrest van Fort Pitt Capital Group kijken beleggers nu uit naar het cijferseizoen. Vanaf dinsdag volgen de eerste kwartaalcijfers, met onder meer die van PepsiCo. Aan het eind van de week volgen de eerste Amerikaanse banken met hun cijferpublicaties. "We wachten allemaal op het cijferseizoen en vragen ons af of bedrijven het in de afgelopen drie maanden beter hebben gedaan of juist niet", aldus Forrest. 

Op macro-economisch vlak stond maandag enkel het Amerikaanse consumentenkrediet over mei op de rol. In mei steeg het consumentenkrediet met 5,8 procent, wat meer was dan de stijging van 4,1 procent in april en de stijging van 4,7 procent in maart.

Op dinsdag is de macro-economische agenda ook vrijwel leeg. In Amerika staan alleen cijfers over de groothandelsvoorraden in mei geagendeerd.  

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Tesla kon maandag op aandacht rekenen vanwege de productiecijfers die het vorige week vrijgaf. Leek de levering aanvankelijk tegen te vallen in het tweede kwartaal, want onder de eigen verwachting, bleek vrijdagavond uit een update dat er aan het eind van de verslagperiode toch nog eens 3.500 voertuigen onderweg waren naar klanten, bovenop de al eerder gemelde 22.000 stuks. Die leveringen worden evenwel pas meegerekend in het derde kwartaal. Tegenvallend nieuws was er ook voor het bedrijf van Elon Musk, want de verkoop in Hong Kong stond fors onder druk vanwege het vervallen van een gunstige belastingregel. Het aandeel won 0,9 procent.

Het aandeel Abercrombie & Fitch verloor ruim 21 procent op het nieuws dat de retailer zichzelf uit de verkoopetalage heeft gehaald, nadat gesprekken met potentiële kopers op niets uitliepen. Het bedrijf gaat zich nu richten op de eigen strategie om waarde voor aandeelhouders te creëren, zei de warenhuisketen. Ook andere winkelketens hadden het moeilijk, met Macy's en Gap die tot circa 7 procent aan beurswaarde prijsgaven. Costco Wholesale verloor 2,0 procent, waarbij een adviesverlaging door BMO het bedrijf eveneens niet in de kaart speelde.  

Unilever kon ook in New York op aandacht rekenen gezien de hernieuwde overnamespeculatie rondom het concern en Kraft Heinz. Kraft Heinz verloor 0,3 procent, terwijl Unilever bijna een procent steeg. 

Amazon.com won 1,8 procent. Het bedrijf houdt voor de derde keer zijn Prime Day, een koopjesdag dat als antwoord moet dienen op Black Friday. Gedurende 30 uur worden duizenden producten sterk afgeprijsd voor alle bezoekers die beschikken over een Prime-abonnement. Amazon.com opende bovendien een nieuw distributiecentrum in Orlando, hetgeen circa vijftienduizend banen zou creëren.  

S&P 500 index                 2.427,43 (+0,1%)

Dow Jones index            21.408,52 (+0,0%)

Nasdaq Composite           6.176,39 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger waarbij tech-aandelen over de gehele linie in trek waren, na het hogere slot van de Amerikaanse Nasdaq.

Evenwel was de stemming ook onder Aziatische beleggers voorzichtig.

De Japanse Nikkei steeg krap een half procent terwijl de Chinese Shanghai Composite het moest doen met een klein minnetje ondanks herstel van de grondstofprijzen. 

Nikkei 225                   20.164,90 (+0,4%)

Shanghai Composite      3.206,95  (-0,2%)

Hang Seng                   25.786,40 (+1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1386. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar op 1,1399 wat vrijwel gelijk was aan de koers bij het slot in Europa.

De Amerikaanse greenback heeft de kans om deze week wat verder aan te sterken, in het kader van al het mogelijke Fed-gerelateerde nieuws. "Momenteel is het de verwachte ommekeer in monetair beleid dat de valutamarkten in beweging zet", schreven analisten van Standard Bank.

Een ander belangrijk item is het rentebesluit van de Bank of Canada, dat voor woensdag geagendeerd staat. 

USD/JPY Yen   114,42

EUR/USD Euro  1,1386

EUR/JPY Yen   130,28

MACRO-AGENDA:

10:00 Industriële productie - Mei (Ita)

16:00 Groothandelsvoorraden - Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

12:00 PepsiCo - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

16 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

29 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

32 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

34 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

40 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.190,17 0,56% 29,09 5.161,08
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.269,71 -0,27% -14,04 5.283,75