Beursupdate: Amsterdamse beurs breidt winsten uit

Redactie ABM Financial News - 12 juli 2017, 11:25

Ordina onderuit na verkapte winstwaarschuwing.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag gedurende de ochtend de winsten verder uitgebreid. Rond half twaalf koerste de AEX 0,6 procent hoger op 514,24 punten, terwijl de AMX 0,3 procent won. 

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak van breedgedragen winsten, waarbij beleggers vooral wachten op bedrijfsnieuws dat aan het einde van deze week langzaam op gang zal komen met de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse banken. 

Vermeulen noemde de ondertoon op de beurzen positiever dan een week eerder, zonder dat hiervoor een noemenswaardige reden voor kon worden genoemd. Verder speelde een stabilisatie van de olieprijzen de beurzen in de kaart, meende de vermogensbeheerder. 

"Beleggers keken eerder nog de kat uit de boom, maar deze houding lijkt in aanloop naar het cijferseizoen langzaam weg te ebben", aldus Vermeulen.

De industriële productie in mei, aangepast voor seizoensinvloeden, nam in de eurozone met 1,3 procent toe ten opzichte van april. Vooraf werd door de markt ook gerekend op een stijging van 0,8 procent. Ten opzichte van een jaar eerder nam de industriële productie in mei zelfs toe met 4,0 procent. 

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van de toelichting van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve op de economie tijdens haar tweedaagse getuigenis in Capitol Hill. "Het is mogelijk dat de voorzitter zich uitlaat over de timing van een nieuwe renteverhoging en het afbouwen van de 4,5 biljoen dollar wegende balans van de Fed", aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. "Hopelijk kan Yellen de onzekerheden die er nog in de markt zijn wegnemen", voegde Vermeulen van Aberfeld Asset Management daaraan toe. 

Vanuit de VS verschijnt bovendien het Beige Book van de Fed, die volgens Van der Does samen met de woorden van Yellen de belangrijkste indicaties over de Amerikaanse economie weergeven.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 1,7 procent tot 45,78 dollar, terwijl een september-future Brent 1,5 procent hoger bewoog op 48,21 dollar. Vanmiddag wordt het maandelijkse OPEC-rapport verwacht, terwijl later de wekelijkse olievoorraden in de Verenigde Staten op de rol staan. Een duw in de rug vanochtend voor de olieprijs was dat de Amerikaanse Energy Information Administration een iets lagere output voor volgend jaar voorziet. In 12018 rekent EIA op een Amerikaanse productie van 9,9 miljoen vaten ruwe olie per dag, een neerwaartse bijstelling van 1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1454. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1462 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1431 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 23 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal en Ahold Delhaize die tot 1,8 procent stegen. Deutsche Bank verlaagde in aanloop naar de kwartaalcijfers evenwel het koersdoel voor Ahold Delhaize van 23,50 naar 19,50 euro. Het Houden advies werd wel gehandhaafd. Analist Niamh McSherry merkte op dat voor het Belgisch-Nederlandse concern steeds meer winstdruk dreigt in de Verenigde Staten als gevolg van de overname van Whole Foods door Amazon.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell schreef in het licht van de hogere olieprijzen 1,3 procent bij. Shell kondigde de verkoop van de Ierse upstream activiteiten aan voor 1,2 miljard dollar. De oliereus oefende daarnaast de optie uit om de FPSO Turritella van onder meer SBM Offshore te kopen voor een bedrag van 1 miljard dollar. De FPSO, die momenteel wordt ingezet op het Stones project van Shell in de Golf van Mexico, is eigendom van een joint venture waarin SBM Offshore een belang van 55 procent heeft. SBM Offshore won zelf 1,5 procent. 

Unibail-Rodamco verloor 0,1 procent.  

In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,1 procent, gevolgd door Arcadis dat  eveneens 2,1 procent meer waard werd. TKH koerste evenwel 1,6 procent lager. Ook PostNL kon met een min van 1,4 procent niet in het groen komen. 

Flow Traders verloor 0,7 procent, na een tweetal koersdoelverlagingen. Van de externe groeidrijvers die analist Michael Roeg van Degroof Petercam in oktober 2016 voor Flow Traders voorzag, hebben de meeste zich conform verwachting ontwikkelt. "Met uitzondering van de volatiliteit", die volgens de marktvorser op een dieptepunt zit. Reden om het koersdoel te verlagen naar 34,00 euro. Ook UBS maakt zich zorgen over de volatiliteit en verlaagde het koersdoel naar 32,50 euro.

Onder de kleinere fondsen won Probiodrug 4,1 procent, terwijl Ordina 2,6 procent aan beurswaarde prijsgaf. Deze laatste wil de kostenbasis structureel met 5 miljoen euro per jaar verlagen door overheadkosten terug te dringen. Uit voorlopige cijfers bleek dat de winst van het bedrijf onder druk staat. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde op jaarbasis van 3,7 miljoen naar 2,7 miljoen euro, bij een omzetkrimp van 87,9 miljoen naar 84,7 miljoen euro. ING noemde de kostenbesparingen verrassend, maar ook noodzakelijk om de overheadkosten terug te brengen en om de organisatie commerciëler te maken. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Opnieuw winstwaarschuwing Gemalto

Miljoenenafschrijving in halfjaar vanwege verslechterde vooruitzichten op SIM markt.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Groen heeft nipt de overhand.

Gisteren - Lees verder

General Electric gebeten hond op lichtrood Wall Street

S&P 500 en Nasdaq op weekbasis in de plus.

Gisteren - Lees verder

Wall Street neemt gas terug

Zwakke resultaten voor General Electric.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs weer onder druk

Focus op bijeenkomst OPEC in Sint Petersburg.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 522,22 -0,77% -4,07 526,29
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 805,48 -1,90% -15,57 821,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,93 -2,06% -20,81 1.011,74