Beursblik: shorters verliezen trek in Air France-KLM

Redactie ABM Financial News - 12 juli 2017, 21:18

Sterke stijgingen luchtvaartaandelen dwingen shorters tot sluiten posities.

(ABM FN-Dow Jones) Shorters hebben hun posities in Europese luchtvaartmaatschappijen flink teruggebracht. Dit blijkt uit een rapport van IHS Markit.

Air France-KLM en Deutsche Lufthansa behoorden de aflopen jaren consequent tot de meeste geshorte aandelen. De twee maatschappijen hebben volgens IHS erg te lijden onder de concurrentie van enerzijds prijsvechters en anderzijds de luxe-maatschappijen uit het Midden-Oosten. Inmiddels zijn deze shortposities echter teruggebracht tot het laagste niveau in jaren, aldus analist Simon Colvin van IHS.

In Lufthansa werd maar liefst 90 procent van de shortposities gesloten. In Air France-KLM werden de shorts teruggebracht van 12 procent van de uitstaande aandelen naar 1,5 procent.

"De tijd zal leren of beide maatschappijen er in slagen om hun recente operationele successen een vervolg te geven, maar het is duidelijk dat de shorters geen drang hebben om de [aandelen]rally een halt toe te roepen", aldus Colvin.

Overigens waren er niet louter in de traditionele namen shorters actief. Ook prijsvechter EasyJet had hier mee te maken. Onder meer de vrees voor een harde Brexit was hier debet aan. De afgelopen zes weken zijn volgens IHS echter al weer 40 procent van de shortposities gesloten.

De enige echte prooi onder de luchtvaartmaatschappijen is voor shorters nog Norwegian Air Shuttle. Van de uitstaande aandelen is momenteel 16 procent uitgeleend. De laatste berichten van de Scandinavische maatschappij waren volgens Colvin dan ook niet goed, en het plotselinge vertrek van CFO Frode Foss afgelopen week belooft vermoedelijk ook weinig goeds voor de cijfers die donderdag bekend worden gemaakt door de maatschappij.

Woensdag bleek uit cijfers van brancheorganisatie IATA dat aandelen van luchtvaartmaatschappijen het in juni voor de derde maand op rij bijzonder goed hebben gedaan.

De koersen van de maatschappijen lagen in juni 44 procent hoger dan een jaar eerder, en zijn dit jaar gemiddeld al 20 procent gestegen. Ten opzichte van mei bedroeg de stijging 4,2 procent.

Het aandeel Air France-KLM won dit jaar zelfs al bijna 150 procent aan beurswaarde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bayer verlaagt outlook hele boekjaar

Resultaten stellen teleur.

17 minuten geleden - Lees verder

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

29 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

32 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

41 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AIR FRAN... toevoegen aan uw watchlist 12,35 2,32% 0,28 12,07