Beursblik: groeidivisies TomTom compenseren omzetdaling consumententak vermoedelijk deels

Redactie ABM Financial News - 12 juli 2017, 11:02

Analisten rekenen op zwarte cijfers in tweede kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in het tweede kwartaal van 2017 volgens analisten de omzet bij de consumententak zien teruglopen, maar zag dit deels gecompenseerd door hogere omzetten bij de andere divisies. Dit bleek uit de bedrijfsconsensus die de navigatiespecialist in aanloop naar de kwartaalcijfers publiceerde.

TomTom behaalde volgens de analisten afgelopen kwartaal een omzet van 245 miljoen euro. Daaraan droeg de consumententak vermoedelijk 125 miljoen euro bij. Verder waren de divisies Automotive en Telematics elk goed voor een omzet van 43 miljoen euro en Licensing voor 34 miljoen euro.

De brutomarge lag volgens de analisten op 61 procent en de operationele kosten bedroegen 142 miljoen euro.

Dit leverde een operationele winst op van 8 miljoen euro en een nettowinst van 7 miljoen euro. Aangepast verdiende TomTom volgens de consensus 18 miljoen euro, ofwel 0,08 euro per aandeel.

In het tweede kwartaal van 2016 behaalde TomTom een omzet van 265 miljoen euro. Toen droeg de consumententak nog 157 miljoen euro bij. Afgelopen kwartaal lag de omzet bij de consumententak naar verwachting beduidend lager met 125 miljoen euro, maar deze terugval werd volgens de analisten gedeeltelijk gecompenseerd door hogere omzetten bij de andere divisies van TomTom in het afgelopen kwartaal.

"We voorzien voor onze [divisies] Telematics, Automotive en Licenties een gecombineerde samengestelde omzetgroei van ongeveer 15 procent tussen 2015 en 2020", aldus CEO Harold Goddijn in november van 2016.

Bij de laatste kwartaalcijfers stelde TomTom voor dit jaar te mikken op een groei van meer dan 10 procent voor Telematics en Automotive & Licenties. Daarmee zit de onderneming naar eigen zeggen op schema voor de eerder afgegeven groeidoelstelling tot 2020.

Bij een brutomarge van 55 procent leverde de omzet van 265 miljoen euro een nettowinst op van 12 miljoen euro op in het tweede kwartaal van 2016. Aangepast verdiende de navigatiespecialist 23 miljoen euro, ofwel 0,10 euro per aandeel.

Outlook

TomTom herhaalde bij de cijfers over het eerste kwartaal de outlook voor heel 2017. De navigatiespecialist rekent op een omzet van 925 miljoen tot 950 miljoen euro. Dit zou een aangepaste winst per aandeel van ongeveer 0,25 euro moeten opleveren.

De consensus voor dit jaar ligt op een omzet van 945 miljoen euro een een aangepaste winst per aandeel van 0,24 euro. Voorafgaand aan de cijfers over het eerste kwartaal mikten de analisten gemiddeld nog op een omzet van 939 miljoen euro in 2017 met een aangepaste winst per aandeel van 0,24 euro.

Verder rekent TomTom dit jaar op een "bescheiden" stijging van de investeringen. Analisten rekenen op 136 miljoen euro.

TomTom opent op 19 juli de boeken. Woensdagochtend handelde het aandeel, op een groen Damrak, 0,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
TOMTOM toevoegen aan uw watchlist 9,45 -1,97% -0,19 9,64