Beursblik: nieuwe kostenbesparingen Ordina verrassend maar noodzakelijk

Redactie ABM Financial News - 12 juli 2017, 09:55

ING laat taxaties 2018 intact.

(ABM FN-Dow Jones) Hoewel de aankondiging van Ordina over kostenbesparingen als een verrassing kwam, zijn deze wel noodzakelijk om de overheadkosten terug te brengen en om de organisatie commerciëler te maken. Dit stelde analist Marc Zwartsenburg van ING woensdag. 

Ordina wil de kostenbasis structureel met 5 miljoen euro per jaar verlagen door overheadkosten terug te dringen. Uit voorlopige cijfers bleek dinsdag verder dat de winst van het bedrijf onder druk staat. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde op jaarbasis van 3,7 miljoen naar 2,7 miljoen euro, bij een omzetkrimp van 87,9 miljoen naar 84,7 miljoen euro. 

Zwartsenburg stelde dat het bericht van Ordina leest als een winstwaarschuwing, maar dat de winstdruk vooral toe te schrijven valt aan de provisies die zijn genomen voor verdere herstructurering en het stroomlijnen van de organisatie. 

Afgezien van de provisie, is Zwartsenburg positief gestemd over de omzetontwikkelingen in het tweede kwartaal op vergelijkbare basis. Het probleem ligt volgens de analist vooral in de productiviteit. 

In het licht van de aangekondigde kostenbesparingen voor de tweede jaarhelft van 2017, zal het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITDA) niet veel afwijken van de ramingen van ING. Op gerapporteerde basis zal de EBITDA evenwel minstens 20 procent lager uitvallen dan ING eerder voorzag. Met meer kostenbesparingen op komst acht Zwartsenburg echter neerwaartse aanpassingen aan de verwachtingen voor heel 2018 niet noodzakelijk zolang de kostenbesparingen circa 1,5 procent van de omzet blijven uitmaken. 

Het belangrijkste is volgens Zwartsenburg nu om te zien hoe de herstructurering uitpakt en wat dit betekent voor het personeelsbestand.

ING handhaafde het Houden advies op Ordina met een koersdoel van 1,80 euro. Op een groen Damrak koerste het aandeel woensdagochtend 3,1 procent lager op 1,53 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ORDINA toevoegen aan uw watchlist 1,51 0,00% 0,00 1,51